Великий стіл для всієї родини. Як приготувати справжні тако з рваною свининою — рецепт від українського шефа й американської фуді

31 березня 2021, 12:41

Що таке тако? Це страва, яка має незліченну кількість варіацій, навіть якщо вона приготована з тих самих інгредієнтів. Секрети тако розкривають Лора Геренбек та шеф Богдан Білоніжко.

США подарували гастрономічній культурі світу такий кулінарний скарб, як соковитий стейк. Разом із цим американське м’ясо посіло високі позиції в експорті аграрної продукції США.

Відео дня
Стейк піканья (Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США)
Стейк піканья / Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США

Стейк з американської яловичини став улюбленою стравою не лише гурманів, а й шефів, адже завдяки контролю з боку держави, це завжди гарантована висока якість, з якою легко працювати. Менш відома у світі, але не менш улюблена американцями і свинина. Рецепти із нею ви можете знайти на сайті Great American Foods.

Про секрети приготування тако із рваною свининою розповіли шеф-кухар Богдан Білоніжко і справжня фуді Лора Геренбек, яка взяла участь у майстер-класі за запрошенням посольства США в Україні.

Богдан Білоніжко

шеф-кухар ресторану Szkocka, Atlas De Luxe Hotel, Львів

«Сьогодні ми готуємо чудову страву кухні текс-мекс — тако із рваною свининою, пулд порк, — розповідає Богдан Білоніжко. — Я родом зі Львову і це — моя улюблена страва. Я дуже люблю текс-мекс. Вперше з цією кухнею познайомився близько чотирьох років тому в ресторані, і відтоді я її великий фанат. Як і більшість кухарів, я отримав натхнення з родини.

Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США
Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США

До речі, щось подібне до рваної свинини було і в моєму дитинстві, коли запікали поросятко. Тому це досить рідний стиль приготування. Свинина для pulled pork попередньо маринувалася — цілий окорок — близько трьох діб в солоному маринаді з овочами, після чого з неї зняли шкіру, яку використали потім для чіпсів, а свинину коптили 11 годин при температурі 110 °C.

У мене дуже багато друзів з дитинства, за навчанні, по кухні, і зі всіма я дійсно тримаю зв’язок і намагаюся кожного місяця робити кухні різних народів світу. Друзі приходять до мене з нетерпінням — яка сьогодні кухня? Для них це до кінця лишається секретом. А оскільки я фанат текс-мекс кухні, то майже завжди виходить або стейк, такос, і подібне".

Лора Геренбек

громадянка США й фуді

Для Лори Геренбек приготування їжі - це творчість, а рвана свинина — інгредієнт, що дозволяє проявляти кулінарну фантазію. «Я жила в різних Штатах, — розповідає Лора. —  Народилася в Массачусетсі. Але вже в дитинстві наша родина подорожувала від Східного до Західного узбережжя: ми жили в Каліфорнії, Масачусетсі, Кентуккі, Флориді. І усюди є різні й дуже цікаві кулінарні традиції.

Рвана свинина для мене — це одна з найкращих страв, адже вона має безліч варіацій. Раз приготувавши рвану свинину, її можна використати принаймні в п’яти різних стравах: сьогодні тако, завтра сендвіч з соусом барбекю. Я ще кладу рвану свинину на піццу, з червоною цибулею, нарізаною тонкими скибочками. Ще можна її додати в омлет. І ще є безліч варіантів страв.

Рвана свинина - популярна начинка для бургерів і не тільки (Фото: arskajuhani / Depositphotos)
Рвана свинина - популярна начинка для бургерів і не тільки / Фото: arskajuhani / Depositphotos

Один з моїх спогадів про кухню пов’язаний із родиною. Я одна із п’яти дітей. Тож моя мати готувала їжу на великий гурт людей. Вона була дуже винахідлива, любляча, але й дуже боронила свій простір на кухні. І вона лише поступово довірила мені допомагати у кухні. Спочатку помішувати, потім щось різати, потім робити щось просте, таке як млинці. Я мала довести, що можу щось робити. Я гадаю, вона бачила це як простір власної творчості і хотіла його таким залишити. І мені досі подобається готувати.

Важливою традицією в нашій родині були обіди за одним великим столом. Нас було п’ятеро дітей, і за увагу батьків доводилося боротися з братами і сестрами. Треба було бути дуже смішним, тож збори за столом були дуже галасливими, веселими, інколі з бійками, і з великої кількістю їжі. Я знала, що мама пишалася і щаслива, коли бачила нас за одним великим столом".

З тих самих інгредієнтів ви отримаєте різні повністю смаки

«В мене теж подібні спогади про великі застілля з дитинства. Хоча я в батьків був єдиною дитиною», — підхоплює тему Богдан, підготовлюючи інгредієнти для тако: коржики піти, боби, зелень, свинину, сметану, авокадо, лайм. І повертається до сьогоднішньої страви: «До речі, тако підходять якнайкраще до сімейного столу, коли кожен може собі обрати всі інгредієнти в начинку, чого хочеться більше: чи авокадо, чи помідорів, гостроти, і під свій смак зробити собі страву. З бобами чи без, гостре чи ні - кожен собі міксує так, як йому смакує. До речі, цей сметанковий соус буде зменшувати, збивати гостроту. Із тих самих інгредієнтів ви отримаєте різні повністю смаки».

Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США
Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США
Що потрібно для тако — це гострий соус!

«Боби у США вважаються дуже практичним, поживним продуктом, багатим на поживні речовини й дуже економічним, якій варто завжди мати на кухні, — вступає Лаура, нарізаючи філе помідорів кубиком. — І вони стають все більш популярними. А в цьому тако вони дуже добрі. До речі, якщо ви хочете готувати більш легкий варіант тако, раджу використовувати не сметану, а грецький йогурт, він менш жирний. Що потрібно для тако — це гострий соус!

У США існує така традиція — Taco Tuesdays — «тако вівторки», неофіційний привід з'їсти тако. А в нас вдома панує «піца по п’ятницях»: ми щоп’ятниці готуємо вдома піццу і вона щоразу різна. Але тако можна «пробачити» у будь який день. Я думаю, що тако дуже піднімає настрій, яким би він не був: коли у вас поганий настрій, їсте тако — і він покращується. Якщо у вас гарний настрій, їсте тако — і він стає фантастичним. Я збираю і загортаю своє тако і вже щасливіша!"

Начинка тако з рваною свининою: соус на основі сметани, м’ясо, зелень, боби, помідор, авокадо (Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США)
Начинка тако з рваною свининою: соус на основі сметани, м’ясо, зелень, боби, помідор, авокадо / Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США

«Я не дуже люблю гостре, тому я спочатку змащую тако сметаною, — ділиться Богдан секретами створення різних смаків тако. — Лаура любить гостріше і кладе одразу м’ясо. Я люблю величезні порції, а Лора любить мінімальні. Основне правило, що має бути в тако: лепешка, м’ясо, авокадо, боби, зелень — кінза або петрушка — вибирайте, чи біла, чи синя цибуля, чи взагалі без неї - це вже без різниці, ну і лайм — 50/50. Я ще додаю цедру лайму. Кухня текс-мекс обожнює лайми й авокадо, тому ми не жаліємо. Смачного!»

Тако з рваною свининою — рецепт

Страва, що піднімає настрій та об'єднує за великим столом.

Інгредієнти:

  • сметана
  • часник
  • петрушка чи кінза
  • квасоля (консервована)
  • синя цибуля
  • помідори без шкірки
  • авокадо
  • лайм
  • коржики піти
  • мікрогрін для прикраси
  • соус хабанеро (гострий)
  • копчений соус барбекю, наприклад Sweet Baby Ray’s hickory Brown Sugar

Приготування:

1. Підготувати інгредієнти тако. Помідори — видалити серцевини, нарізати філе кубиком. Цибулю нарізати дрібним кубиком М’якоть авокадо відділити від кістки, пом’яти, збризнути соком лайму чи лимону, щоб не потемніла. Також це підсилить смак авокадо. Нарізати петрушку (чи кінзу).

Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США
Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США

2. Приготувати сметанковий соус: до сметани додати часник, зелень, трохи соку лайма.

3. Трохи розігріти свинину, додати соус і ретельно перемішати. Спочатку додаємо один соус і дивимось, як свинина його впитує. Можна додати ще — скільки треба. Потім другий.

Рвана свинина, заправлена соусами для подачі в тако (Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США)
Рвана свинина, заправлена соусами для подачі в тако / Фото: Міжнародна служба Міністерства сільського господарства США

4. Зібрати тако за своїм смаком й загорнути чи просто скласти коржик.

Тако з рваною свининою - відеорецепт Great American Foods

Смакуйте тако з американським крафтовим пивом або каліфорнійським вином.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X