Лосось із мигдалевою скоринкою. Розвінчуємо міфи про кухню США з головною американською дипломаткою в Україні

7 березня 2021, 10:29

У світі досі панує уявлення, що США — це країна фаст-фуду. Так, звідси походять всесвітньо відомі бренди ресторанів швидкого обслуговування, втім, це велика країна, де зерна різноманітних кулінарних традицій впали на багатий культурний і сільськогосподарський ґрунт.

Американські дипломати зустрілися із українськими шефами, аби розповісти про різноманіття кулінарних традицій США і розвіяти міфи, які існують щодо американської кухні.

Відео дня

Так, тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін разом із шефом ресторану Lucky й суддею шоу МастерШеф Володимиром Ярославським приготувала дикий лосось з Аляски в паніровці з мигдалю з гарніром зі шпинату.

Володимир Ярославський

шеф-кухар ресторау Lucky, суддя шоу МастерШеф

«Сьогодні ми приготуємо дикий лосоcь — кижуч з Аляски — за каліфорнійським рецептом, — розповідає Володимир Ярославський, — до лосося приготуємо краст, хрустку скоринку з каліфорнійського мигдаля. Чому я полюбляю дикий лосось — це тому, що він створений природою. В ньому багато корисного білку, він соковитий, ніжний і, звісно, до нього треба ставитись як до особливого продукту.

Кижуч - різновид дикого лосося Аляски (Фото: Alaska Seafood Marketing Institute)
Кижуч - різновид дикого лосося Аляски / Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

До речі, в нас і особливий сорт мигдалю, він має великий розмір та відрізняється від інших формою. Такі красти для лосося роблять зазвичай з горіхів, хлібних крихт, вершкового масла, спецій, можуть додавати сіль і зелень. Ми зелень не додаємо, адже в нас на гарнір сьогодні шпинат. Ми зробимо колір особливим — червоним".

Готуючи свою улюблену рибу разом із шефом, Крістіна Квін, яка народилася в Каліфорнії, розповіла про гастрономічну культуру США та свого штату, який славиться теплим кліматом, близьким до середземноморського, фруктовими садами, винами, а також є світовим лідером з виробництва горіхів.

Крістіна Квін

тимчасова повірена у справах США в Україні

«Я щаслива бути тут і готувати із вами лосося і каліфорнійському стилі. Я готую вдома і насправді дуже люблю готувати саме лосось, адже це дуже корисна риба для здорового харчування. Вона не надміру жирна і подобається моїй доньці. Ми дуже любимо стейки з лосося, подібні до того, що збираємося готувати зараз. І в Каліфорнії, і в Україні часто купуємо заморожений лосось, адже після розтаювання він як свіжий.

Дикий лосось з Аляски дуже популярний на всьому Західному узбережжі США і зокрема в Каліфорнії. Аляска відома і своїми крабами — вони неймовірні. А на Східному узбережжі виловлюють лобстера. На Західному узбережжі, у штаті Вашингтон, виробляють і чудові вина, які підходять до лосося й краба.

База кухні США — це традиції всіх інших країн, адже майже всі американці - це іммігранти, і кожен з яких прибув з власними кулінарними традиціями. То ж традиції в різних штатах дуже різноманітні. Каліфорнія відрізняється від Півдня, Східного узбережжя чи Північного Сходу.

В нас дуже популярні пироги, бо в США є велика польська спільнота

Кожен регіон має власні спеціалітети й власні традиції, і вони базуються на тих стравах, які готували в країнах, де жили мігранти. Наприклад, в нас дуже популярні пироги, через те що в США є велика польська спільнота.

Яка моя улюблена їжа? Я б сказала — майже будь-яка, але якщо потрібно вибрати найулюбленіше, то я виберу морепродукти. Ще дуже люблю свіжі овочі й фрукти. Я виросла в центральній частині Каліфорнії - це регіон, що відомий своїм сільським господарством: тут вирощують різноманітні фрукти, овочі і, власне, горіхи, як-от цей мигдаль, який ми додаємо.

Я люблю свіжу городину, органічні продукти, адже Каліфорнія — лідер органічного землеробства США.

Взагалі, люблю все свіже, швидко приготоване, наприклад, салати. Інколи на вечерю просто готую великий салат. Це ще й легко. Обожнюю кобб-салат. До речі, його вперше приготували в Голлівуді, в Каліфорнії, неподалік від того місця, де я виросла. Зелені овочі у нас — дуже популярний гарнір до риби, наприклад, шпинат, брокколі, зелений ендивій.

Крафтове пиво стало трендом в США і, зокрема, Каліфорнії (Фото: Alaska Seafood Marketing Institute)
Крафтове пиво стало трендом в США і, зокрема, Каліфорнії / Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

Я багато готую зі шпинатом, адже це проста й корисна їжа. Використовую його у багатьох стравах, але зараз я майже щоранку роблю із ним зелений смузі: беру заморожений шпинат у кубиках, авокадо, сік лайму та йогурт, трохи молока та яблуко. Яблуко трохи підсолоджує все. Все збиваю у блендері і виходить надзвичайно смачно. І корисно!

В Каліфорнії правильно харчувалися вже у 1960−70-х. Але це була не дуже вишукана кухня, така, як зараз. Тепер у Каліфорнії готують дуже добрі, корисні й витончені страви. Подібні до тієї, що ми готуємо сьогодні. Я цілком уявляю, що могла б куштувати її десь в ресторані в Каліфорнії.

Alaska Seafood Marketing Institute
Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

В ресторанах Каліфорнії можна знайти їжу на будь-який смак: від свіжої, вишуканої, з локальних інгредієнтів, м’яса, риби, до важкої і ситної, — що завгодно. В нас багато і того, і того, можна знайти все. Часто страви подають великим порціями, але все з'їдати не обов’язково, завжди можна забрати решту з собою й з'їсти на інший день.

Зараз все більше уваги приділяється здоровому харчуванню, відходять від фритюру, обсмажування у великій кількості олії, намагаються готувати більш легкі страви, цінуючи природність продуктів. Свіжіше, здоровіше, швидше приготування і в цілому більш здорова їжа".

Дикий лосось з Аляски в паніровці з мигдалю з гарніром зі шпинату — рецепт

Страва, що поєднує чудовий дар природи Аляски із мигдалем з Каліфорнії завдяки таланту українського шефа.

Alaska Seafood Marketing Institute
Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

Інгредієнти:

  • 2 стейки лосося (бажано рибу попередньо витримати в підсоленій воді)
  • приблизно ½ стакану соусу бешамель з шалотом, припущеним із додаванням хересу
  • ¾ стакану чищеного мигдалю
  • сухарі
  • 1−2 столові ложки вершкового масла
  • копчена солодка паприка
  • оливкова олія, сіль
  • лимон для подачі

Приготування:

1. Перемолоти у блендері інгредієнти красту (скоринки, так перекладається англійське слово crust): мигдаль, сухарики, вершкове масло, паприка — збиваються у блендері доти, поки не почнуть злипатися у масу. Після цього їх треба підсолити й зліпити в масу. Розкачати її у пласт між двома листами пергаменту й вирізати шматочок такої самої форми, як лосось. Краст можна приготувати наперед і лишити на ніч в холодильнику, він ще краще триматиметься. Вирізати краст за розміром лосося й накрити ним рибу. Другий варіант — не розкачувати пласт, а посипати рибу крихтами красту.

Приготування красту (Фото: Alaska Seafood Marketing Institute)
Приготування красту / Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

2. Вирізати з пекарського паперу шматочки за формою лосося, змастити мінімальною кількістю оливкової олії й покласти рибу на папір і на деко. Поставити у духовку, розігріту до 180 °C, на 5−7 хвилин.

Лосось з двома видами красту (Фото: Alaska Seafood Marketing Institute)
Лосось з двома видами красту / Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

3. Тим часом підготувати шпинат, видаливши жорсткі стебла. Розігріти суху сковороду. Листя шпинату прогріти на сухій пательні, помішуючи лопаткою. Важливо його не перегріти, щоб воно не віддало рідину. Нагріте листя, що стало м’яким, зняти з вогню, швидко змішати з соусом бешамель, за бажанням додати пару крапель оливкової олії, сіль.

Alaska Seafood Marketing Institute
Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

4. Лосось вийняти з духовки й дати відпочити, готуючи шпинат. Лосось з крастом обережно зняти з паперу й сервірувати зі шпинатом і дольками лимону.

Alaska Seafood Marketing Institute
Фото: Alaska Seafood Marketing Institute

Парою до страви стане яскраве Шардоне з Каліфорнії або бельгійський ель Bruery Girl Grey, зварений з лактозою та мигдалем, які присутні і у страві, що забезпечить апетитну комбінацію.

Більше рецептів риби з Володимиром Ярославським шукайте на easyfish.club.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X