Франко-українська симфонія. Біографія мішленівського шефа в Україні Стефана Вайтинадана в 10 стравах

19 вересня 2021, 08:26

Бренд-шеф Bristol Hotel Odessa і Londonskaya Стефан Вайттінадан розповів НВ про страви і продукти, які надихають його творити.

Напередодні літнього сезону зірковий шеф і телеведучий Стефан Вайтинадан очолив кухню готелю Bristol зі 120-річною історією вишуканого сервісу і гастрономії, відкривши нову сторінку одеської кухні.

Відео дня

Зірковий шеф, який готував для Мадонни, Кевіна Костнера, Клінта Іствуда, Білла Клінтона, має багату професійної біографією з портфоліо, в якому сумарно - 16 мішленівських зірок. В Україні метра гастрономії знають і як ведучого таких проектів як Король десертів, МастерШеф і МастерШеф Діти.

НВ розпитав шефа Bristol Hotel Odessa і Londonskaya Стефана Вайтинадана про те, які смаки супроводжують і надихають його творчість.

1 В дитинстві Стефан Вайтинадан любив кондитерські вироби. Мама готувала французький тарт з сезонними фруктами. Це завжди було свято для Стефана. Він запрошував друзів за стіл, і вони разом насолоджувалися маминої кулінарією.

Саме це прищепило любов до кулінарії і кондитерського напрямку.

2 На початку кар'єри кухаря Стефан готував класичну французьку кухню, це дало відмінну базу для подальшої роботи в ресторанах. Наприклад, часто готував рибу, зокрема сібас.

3 Далі, ставши шефом, він почав готувати страви різних кухонь світу і змішувати класичну французьку кухню з кулінарними напрямками. У тому числі - з кухнями Азії, де свого часу шефа захопила техніка приготування овочів на воку.

Салат з камчатським крабом, киноа, цитрусовими (Фото: Надано Bristol Hotel Odessa)
Салат з камчатським крабом, киноа, цитрусовими / Фото: Надано Bristol Hotel Odessa

4 Симфонія смаків місцевих українських продуктів - постійне джерело натхнення шефа. Буряк, картопля, морква, корінь пастернаку, корінь ревеню, гриби, кавун, малина, полуниця, гарбуз - все це буквально спонукає до творчості. Ось лише деякі з втілених метром ідей з буряком:

  • Карпаччо з буряка;
  • Буряк, карамелізований з червоним вином і медом;
  • Смажений на вугіллі буряк;
  • Chateaubriand з яловичини з фуа-гра і молодим карамелізованим буряком (страва з меню Le Grand café Bristol).
Стейк Шатобріан з фуа-гра і карамелізованою буряком (Фото: Надано Bristol Hotel Odessa)
Стейк Шатобріан з фуа-гра і карамелізованою буряком / Фото: Надано Bristol Hotel Odessa

5 Ревінь - дуже незвичайний продукт, який «грає» на полі солодощів і основних страв. Сполучення, що не набридають - це ревінь з ягодами як десерт і кисло-солодкий корінь ревеню з качкою.

6 Ще один цікавий продукт - «забутий» корінь пастернаку. Його м'який і трохи пряний смак не перестає дивувати навіть в такому простому, на перший погляд, втіленні, як пюре з пастернаку.

Морські гребінці зі спаржею і томатної еспумою (Фото: Надано Bristol Hotel Odessa)
Морські гребінці зі спаржею і томатної еспумою / Фото: Надано Bristol Hotel Odessa

7 Величезна сезонна ягода кавун чудова сама по собі, але ще більше дивує в поєднанні зі смаком церемоніального японського чаю в морозиві Матча з кавуна.

8 Полуниця, малина, вишня увібрали в себе ніби  весь смак літа. Але ви його прогавите, якщо не спробуєте хоча б раз за сезон холодний суп з малиною і полуницею і суп з вишні з червоним вином.

9 Восени нас чекає не тільки похмура погода, а й золоте листя, бабине літо і неймовірно сонячний овоч - гарбуз. Гарбуз, тушкований з імбиром, - ідеальне поєднання.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Цибулевий суп - класика французької кухні (Фото: Надано Bristol Hotel Odessa)
Цибулевий суп - класика французької кухні / Фото: Надано Bristol Hotel Odessa

10 Гриби: дари українських лісів чудово підходять для приготування приголомшливого грибного фрикасе і ніжного, ароматного грибного супу-пюре.

Показати ще новини
Радіо НВ
X