Франко-українська симфонія. Біографія мішленівського шефа в Україні Стефана Вайтинадана в 10 стравах
Бренд-шеф Bristol Hotel Odessa і Londonskaya Стефан Вайттінадан розповів НВ про страви і продукти, які надихають його творити.
Напередодні літнього сезону зірковий шеф і телеведучий Стефан Вайтинадан очолив кухню готелю Bristol зі 120-річною історією вишуканого сервісу і гастрономії, відкривши нову сторінку одеської кухні.
Зірковий шеф, який готував для Мадонни, Кевіна Костнера, Клінта Іствуда, Білла Клінтона, має багату професійної біографією з портфоліо, в якому сумарно - 16 мішленівських зірок. В Україні метра гастрономії знають і як ведучого таких проектів як Король десертів, МастерШеф і МастерШеф Діти.
НВ розпитав шефа Bristol Hotel Odessa і Londonskaya Стефана Вайтинадана про те, які смаки супроводжують і надихають його творчість.
1 В дитинстві Стефан Вайтинадан любив кондитерські вироби. Мама готувала французький тарт з сезонними фруктами. Це завжди було свято для Стефана. Він запрошував друзів за стіл, і вони разом насолоджувалися маминої кулінарією.
Саме це прищепило любов до кулінарії і кондитерського напрямку.
2 На початку кар'єри кухаря Стефан готував класичну французьку кухню, це дало відмінну базу для подальшої роботи в ресторанах. Наприклад, часто готував рибу, зокрема сібас.
3 Далі, ставши шефом, він почав готувати страви різних кухонь світу і змішувати класичну французьку кухню з кулінарними напрямками. У тому числі - з кухнями Азії, де свого часу шефа захопила техніка приготування овочів на воку.
4 Симфонія смаків місцевих українських продуктів - постійне джерело натхнення шефа. Буряк, картопля, морква, корінь пастернаку, корінь ревеню, гриби, кавун, малина, полуниця, гарбуз - все це буквально спонукає до творчості. Ось лише деякі з втілених метром ідей з буряком:
- Карпаччо з буряка;
- Буряк, карамелізований з червоним вином і медом;
- Смажений на вугіллі буряк;
- Chateaubriand з яловичини з фуа-гра і молодим карамелізованим буряком (страва з меню Le Grand café Bristol).
5 Ревінь - дуже незвичайний продукт, який «грає» на полі солодощів і основних страв. Сполучення, що не набридають - це ревінь з ягодами як десерт і кисло-солодкий корінь ревеню з качкою.
6 Ще один цікавий продукт - «забутий» корінь пастернаку. Його м'який і трохи пряний смак не перестає дивувати навіть в такому простому, на перший погляд, втіленні, як пюре з пастернаку.
7 Величезна сезонна ягода кавун чудова сама по собі, але ще більше дивує в поєднанні зі смаком церемоніального японського чаю в морозиві Матча з кавуна.
8 Полуниця, малина, вишня увібрали в себе ніби весь смак літа. Але ви його прогавите, якщо не спробуєте хоча б раз за сезон холодний суп з малиною і полуницею і суп з вишні з червоним вином.
9 Восени нас чекає не тільки похмура погода, а й золоте листя, бабине літо і неймовірно сонячний овоч - гарбуз. Гарбуз, тушкований з імбиром, - ідеальне поєднання.
10 Гриби: дари українських лісів чудово підходять для приготування приголомшливого грибного фрикасе і ніжного, ароматного грибного супу-пюре.