Зі сторінок Енеїди. Чим славиться слива з Опішні та що з неї приготувати — рецепти

8 вересня 2021, 11:41

4−5 вересня в українському селі Опішня пройшов третій фестиваль місцевої сливи — СливаФест. Розповідаємо, чим вона особлива, що з неї приготувати, і як пройшов гастрофестиваль в її честь.

Про опішнянські сливи до 2019 року мало хто знав і мало хто згадував, а сама Опішня асоціювалася виключно з гончарством. Але увагу багатьох місцевих жителів на чолі з головою опішнянської громади зацікавила цитата з Енеїди Котляревського:

Відео дня

«Латин по царському звичаю

Енею дари одрядив:

Лубенського шмат короваю,

Корито опішнянських слив […]".

Виявилося, що опішнянські сливи й справді довгий час вважалися одними з найсмачніших в Україні, адже отримували унікальний смак завдяки багатому глиною грунту. Окрім того, вони пружні та гарно піддаються сушні та гнітінню (висушування та в’ялення), що можна чудово використовувати в багатьох українських стравах. Саме тому опішнянська громада та її голова Микола Різник у 2019 році за підтримки Українського культурного фонду започаткували фестиваль опішнянської сливи. У цьому році так само за підтримки УКФ пройшов уже третій повномасштабний фестиваль опішнянської сливи з майстеркласами, дегустаціями, театральною постановкою Енеїди, містечком майстрів і багатьома атракціями для гостей різного віку. НВ відвідав фестиваль разом із Travel Press Club.

Микола Різник розповів, що на першому фестивалі складно було знайти бодай кількох кулінарів, котрі вміють готувати гнічену сливу, а цього року майстрів і різних товарів із зіркою фесту складно полічити.

Опішня СливаФЕСТ / facebook.com
Фото: Опішня СливаФЕСТ / facebook.com

На фестивалі всі фудкорти обов’язково представляли хоча б одну страву зі сливами, локальні бренди продавали варення, соуси та слив’янки, а організатори фестивалю привезли 1,5 тонни слив, щоб приготувати рекордну в Полтавській області кількість сливового варення для гостей. Також на фестивалі пройшли майстеркласи приготування традиційних українських страв зі сливою: шпундри, мяса зі сливами по-опішнянськи та вареників зі сливами. Ділимося з вами рецептами нетипових вареників і того самого рекордного варення від місцевих господинь.

Рецепт варення зі слив

Інгредієнти:

  • 5 кг сливи ренклод
  • 3 кг цукру (якщо слива несолодка, цукру 1:1)
  • 50 г води
На фестивалі був побитий обласний рекорд кількості приготованого за раз варення (Фото: Опішня СливаФЕСТ / facebook.com)
На фестивалі був побитий обласний рекорд кількості приготованого за раз варення / Фото: Опішня СливаФЕСТ / facebook.com

Приготування

Сливу промити, видалити кісточку, відправити в каструлю на невеликий вогонь, щоб вона умлівала. Періодично помішуючи, варити 2−3 години.

Коли увариться, додати цукор і проварити ще 10−15 хвилин.

Дати охолонути 30 хвилин, розлити по стерилізованих банках, але не закручувати, поки повністю не охолоне.

Смачного!

Рецепт вареників зі сливами

Інгредієнти:

  • 0,5 л кефіру або кисляку
  • 0,5 кг борошна
  • 1 ч.л. соди
  • цукор за смаком
  • сливи за смаком

Приготування

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Змішати сухі інгредієнти: борошно, соду та за смаком цукор. Потім залити кефіром. Сухий метод приготування убезпечує тісто від забитості борошна. Замісити еластичне тісто.

Промити сливи, дістати кісточку, нарізати дрібними шматочками. Додати цукор за смаком.

Сформувати вареники, і відварювати по 5 хвилин на пару на сильному вогні.

Подавати зі сметаною.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X