Топот-3 в Карпатах. Шеф-кухарі вперше вирушили в кулінарну експедицію міжнародною командою

8 вересня 2021, 14:45

7 вересня шеф-кухарі на чолі з Ігорем Мезенцевим вирушили в третю експедицію по диких закарпатських лісах. До українських молодих шефів приєдналися відомі профі з усього світу.

Перша кулінарна експедиція Топот відбулася в 2019 році та була присвячена лісу, потім, у 2020 — морю, а в 2021 шефи йдуть виживати в гори. Головна концепція походу полягає в тому, щоб п’ять днів готувати їжу виключно з продуктів, які кулінари здобудуть у процесі пішої подорожі. Окрім того, кожен день кожен шеф повинен приготувати одну страву ресторанного рівня. Засновник проєкту Ігор Мезенцев вважає, що в таких умовах максимально проявляється талант і креативність шефів.

Відео дня

Третій похід Топот, який стартував учора, 7 вересня, відрізняється від попередніх тим, що крім українських шефів в ньому візьмуть участь шефи зі світовим ім'ям. Причому для молодих кулінарів з України інтернаціональний склад групи був сюрпризом до прибуття на вокзал.

Учасниками Топота 2021 стали Юрій Нікітюк, Андрій Мацюта, Микита Чумаков, Костянтин Столяров, Катерина Ткачук, а також майстер ферментації Дієго Прадо, баскський шеф Іньякі Болумбуру, американський шеф з українським корінням Лоренс Фабер і шеф із Дубаї Абдулла Коркмаз.

Перед відправленням на вокзал шеф-кухарі зібралися на обід від Іштвана Андрела в PM-Hall, адже хотіли зустрітися для знайомства на нейтральній території, де смачна їжа і хороший шеф, який не бере участі в поході.

«Я був в Україні 4 рази, на різних самітах, конкурсах. Потім Ігор запросив мене в цей похід, я бачив документальний фільм з минулих і вирішив приєднається. Зараз я живу в Копенгагені, зосереджений на міській кухні, тому в поході все буде сильно відрізнятися. У цьому я буду шукати натхнення, не тільки на час походу, а й на майбутню роботу. Мене завжди дивувало те, наскільки українські продукти схожі на нордичні, але при цьому вони дійсно локальні», — прокоментував Дієго Прадо.

А ось Лоренс Фабер, американський шеф-кухар, зважився на похід бо його бабуся була українкою і йому цікаво досліджувати локальні кухню та продукти, щоб привнести в свій ресторан нотки українського коріння. Раніше він був в Одесі, пробував локальні єврейські страви, а в поході сподівається застати карпатські ягоди.

«У кожному році ми ускладнюємо Топот, у цьому році вирішили запросити шефів із різних країн, щоб вони подивилися на нашу країну з іншого боку. Зазвичай, вони прилітають на саміти: приїхали, виступили і поїхали — а ми хочемо показати, як це по справжньому буває, що і як ми готуємо з наших локальних продуктів. Окрім того, вони поспілкуються з нашими фермерами і шефами. Для молодих шефів, які йдуть у похід, Дієго Прадо — це як для мене Леонардо Ді Капріо. Тому в цьому році ускладнення в тому, щоб об'єднати молодих шефів із досвідченими, до того ж, усі спілкуються на різних мовах», — розповів Ігор Мезенцев.

Експедиція триватиме п’ять днів, а вкінці всі шефи повинні об'єднатися для приготування спільної ресторанної страви.

Показати ще новини
Радіо НВ
X