Червоне вино і сир. Топ-5 поєднань, які варто скуштувати на 16-му Kyiv Food and Wine Festival

17 вересня 2021, 13:32

Осінь — час пити червоне і смакувати сири. Винна експертка Kyiv Food and Wine Festival Вікторія Макарова дала поради, що варто спробувати на винному фестивалі 18−19 вересня.

Погодні умови натякають, що настав час червоних вин і потужних витриманих сирів. Чудова нагода створити знайти нові цікаві поєднання — 16 фестиваль сира і вина Kyiv Food and Wine Festival, що відбудеться вже цими вихідними у Саду Бажань на київському ВДНГ.

Відео дня

Шукайте ці та інші вина й сири на винному і сирному маркетах Kyiv Food and Wine Festival, дегустуйте, експериментуйте у пошуках саме того смаку. А ще — обов’язково скористайтесь можливістю поспілкуватись з виноробами і сироварами, власне, саме для того, щоб ви знайомились одне з одним, і проводиться цей фестиваль!

Вино: Shabo Limited Edition Сапераві-Мерло по-кахетинськи

Це витримане червоне сухе вино — новинка від компанії Shabo. У цікавому бленді — поєднання двох сортів винограду: Сапераві з власного теруару Шабо, та Мерло, саджанці якого були привезені та висаджені на спеціальних ділянках теруару, де скорочується навантаження на лозу та контролюється зрілість винограду. Стиглий виноград у Shabo дбайливо збирають вручну — тут розуміють, що справді чудове вино народжується саме на виноградниках. Створене Shabo Limited Edition Сапераві-Мерло за давньою кахетинською технологією з використанням глиняної амфори — квеврі. Благородства вину додає додаткова витримка в дубових бариках — не менше ніж 6 місяців.

Це вино має потужний аромат фіалки з нотами темних ягід — лохини, ожини, та стиглих фруктів. Повнотіле, структурне, насичене і водночас елегантне в ароматі й смаку, має відчутні, але доволі округлі таніни. Приємний бонус — делікатний, але тривалий післясмак — ознака благородного вина.

SHABO
Фото: SHABO

До вина: голландський сир Der Alte

Дегустуйте це вино з голландським сиром Der Alte від Сирного Королівства. Der Alte — яскравий представник екстра старих Гауд Нідерландів з витримкою близько 18 місяців. Саме Гауди з такою тривалою витримкою — улюблені сири голландців. Назва переводиться з німецької як «старий», що характеризує текстуру і смак сиру.

У Der Alte дуже насичений, гоструватий, доволі солоний смак, до того ж цей сир має післясмак смаженого волоського горіха та солоної карамелі. Сири з такою витримкою дуже корисні, тому що містять велику концентрацію кальцію. Для того, щоб отримати денну норму кальцію, дорослій людині достатньо з'їсти близько 60 грамів. Але, якщо смачно і хочеться більше, то не обмежуйте себе! І не забувайте про пейрінг з Сапераві-Мерло по-кахетинськи.

Сирне Королівство
Фото: Сирне Королівство

Вино: Chateau Chizay Cabernet Franc 2018

Яскрава новинка від зірки Закарпаття — виноробні Chateau Chizay. Цей коштовний Cabernet Franc випущено обмеженим тиражем — усього 500 пляшок. Тож варто скористатися нагодою і продегустувати його на фестивалі. Це витримане червоне сухе стало подією ще до офіційного релізу, адже воно здобуло Золоту медаль міжнародного конкурсу Odesa Wine & Spirit Awards — 2021.

Вино врожаю 2018 року (а він був найкращим за минуле десятиліття) витримане протягом 18 місяців у бариках з французького дуба. Аромат цього вина демонструє відчутні тоні темних ягід — чорниці, вишні, з нюансами гострого перцю й ванілі та з відтінками тютюну. У смаку — у благородне, повнотіле, з м’якими, мов оксамит, танінами і приємною кислотністю. Має потенціал тривалої витримки та стане окрасою винної колекції.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Chizay
Фото: Chizay

До вина: голландський сир Nijland Карамелло

Радимо крафтовий голандський сир Nijland Карамелло, неварений, витриманий протягом 7 місяців, від компанії Сирне Королівство. Цей сир зроблено з коров’ячого молока на голландської сімейній фермі Kaamps, що знаходиться в центрі провінції Twente (Overijssel). Його вершковий і дещо пряний смак елегантно доповнить благородну ароматику витриманого Каберне Фран.

Сирне Королівство
Фото: Сирне Королівство

Вино: AXIS Saturday Dream 2019

Це вино від крафтової виноробні AXIS Winery зі Львова заслуговує стовідсоткової уваги! Купаж з сортів винограду Мерло (до того ж заізюмленого на сонці, прямо на лозі), Сапераві та Каберне Совіньйон, врожаю 2019 року. Витримане у французькому дубі протягом 12 місяців.

Saturday Dream — повнотіле вино з гарною, збалансованою кислотністю. В ароматі відчуваються темний ізюм, чорнослив, інжир, вишнева кісточка. У смаку — оксамитове, з благородними, округлими танінами, доволі повнотіле. Рівень алкоголю доволі високий, навіть для червоних — 15%, але відчуття спиртуозності у вас не виникне — це вино дуже елегантне і збалансоване, власне, як і все, що виробляє виноробня AXIS Winery. Судячи з назви, варто продегустувати вже найближчої суботи, хоча — можна й у неділю.

AXIS Winery
Фото: AXIS Winery

До вина: витриманий сир з козячого й коров’ячого молока від Сирної майстерні

Радимо спробувати витриманий більше двох років твердий сир із суміші козячого та коров’ячого молока від крафтової сімейної сироварні Сирна майстерня. Він має яскравий аромат та незабутній післясмак, котрий вигідно відтіняє таніни у вині.

Сирна Майстерня
Фото: Сирна Майстерня

Вино: Yanchin Hills Сапераві чорне 2019

Це сухе червоне вино, зроблене з сорту Сапераві врожаю 2019, року від сімейної винарні Янчинські пагорби, що на Львівщині. Сапераві чорне 2019 нещодавно здобуло золоту медаль на дегустаційному конкурсі Odesa Wine&Spirits Awards.

Це вино пройшло витримку у дубовій бочці протягом 18 місяців. В ароматі відчувається вся гамма чорних лісових ягід, трохи осіннього листя. Смак це Сапераві має насичений і збалансований, з м’якими танінами і відчутною, але помірною кислотністю.

Yanchin Hills
Фото: Yanchin Hills

До вина: сир Евелін від крафтової Бердичівської сироварні

Евелін — зрілий сир по типу горгонзоли, неповторний, вишуканий, ніжний і гострий, пронизаний блакитною пліснявою. Пряний присмак плісняви чудово поєднується з потужним, оксамитовим смаком Сапераві.

Бердичівська сироварня
Фото: Бердичівська сироварня

Вино: Stakhovsky Wines Цвайгельт Ace 2019

Цвайгельт — вино з доволі рідкісного, як для України, але дуже цікавого сорту, розповсюдженого в Австрії та деяких країнах Східної Європи. Цвайгельт від крафтової виноробні Stakhovsky Wines, що була започаткована першою ракеткою України, видатним тенісистом Сергієм Стаховським, — вино не сезонне, але швидко закінчиться, тому що це — лімітована серія. Всього 1800 пляшок. Тож потрібно дегустувати невідкладно.

Цвайгельт Ace — сортове червоне вино врожаю 2019 року, витримане протягом 7 місяців у дубовій бочці другого наливу. В ароматі цього яскравого вина — стиглі червоні ягоди: малина й вишня, та ледь відчутні ноти землі та підліску. Тіло середнє, з елегантним смаком. У смаку — добре збалансована кислотність та м’які, округлі таніни.

Stakhovsky
Фото: Stakhovsky

До вина: сирний десерт від сироварні Зарянівське.

Несподівана солодка парочка: вино і сирний десерт від сироварні Зарянівське. У ньому — чорний шоколад з пюре малини, вершками, сиром з білою пліснявою камамбер, лікером малина-апельсин та сублімованою малиною.

Сироварня Зарянівське
Фото: Сироварня Зарянівське

Більш детальну інформацію про програму та учасників фестивалю можна буде переглянути у події на Facebook.

До зустрічі на 16-му Kyiv Food and Wine Festival!

Показати ще новини
Радіо НВ
X