Шість найкращих та найпростіших рецептів. Варіанти страв без яєць, які допоможуть заощадити гроші на Великдень

Рецепти без яєць, які допоможуть вам заощадити гроші на Великдень (Фото:fauxels/pexels)
Оскільки ціни на яйця різко злетіли до історичних максимумів, проблема створення доступного великоднього меню є реальною.
Великдень — це свято, яке залежить від яєць, і уявити собі смачне блюдо для друзів і родини без використання яєць майже в кожному рецепті може здатися неможливим. В цій добірці рецептів ви знайдете різноманітний вибір основних страв, захоплюючих гарнірів і спокусливих десертів.
1. Легка курка барбекю
Інгредієнти:
- 1 курка
- 2 столові ложки оливкової олії
- 2 столові ложки лимонного соку
- 1 столова ложка кетчупу
- 1 столова ложка меду
- 1 чайна ложка гірчиці
- 1 чайна ложка чилі порошку
- 1 чайна ложка солі
- ½ чайної ложки чорного перцю
Спосіб приготування:
- Перед тим, як почати готувати, попередньо розігрійте барбекю до середньої температури.
- Розірвіть курку на шматочки і вийміть кістки.
- У мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, кетчуп, мед, гірчицю, чилі порошок, сіль та перець.
- Положіть шматочки курки в маринад та дайте йому добре вбратися протягом 30 хвилин.
- Положіть шматочки курки на решітку барбекю та готуйте протягом 8−10 хвилин з кожного боку до готовності.
- Після приготування ви можете полити курку додатковим маринадом або подавати з соусом на вибір.
2. Рагу з яловичини
Інгредієнти:
- 500 г яловичини (нарізаної на шматочки)
- 2 столові ложки олії
- 1 велика цибуля (нарізана)
- 3−4 зубчики часнику
- 2 столові ложки томатної пасти
- 2 столові ложки домашнього бульйону (або води
- )2 моркви (нарізані)
- 2−3 картоплини (нарізані)
- 1 чайна ложка тим’яну
- 1 чайна ложка розмарину
- 1 лавровий лист
- Сіль та перець за смаком
- Петрушка для прикраси
Спосіб приготування:
- Розігрійте глиняну посудину (або каструлю) на середньому вогні та додайте олію.
- Додайте нарізану цибулю та часник та смажте до золотистого кольору.
- Додайте нарізану яловичину та смажте, поки м’ясо не стане золотистим.
- Додайте томатну пасту та бульйон (або воду) та добре перемішайте.
- Додайте нарізані моркву та картоплю та знову добре перемішайте.
- Додайте тим’ян, розмарин та лавровий лист, сіль та перець за смаком, та знову добре перемішайте.
- Зменшіть вогонь та закрийте кришкою. Дайте розпаритися на низькому вогні протягом 1−1,5 години.
- Перед подачею прикрасьте свіжою петрушкою.
3. Бананове печиво
Інгредієнти:
- 2 стакани муки
- 1 чайна ложка розпушувача тіста
- ½ чайної ложки соди
- ¼ чайної ложки солі
- ½ стакана м’якого масла
- ½ стакана цукру
- 1 стакан дрібно нарізаних бананів
- 1 чайна ложка ванільного екстракту
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- У великій мисці змішайте муку, розпушувач тіста, соду та сіль.
- У іншій мисці збийте м’яке масло та цукор до пухкастої консистенції.
- Додайте до миски з маслом та цукром нарізані банани та ванільний екстракт та добре перемішайте.
- Додайте сухі інгредієнти до мокрих та перемішайте до однорідної консистенції.
- Накрийте плівкою та поставте у холодильник на 15 хвилин.
- Сформуйте масу печива у кульки та розмістіть їх на покритому пергаментом противні, залишаючи деяку відстань між ними.
- Печіть протягом 12−15 хвилин, доки краї печива стануть злегка золотисті.
- Охолодіть на дротяній підставці перед подачею.

4. Шоколадно-апельсиновий тарт
Інгредієнти для тіста:
- ¼ стакани муки
- ½ стакани масла
- ¼ стакани цукру
- 1−2 ст.л. холодної води
Інгредієнти для начинки:
- 1 стакан вершкового молока
- ½ стакани цукру
- ½ чайної ложки апельсинової цедри
- 1 чайна ложка ванільного екстракту
- 150 гр темного шоколаду
- 2 ст.л. вершків
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- У великій мисці змішайте муку, масло та цукор, поки не стане крихким.
- Додайте 1−2 ст.л. холодної води та замішайте тісто. Розкатайте його на поверхні, попередньо посипаній борошном.
- Перенесіть тісто на підготовлену форму для тарту, та випікайте приблизно 10−15 хвилин, до золотистого кольору.
- У мисці збийте вершкове молоко, цукор, апельсинову цедру та ванільний екстракт до однорідної маси.
- Розтопіть шоколад у мікрохвильовці або над водяною банею та додайте до суміші з молоком. Добре перемішайте.
- Розлийте суміш на підготовлене тісто для тарту.
- Підготуйте піднос для подачі, розігрійте вершки на середньому вогні та додайте до них розтоплений шоколад. Перемішайте, доки суміш не стане однорідною.
- Готуйте тарт у духовці ще приблизно 25−30 хвилин, доки центр не затвердіє.
- Подавайте охолодженим.
5. Рисовий пудинг
Інгредієнти:
- ½ стакану довгозернистого рису
- ½ стакани молока
- ¼ стакани цукру
- ¼ чайної ложки солі
- 1 чайна ложка ванільного екстракту
- ¼ чайної ложки мускатного горіха
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 175 градусів. Підготуйте вогнетривку форму для запікання.
- Рис промийте під проточною водою, потім відваріть у воді протягом 10−15 хвилин, доки рис стане м’яким.
- У каструлі змішайте молоко, цукор та сіль, поки цукор повністю не розчиниться. Додайте відварений рис та продовжуйте готувати на середньому вогні, часто помішуючи, доки суміш не загусне.
- У окремій мисці збийте ванільний екстракт та мускатний горіх. Додайте до каструлі з рисом, та змішайте добре, доки всі інгредієнти не поєднаються.
- Перелийте суміш в підготовлену форму для запікання. Випікайте рисовий пудинг у духовці приблизно 30−35 хвилин, доки верх не стане золотистим та пудинг не буде твердим.
- Витягніть форму з духовки та залиште пудинг охолонути протягом 10−15 хвилин. Подавайте рисовий пудинг теплим чи залиште його охолонути та подайте холодним з вершками або фруктами на вибір.
6. Картопля Hasselback
Інгредієнти:
- 4 великі картоплини
- 3 столові ложки вершкового масла
- 3 зубчики часнику
- Сіль і перець
- ¼ склянки тертого сиру Пармезан
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °C.
- Ретельно промийте і почистіть картоплю. Обсушіть.
- Знизу кожної картоплини відріжте тонку скибочку, щоб вона могла стояти рівно на обробній дошці.
- Використовуючи гострий ніж, зробіть тонкі, рівномірно розташовані скибочки поперек кожної картоплини, стежачи за тим, щоб не прорізати наскрізь. Залиште приблизно 2 см нерозрізаної картоплі на дні.
- Розтопіть вершкове масло в маленькій каструлі на середньому вогні. Додайте подрібнений часник і готуйте 1−2 хвилини до появи аромату.
- Викладіть картоплю на деко. Змастіть картоплю розтопленим часниковим маслом, переконавшись, що воно потрапило між скибочками. Посипте картоплю сіллю і перцем.
- Випікайте в попередньо розігрітій духовці 45−50 хвилин або поки картопля не стане хрусткою зовні та ніжною всередині.
- Посипте картоплю сиром Пармезан і запікайте ще 5−10 хвилин, поки сир не розплавиться і не стане пухирчастим.
- Волога, солодка та смачна. Рецепт грузинської паски, яка вразить всіх за святковим столом
- Без випічки і за 10 хвилин. Рецепт печива Пташине гніздо — приготуйте разом з дитиною на Великдень 2023
- Вербна неділя 2023. Коли розпочинається Великий тиждень у католиків і як він повʼязанй з Пальмовою неділею