Ідеальна пара. Що подавати до міцного алкоголю та вина: смачні закуски, що сповільнять спʼяніння

Закуски на святковому столі мають поєднуватися з напоями (Фото:Sebastian Coman / unsplash)
Свята продовжуються, а з ними продовжуються й численні застілля, які не обходяться без спиртних напоїв.
Серед людей існує думка про те, що чим краще проведеш вечір, мається на увазі застілля зі спиртним, тим гірше буде вранці. Не виключено, що склалася вона через те, що багато хто безвідповідально підходить до питання вживання спиртних напоїв та їх поєднання із закусками.
Фахівці рекомендують не починати святкувати натщесерце, щоб алкоголь повільніше вбирався в кров. На думку багатьох із них, важливо не налягати на газовані спиртні напої. Їхні бульбашки прискорюють процес всмоктування алкоголю в кров.
Як правильно закушувати спиртні напої під час святкового застілля
Горілка
Щоб знизити швидкий п’янкий ефект горілки, найкраще закушувати її салом, м’ясною нарізкою, слабосолоною рибою, холодцем, квашеною капустою. Ідеальною закускою, яку скоріше не зустрінеш на святковому столі, є солянка. Вона обволікає стінки шлунка та уповільнює процес сп’яніння.
Коньяк
Дегустатори виступають за те, що коньяк взагалі не можна закушувати, щоб не зіпсувати його багатий букет. За святковим столом здійснити це практично неможливо, тому серед найбільш прийнятних закусок для коньяку можуть бути твердий сир, темний шоколад, тарталетки з ікрою, нежирне м’ясо, фрукти.
Віскі
Міцний шляхетний напій з багатим букетом добре поєднується з яловичим язиком, сиром, стейками, шинкою та морепродуктами.
Вино
Різноманітність сортів вин передбачає складніший підбір закуски для них. Серед загальноприйнятих: сир, риба та морепродукти, куряче та яловиче м’ясо.
Як правильно пити вино — рекомендації сомельє
- Яким би не було вино, воно має бути солодшим, ніж страва, до якої воно подається. У вині, крім солодкого присмаку, є яскраво виражена кислотність. Їжа, у свою чергу, рідко містить дуже багато кислоти. Тому, якщо страва має солодкий присмак, то несолодке вино на її тлі здається кислим, як мандарин після цукерки.
- Чи не факт, що червоне вино обов’язково потрібно пити під м’ясо, а біле під рибу. Ймовірно, правило з’явилося через таніни у складі червоного вина. Вони разом із морепродуктами дають неприємний металевий смак у роті. Біле вино позбавлене цієї вади.
- Дороге вино необов’язково закушувати вишуканими делікатесами. Важливо дати йому проявити себе.
- Існують вина, низька калорійність яких дозволяє пити їх навіть під час дієти. Наприклад, категорія Brut Nature, особливо в іспанців, містить лише дві калорії.
Слухайте самих себе, не бійтеся експериментувати та віддавати перевагу власноручно підібраним винам. Головне — ваше задоволення.