Головний інгредієнт. Три страви до вина і з вина
Замість традиційної сирної тарілки пропоную запекти ароматні сири в найтоншому тісті
До відмінного вина можна подати безліч цікавих страв, водночас саме вино можна використовувати для їх приготування. До того ж у випадку з беф бургіньйон червоне сухе є ледь не головним інгредієнтом після м’яса, насичуючи страву неповторним смаком і ароматом. До легких білих або розе пропоную приготувати філо з сиром, а на десерт — незвичайне желе для дорослих.
Беф бургіньйон
Той самий беф бургіньйон, який готувала Джулія, а слідом за нею — Джулі і мало не кожен, хто подивився фільм про них. Але навіть якщо фільм Джулі і Джулія ви не дивилися, обов’язково приготуйте свій беф бургіньйон. Не забувши, звичайно ж, про червоне вино — воно в цій страві відіграє важливу роль.
Інгредієнти:
- 800 г яловичини
- 2 ст. ложки борошна
- 2 зубки часнику
- 8−10 цибулин шалот
- 2−3 невеликих моркви
- 100 г білих грибів
- 250 мл бульйону або води
- 500 мл червоного сухого вина
- 2−3 гілочки чебрецю
- 2−3 гілочки петрушки
- Лавровий лист
- Олія і вершкове масло

Приготування:
1. Яловичину вимийте і висушіть паперовим рушником. Наріжте великими шматочками розміром 5×5 см або навіть більше. Розігрійте олію і вершкове масло й обсмажте м’ясо порціями, поки воно не підрум'яниться з усіх боків. Перекладіть в іншу ємність.
2. У каструлі, в якій готувалося м’ясо, обсмажте нарізану кружечками моркву, очищену цибулю шалот і часник протягом 5−7 хвилин, щоб овочі стали трохи м’якшими. Додайте білі гриби.
3. Поверніть у каструлю м’ясо, додайте сіль, перець і перемішайте. Присипте борошном, ретельно перемішайте і додайте яловичий бульйон (або воду).
4. Доведіть до кипіння і влийте червоне сухе вино.
5. Додайте кілька гілочок чебрецю, гілочки петрушки, лавровий лист. Доведіть ще раз до кипіння, накрийте кришкою і тушкуйте на найповільнішому вогні 1,5−2 години — доти, поки м’ясо не стане дуже м’яким, а рідина не випарується настільки, щоб соус став густим.
Філо з сиром
Замість традиційної сирної тарілки з горішками і фруктами пропоную подати до вина незвичайну, але просту закуску — запекти будь ароматні сири в найтоншому тесті з сезонними фруктами.
Інгредієнти:
- 2−3 листи тіста філо
- 3−5 видів сиру (м'який козячий, брі, камамбер, горгонзола)
- 1 інжир

Приготування:
1. Сири наріжте невеликими шматочками. Можна використовувати шматочки сирів, які у вас залишилися невикористаними, і ви не знаєте, куди їх застосувати.
2. На столі акуратно розстеліть кілька листів тіста філо. У центр помістіть асорті сирів.
3. Зберіть краї тіста і переверніть «швами» вниз.
4. Інжир розріжте на чотири частини і покладіть зверху на філо.
5. Запікайте в духовці при 180 градусах до золотистого кольору.
Доросле желе

Урізноманітнити «десертний» стіл для дорослих можна ось таким дижестивом. Напої для желе можна використовувати будь-які — від улюблених сортів вина до міцного алкоголю.
Інгредієнти:
Горілка-желе:
- 15 г желатину
- 200 мл гарячої кип’яченої води
- 200 мл горілки
- Ягоди для окраси
Винне желе:
- 15 г желатину
- 250 мл червоного вина
- 100 мл води
- Яблуко

Приготування:
1. Желатин замочіть у воді на 10 хвилин. Коли він застигне, розпустіть на водяній бані, не доводячи до закипання.
2. Для желе з горілки: коли желатин трохи охолоне, додайте горілку і розлийте в келихи, прикрасивши ягодами.
3. Для желе з вина: у вино додайте фрукти і з'єднайте з трохи остиглим желатином. Добре перемішайте і розлийте в келихи. Так само можна робити винне желе з глінтвейну — для цього вино необхідно попередньо прогріти, додавши спеції (кориця, гвоздика, бадьян).
4. Для застигання поставте желе в холодильник.
Більше рецептів Даші Малахової в книзі Моя кухня
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут