«Ідеальна температура». Чи потрібно охолоджувати червоне вино перед подачею — винний експерт

2 серпня, 21:05
Чи слід подавати червоні вина охолодженими (Фото:minervastock / depositphotos)

Чи слід подавати червоні вина охолодженими (Фото:minervastock / depositphotos)

Правильна температура подачі залежить від стилю вина, урожаю, погоди та вашого особистого смаку.

Винний критик Ерік Азімов в інтерв'ю The New York Times розповів, як правильно подавати червоне вино. Він вважає, що перед тим, як відкрити пляшку червоного вина, її потрібно поставити в холодильник на 20-30 хвилин. У результаті експерименту було встановлено, що холод впливає на вино більш тонко, ніж можна було б припустити. Азімов запропонував три пляшки вина: Broc Cellars North Coast Love Red 2021, Jean-Paul Brun Domaine des Terres Dorées Morgon 2020 та COS Terre Siciliane Frappato 2021. Експеримент полягає в тому, щоб учасники пили вина у невимушеній обстановці, з їжею звертаючи увагу на вино і свою реакцію на нього, не зациклюючись на описі ароматів та смаків. Потім вони збиралися наприкінці місяця, щоб обговорити досвід та вибрати наступну тему.

Відео дня

Критик попросив учасників скуштувати охолоджені вина одразу з холодильника, потім під час їжі та при кімнатній температурі. Ідея полягала у тому, щоб спостерігати, як змінюється вино залежно від його температури. «Я очікував, що ці вина поводитимуться приблизно однаково. Прямо з холодильника кожен з них буде холодним та освіжаючим, але без особливого характеру. Холод убиває нюанси. Подача вина крижаним приховає недоліки поганої пляшки, але також приховає будь-які відмінні, виграшні якості гарної пляшки. Через 20 або 30 хвилин я уявляв, що вина стануть доступнішими — освіжаючими в спеку і початківцями показувати себе», - прокоментував Ерік. Наближаючись до кімнатної температури, вина ставали менш освіжаючими, менш живими та втрачали смак. Прямо з холодильника три вина виявилися такими, як і очікувалося: холодними та несмачними. «Єдиним враженням, яке в мене залишилося від цих різних пляшок, була підбадьорлива, промивна дія ковтка холодної рідини. Пити хорошу холодну пляшку безглуздо, чи то червоне, чи біле вино. Тільки не залишайте вино в холодильнику надто довго. В усіх нас різні пріоритети. Якщо ви любите холодне вино, обов'язково поставте його в холодильник на кілька годин або додайте кубики льоду. Люди, як і пляшки, мають свою ідеальну температуру», — підсумував експерт.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X