«Вперше по-справжньому». Шеф-кухар Ігор Мезенцев виступив на великому гастро-конгресі Madrid Fusion

27 січня, 17:50
Ігор Мезенцев на сцені Madrid Fusion (Фото:Надано Ігорем Мезенцевим)

Ігор Мезенцев на сцені Madrid Fusion (Фото:Надано Ігорем Мезенцевим)

Ігор Мезенцев став першим шефом з України, котрого особисто запросили на цей міжнародний конгрес шеф-кухарів.

Міжнародний гастрономічний конгрес Madrid Fusion був заснований іще в 2003 році і відтоді щороку збирає понад 100 шефів із різних країн у Мадриді, щоб дати їм платформу для запуску нових проєктів, пропозиції нових технологій і технік, розголосу їхніх новітніх ідей. Конгрес заснував Хосе Карлос Капель з його сестрою, однак кілька років тому вони передали керівництво Бенджаміну Лана.

Відео дня

Хоча обличчями проєкту завжди у першу чергу були шефи, у 2021 році ним також став актор і знаний гурман Роберт Де Ніро. Актору запропонували ексклюзивну вечерю від п’яти найкращих шефів світу від імені Madrid Fusion.

«Це не страви, це щось неймовірне, що я рекомендую всім, хто має змогу це пробувати», — виголосив Де Ніро після кількагодинної вечері, після якої він приєднався до рекламної кампанії конгресу.

У 2021 році конгрес вперше досяг глобальних масштабів, у 2022 гаслом стала фраза «Більше, ніж продукти», а цьогоріч — «Без лімітів».

Минулого року на конгресі виступала одеситка Ксенія Амбер, представивши борщ у рамках блоку Ukraine Tribute. Однак дотепер українських шефів не зпрошували для особистих виступів на конгресі, а цьогоріч шеф-кухар і автор проєктів Топот, Варті та Доброго ранку, шеф! Ігор Мезенцев отримав особисте запрошення на Madrid Fusion, де розповів про те, як українці борються на кулінарному фронті та про нові ініціативи, навколо яких об'єднуються наші шефи.

Вперше їхати на Madrid Fusion Ігор Мезенцев мав іще у 2020 році, щоб розповісти про проєкт Топот, однак тоді через карантин усе якось зім'ялося. Незважаючи на це, шеф-кухар продовжував розвивати кулінарний проєкт, в якому шефи на кілька днів виїжджають на природу з мінімумом продуктів і девайсів, щоб готувати їжу з того, що зможуть добути на природі. У 2021 році вдалося провести аж два Топоти, в одному з яких взяло участь навіть кілька досить відомих іноземних шефів. Паралельно Ігор Мезенцев і Євген Клопотенко привозили в україну чимало міжнародних журналістів, щоб знайомити з українською кухнею, відвідували чимало міжнародних форумів, представляючи Україну. Тому в кінці 2021 року Ігор Мезенцев знову написав організаторам Madrid Fusion, розповів про проєкт і свій шлях, про прагнення розповісти про Україну світу. Виступ був домовлений, але його, вочевидь, зупинила повномасштабна війна.

Упродовж 2022 року розповідати про Україну за кордоном змоги не було, однак необхідність внутрішніх проєктів була як ніколи великою. Тож за попередній рік Ігор Мезенцев заснував проєкт Варті, котрий об'єднує шефів різних міст для проведення благодійних вечерь зі збором коштів на ЗСУ, а також проєкт Доброго ранку, шеф!, у рамках якого шефи у своїх ресторанах готують внутрішніх переселенців і підопічних благодійних фондів сніданками.

І цього разу за місяць до конгресу тепер уже організатори Madrid Fusion відправили Ігорю Мезенцеву офіційне запрошення представляти Україну на конгресі. Тож потім почались досить термінові роботи над оформленням виїзду, в яких дуже посприяли Мар’яна Олесків від ДАРТу (Державна агенція розвитку туризму).

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Надано Ігорем Мезенцевим
Фото: Надано Ігорем Мезенцевим

«Цього року вперше по-справжньому. Я хотів виступити на МФ вже три роки, отримував запрошення, але кожен раз щось заважало, то ковід, то війна, але не цього разу, бо мій час саме зараз, — ділиться емоціями Ігор Мезенцев. — Початково мене надихав Анхель Леон, легендарна людина в світі кулінарії. Я теж хотів виступити, надихнути таких хлопців, як я, рухати світ. Але ще більш важливим для мене було розповісти про Україну, про проєкти, які ми тут робимо, популяризувати нашу неймовірну кухню, прогрес якої свого часу зупинив радянський союз. Тож я розповідав про українську кухню майбутнього, котру можна віднайти через повернення до коріння приготування їжі».

Показати ще новини
Радіо NV
X