«Смак миру, смак дому». Українська кулінарка розповіла про борщ зі сцени найвідомішого гастрономічного конгресу світу

1 квітня, 15:50
Ксенія Амбер приготувала борщ із сомом і грибами (Фото:instagram.com/vanessayeungofficial)

Ксенія Амбер приготувала борщ із сомом і грибами (Фото:instagram.com/vanessayeungofficial)

Ксенія Амбер виступила на конгресі Madrid Fusión.

Madrid Fusion — найбільший і найвпливовіший кулінарний конгрес світового масштабу, який цього року відсвяткував своє 20-річчя.

Третій, останній день конгресу закінчився емоційною частиною Ukraine Tribute, у межах якої виступила Ксенія Амбер, шеф-кухар родом із Одеси. Вона розповіла про український борщ, а також приготувала незвичайну його варіацію, поєднавши білого сома (кухню Південної України) та білі гриби (характерні для Західної України).

Відео дня

Виступ Ксенії:

«Оскільки я український кухар, напевно, всі чекають, що я готуватиму борщ, і я вирішила виправдати ці очікування. Але йдеться про сучасне та індивідуальне прочитання борщу.

Борщ — це ДНК нашої гастрономії, щоб розповісти вам історію цієї страви, нам не вистачить 30 хвилин, але я намагатимуся вам її розкрити.

Відразу хочу сказати, що правильного рецепту немає. Точніше, звичайно, є, він у бабусі. Тому в кожній сім'ї він свій і найкращий. У результаті рецептів та варіацій величезна кількість, також потрібно враховувати сезон, регіон і, звичайно ж, настрій того, хто його готує.

Класичний і всім відомий профіль борщу такий: буряк, капуста тощо.

Найбільшим натхненням у моєму житті завжди були місцеві продукти та уподобання з мого дитинства, пейзажі різних куточків моєї країни, продукти та страви, типові для кожного регіону. Упевнена, всім кухарям, які люблять особисто вибирати продукти на ринках, ходити на риболовлю або в ліс за грибами та травами, знайоме це відчуття — коли природа навколо тебе ласкаво говорить із тобою, ти це чуєш, заходиш на кухню і приступаєш до приготування, намагаючись зробити так, щоб гості вашого ресторану відчували те саме, коли вони пробуватимуть вашу їжу.

Я живу на півдні, в Одесі, але моє коріння із заходу. Як жителька півдня, що живе в портовому місті, я дуже люблю рибу. Мені подобається готувати рибні страви, грати з текстурами та смаками. Мої західноукраїнські корені, а саме кухня моєї бабусі, з дитинства прищепили мені любов до грибів (як і до багатьох інших рослин у наших лісах).

Тому сьогодні я готую борщ, але це буде борщ із білого сома з білими грибами.

Тепер ви розумієте, чому ми зараз намагаємось нагодувати борщем тих, кого витягують з-під завалів — адже це смак миру, смак дому та смак супербезпечного дитинства з бабусею!

Дякую за увагу та підтримку. Слава Україні!".

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X