Вся Сіль. Як це працює: відкриваємо завісу таємниці над роботою національної ресторанної премії
Церемонія нагородження премії Сіль — один з найкрасивіших заходів ресторанної індустрії в країні. Про те, як до нього готуються цілий рік, НВ розповіла Наталія Янгулова, керівник проекту Соль.
Уже дев’ять років професіонали збираються на щорічну церемонію нагородження національної ресторанної премії Сіль. І в цьому році близько 500 представників ресторанного бізнесу виберуть вечірнє вбрання відповідно до дрес-коду black tie, щоб 28 листопада взяти участь в церемонії нагородження в КВЦ Парковий, яку неофіційно називають ресторанним Оскаром України.
НВ дізнався у Наталії Янгулової, яка робота ховається за щорічним врученням бажаних сковорідок, хто визначає переможців і в чому цінність Премії.
Наталія Янгулова
Багато хто вважає, що премія Сіль «працює» тільки 2−3 місяці, напередодні самої церемонії. Але насправді це не так. Щоб об'єктивно і професійно відзначити кращі заклади в 18 номінаціях в рамках всієї країни, потрібна скрупульозна праця цілої команди організаторів, експертів і членів журі.
Зима
У січні і лютому організатори премії формують список експертів. Експерти — це очі премії на місцях, люди, які в силу професійних або особистих навичок можуть об'єктивно відзначити кращі в своїх регіонах закладу.
Відповідно до методології премії, експертів повинно бути по чотири людини в кожному обласному центрі, і по 10 в кожному місті-мільйоннику, аби таким чином рівномірно відображати номінантів по всій країні
У цей період затверджується підсумковий склад членів журі на прийдешній рік. Члени журі - це професіонали всеукраїнського масштабу, часто час цих людей розписаний похвилинно. Формування складу журі потребує ряду переговорів і організації перших зборів, одна з ключових завдань яких — щорічний перегляд критеріїв оцінки кожної номінації. А також — ознайомлення з методологією і правилами роботи преміх, враховуючи всі дедлайни.
За всіма процесами і діяльністю членів журі в рамках премії протягом року стежить компанія-аудитор Grante-Thornton.
Весна
Протягом березня, квітня і травня організатори підраховують голоси експертів, збирають дані самономінантів, акумулюють їхні анкети і відправляють членам журі на попереднє голосування і формування списку фіналістів.
У цей період також проходить підготовка до чергових зборів членів журі, що відбуваються в червні, і аналітика попередніх голосувань членів журі та затвердження їхнії результатів з аудитором.
Літо
Премія є знаком якості, вона допомагає кінцевому споживачеві потрапити до закладів, які відзначені як найкращі з професійної точки зору.
Її робота множиться при отриманні належного розголосу. Це дозволяє підвищити рівень поінформованості всього населення в питаннях сервісу і кухні. Тому робота зі ЗМІ - ще один потужний інструмент, який не може бути проігнорований організатором.
Також, з червня по жовтень, проходить один з найважливіших етапів всієї премії - відвідування ресторанів-номінантів членами журі. Номінації розподіляються таким чином, щоб кожен з номінантів був відвіданий чотири рази. За підсумками відвідувань члени журі ставлять оцінки в своїх особистих кабінетах.
Після зборів членів журі, організатори премії переходять до завдань по роботі з офіційними партнерами і організації спільних проектів. З червня по жовтень, паралельно з партнерськими роботами, команда премії співпрацює з членами журі, аналізує їх оцінки та організовує саму церемонію нагородження.
Осінь
Церемонія нагородження сама по собі - наймасштабніший проект, який вимагає повної залученості: провідний, сценарій, фото і відео матеріали, списки гостей, сервірування столу і меню для гостей, численні доставки, включаючи самі сковорідки.
За кілька тижнів до церемонії проходять найважливіші, фінальні збори членів журі. За підсумками фінальних голосувань залишаються дрібні штрихи по підготовці самої церемонії і співпрацю з аудитором.
Переможці Національної ресторанної премії Сіль оголошуються під час церемонії нагородження, до цього моменту список кращих відомий тільки аудитору.
Після того, як пройде церемонія нагородження, один з найкрасивіших заходів ресторанної індустрії в країні, почнеться ще один напружений етап для організаторів: підведення підсумків та аналітика помилок. Як і в будь-якій справі, команда премії Сіль щорічно працює над удосконаленням проекту.
До зустрічі на Церемонії нагородження Національною ресторанної премії Сіль 2021 28 листопада!