Вся Сіль. Як це працює: відкриваємо завісу таємниці над роботою національної ресторанної премії

30 червня 2021, 18:20

Церемонія нагородження премії Сіль — один з найкрасивіших заходів ресторанної індустрії в країні. Про те, як до нього готуються цілий рік, НВ розповіла Наталія Янгулова, керівник проекту Соль.

Слухайте подкаст на цю тему

Уже дев’ять років професіонали збираються на щорічну церемонію нагородження національної ресторанної премії Сіль. І в цьому році близько 500 представників ресторанного бізнесу виберуть вечірнє вбрання відповідно до дрес-коду black tie, щоб 28 листопада взяти участь в церемонії нагородження в КВЦ Парковий, яку неофіційно називають ресторанним Оскаром України.

Відео дня

НВ дізнався у Наталії Янгулової, яка робота ховається за щорічним врученням бажаних сковорідок, хто визначає переможців і в чому цінність Премії.

Наталія Янгулова

Керівник проекту Національна премія Сіль

Багато хто вважає, що премія Сіль «працює» тільки 2−3 місяці, напередодні самої церемонії. Але насправді це не так. Щоб об'єктивно і професійно відзначити кращі заклади в 18 номінаціях в рамках всієї країни, потрібна скрупульозна праця цілої команди організаторів, експертів і членів журі.

Зима

У січні і лютому організатори премії формують список експертів. Експерти — це очі премії на місцях, люди, які в силу професійних або особистих навичок можуть об'єктивно відзначити кращі в своїх регіонах закладу.

Відповідно до методології премії, експертів повинно бути по чотири людини в кожному обласному центрі, і по 10 в кожному місті-мільйоннику, аби таким чином рівномірно відображати номінантів по всій країні

facebook.com/saltawards
Фото: facebook.com/saltawards

У цей період затверджується підсумковий склад членів журі на прийдешній рік. Члени журі - це професіонали всеукраїнського масштабу, часто час цих людей розписаний похвилинно. Формування складу журі потребує ряду переговорів і організації перших зборів, одна з ключових завдань яких — щорічний перегляд критеріїв оцінки кожної номінації. А також — ознайомлення з методологією і правилами роботи преміх, враховуючи всі дедлайни.

За всіма процесами і діяльністю членів журі в рамках премії протягом року стежить компанія-аудитор Grante-Thornton.

Весна

Протягом березня, квітня і травня організатори підраховують голоси експертів, збирають дані самономінантів, акумулюють їхні анкети і відправляють членам журі на попереднє голосування і формування списку фіналістів.

У цей період також проходить підготовка до чергових зборів членів журі, що відбуваються в червні, і аналітика попередніх голосувань членів журі та затвердження їхнії результатів з аудитором.

Збори журі в червні 2021 року (Фото: facebook.com/saltawards)
Збори журі в червні 2021 року / Фото: facebook.com/saltawards

Літо

Премія є знаком якості, вона допомагає кінцевому споживачеві потрапити до закладів, які відзначені як найкращі з професійної точки зору.

Її робота множиться при отриманні належного розголосу. Це дозволяє підвищити рівень поінформованості всього населення в питаннях сервісу і кухні. Тому робота зі ЗМІ - ще один потужний інструмент, який не може бути проігнорований організатором.

Також, з червня по жовтень, проходить один з найважливіших етапів всієї премії - відвідування ресторанів-номінантів членами журі. Номінації розподіляються таким чином, щоб кожен з номінантів був відвіданий чотири рази. За підсумками відвідувань члени журі ставлять оцінки в своїх особистих кабінетах.

Після зборів членів журі, організатори премії переходять до завдань по роботі з офіційними партнерами і організації спільних проектів. З червня по жовтень, паралельно з партнерськими роботами, команда премії співпрацює з членами журі, аналізує їх оцінки та організовує саму церемонію нагородження.

Незмінний символ премії Сіль - мідна сковорода (Фото: facebook.com/saltawards)
Незмінний символ премії Сіль - мідна сковорода / Фото: facebook.com/saltawards

Осінь

Церемонія нагородження сама по собі - наймасштабніший проект, який вимагає повної залученості: провідний, сценарій, фото і відео матеріали, списки гостей, сервірування столу і меню для гостей, численні доставки, включаючи самі сковорідки.

За кілька тижнів до церемонії проходять найважливіші, фінальні збори членів журі. За підсумками фінальних голосувань залишаються дрібні штрихи по підготовці самої церемонії і співпрацю з аудитором.

Кращий азіатський ресторан року 2021 - China Ma (Фото: facebook.com/saltawards)
Кращий азіатський ресторан року 2021 - China Ma / Фото: facebook.com/saltawards

Переможці Національної ресторанної премії Сіль оголошуються під час церемонії нагородження, до цього моменту список кращих відомий тільки аудитору.

Після того, як пройде церемонія нагородження, один з найкрасивіших заходів ресторанної індустрії в країні, почнеться ще один напружений етап для організаторів: підведення підсумків та аналітика помилок. Як і в будь-якій справі, команда премії Сіль щорічно працює над удосконаленням проекту.

До зустрічі на Церемонії нагородження Національною ресторанної премії Сіль 2021 28 листопада!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X