Сіль і вино. Засновник національної ресторанної премії Андрій Скіпьян розповів про свої нові проєкти в 2021

9 червня 2021, 12:16

Сьогодні в Києві збираються члени журі премії Сіль, яка відбудеться 28 листопада. У процесі підготовки цієї події в студії Радіо НВ на шоу Картата потата побував засновник премії Андрій Скіпьян, який розповів про нові проєкти Hoteliero в 2021 році.

Андрій Скіпьян

Президент клубу готельєрів та рестораторів Hoteliero, засновник національної ресторанної премії Сіль, фестивалів Барометр, Black Fest, Biwine International Wine Show

Проєкти Андрія Скіпьяна спрямовані на розвиток гостинності в нашій країні, а своєю і проєктною місією він вважає удосконалення України, щоб вона стала найбільш гостинною в Європі. Саме з цими цілями Андрій Скіпьян створив ряд премій і фестивалів, які розвивають готельну, ресторанну, винну та кавову індустрії. Зараз найвідомішою є ресторанна премія Сіль, проте першим проєктом була готельна премія Hospitality Awards, яка раніше охоплювала тільки Україну, однак тепер включає учасників з усіх країн Європи, а також з Азербайджану, Казахстану та Грузії.

Відео дня

НВ публікує скорочену і відредаговану версію інтерв'ю, записаного для програми Картата потата.

Готельна індустрія України: до і після карантину

— Торік ми підрахували весь готельний ринок країни. Ми рахували готелі, в яких від шести номерів, їх у нашій країні 2800. Можна навіть назвати їх місця розміщення, тому що не всі готелі мають зірковість, це і санаторії, і хостели зокрема. Усі вони володіють номерним фондом у 83 тисячі номерів. У 2800 готелях є 1700 ресторанів, тому що не всі готелі з ресторанами.

В Іспанії 60 тисяч готелів, тому є куди прагнути, є де будувати. Головне питання — це потік гостей, завантажити цей бізнес, щоб він був успішним. 2019 рік був дуже успішним для готельного бізнесу, в середньому міські готелі досягали рівня завантаження десь 60−70%, це хороше завантаження для міських готелів, курортні готелі теж десь на 50−60% заповнювалися в середньому за рік. Про 2020 рік можна не говорити, але все одно при цьому середнє завантаження на поточний рік досягало 20%, що дозволяло готелям виживати, утримувати будівлі та частково персонал.

Але є світова статистика, що саме індустрія гостинності після різних криз максимально швидко відновлюється, це такий дуже живий організм.

Перший фестиваль і винний форум Biwine

— Я взагалі хотів сказати про категорію такого напою, як вино: 10 років поспіль ця категорія зростає, споживання вина зростає і культура споживання теж зростає. Я думаю, що це не скоро стабілізується і зупиниться, зростання буде постійним. Дійсно проходить дуже багато подій, присвячених і українському вину, й інші події, майстер-класи для професійної індустрії, очевидно, що культура виробництва українського вина розвивається, наші вина отримують нагороди на різних міжнародних конкурсах. Винороби вже досягли великих висот і стабільної якості, і дуже не шкода віддавати гроші за українське вино. Це предмет гордості.

Ми маємо досвід проведення Барометра, це барний фестиваль, спрямований на професійну аудиторію і на кінцевого споживача. Йому вже п’ять років, ми зайняли одне з центральних місць в Європі в барній індустрії серед подій. І ми два роки ходили навколо теми вина, не знали, як підступитися. Це зовсім інший ринок, ніж міцний алкоголь, отримали схвалення від імпортерів, від місцевих виробників, спонсорів. І 4−5 вересня в КВЦ Парковому два дні проходитиме Biwine International Wine Show, це дуже велика подія на 10 тисяч осіб, цільовою аудиторією якого будуть як професіонали винної індустрії, так і кінцевий споживач, ті, хто захоплюється, любить вино.

Проєкти Hoteliero в 2021 році

— Цього місяця у нас буде три проєкти поспіль, вони пройдуть у КВЦ Парковому.

Перший наш проєкт пройде 17 червня і буде присвячений українській кухні, це Ukraine Gastro Show. Його завдання — популяризація української кухні в усьому світі, показати, що українська їжа — це далеко не три-чотири інгредієнти. Таким чином ми хочемо звернути увагу і гастротуристів на наші локальні продукти, познайомити іноземців з культурою, з історією через їжу.

Наступного дня у нас буде велика готельна конференція. І вже 19 червня пройде церемонія нагородження найкращих готелів Європи. Усього номінантів цього року 400, з них 50% готелів — українські.

Барометр буде з 24 вересня по 26 в КВЦ парковому. Каву ми перенесли на наступний рік, а ось Biwine 4−5 вересня.

Премія Сіль

Ресторанна премія Сіль пройде 28 листопада в КВЦ Парковий. 9 червня відбудеться зібрання членів журі, де вони визначають фіналістів, після чого вже буде посвята цих фіналістів. На сьогодні у нас номіновано понад 3000 об'єктів, 3000 ресторанів. А починали ми з 300−400 об'єктів, тоді було ще мало крутих ресторанів. Сьогодні ж 3000 номінантів, але з них буде 180 фіналістів у 18 номінаціях, які вже боротимуться за перше місце.

Номінації премії такі:

Найкраща кав’ярня, Найкращий м’ясний ресторан, Найкращий ресторан української кухні, Найкращий рибний ресторан, Відкриття року, Найкраща кондитерська, Найкраще міське кафе, Найкращий бар, Найкращий заміський ресторан, Найкращий пивний ресторан, Найкращий ресторан національної кухні, Найкращий ресторан при готелі, Найкращий ресторан із винною картою, Найкраща кафе-пекарня, Найкращий винний бар, Найкращий пивний бар, Найкращий ресторан азійської кухні, Вибір журі.

Улюблені місця в Україні

— Мене завжди тягнуло на західну Україну, адже я киянин. Мені подобається Мир Готель, спа-готель у Трускавці. Там і прекрасний відпочинок з сім'єю, і смачна кухня, але, на жаль, туди не можна потрапити з дітьми до 15 років.

Нещодавно я відкрив для себе місце під Києвом — Selfish Club. Це шикарні будинки на воді, розташовані прямо на березі Дніпра, там величезний розлив. У них є свій флот з капітанами, у них класні катери, і там дуже шикарна кухня, дуже.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X