Час і тонкощі приготування. Як правильно варити та зберігати яйця

22 січня, 06:36
Яйця краще настоювати в окропі (Фото:rasa kasparaviciene / unsplash)

Яйця краще настоювати в окропі (Фото:rasa kasparaviciene / unsplash)

Розповідаємо кілька секретів приготування простої на перший погляд страви.

Хоча варіння яєць є простим і досить очевидним процесом, ми все ж часто помиляємося в часі приготування для бажаної консистенції, температурі приготування та навіть способі вкладання яєць у воду. Ми зібрали кілька простих секретів, котрі допоможуть вам варити щоразу ідеальні яйця.

Відео дня

По-перше, варто почати з вибору яєць. Дуже свіжі яйця смачніші в яєчні чи омлеті, однак старіші краще чистяться після варіння. Тому для варіння можна й навіть краще брати тижневі чи навіть двотижневі яйця.

Як варити яйця:

1. Помістіть яйця в каструлю і залийте холодною водою. Послідовність яйця-вода важлива, тому що, якщо ви покладете яйця пізніше, вони можуть тріснути, коли впадуть на дно каструлі. Не варто також заливати яйця теплою водою, бо вони можуть тріснути при раптовій зміні температури.

2. Поставте каструлю на максимальний вогонь і доведіть воду до кипіння. Зніміть каструлю з вогню та накрийте кришкою. Коли яйця довго перебувають у киплячій воді, вони проходять хімічну реакцію, через яку жовтки зеленішають. Тож яйцям краще просто настоюватися у воді, після того, як вона закипить.

3. Через потрібний приготуванню час злийте воду з яєць і перекладіть їх у крижану воду (можна навіть додати лід). Це зупинить термічну реакцію та зробить яйця більш податливими під час чищення.

Скільки хвилин варити яйця?

Діапазон варіння залежить від бажаної консистенції жовтка та розміру яєць.

  • Якщо ви хочете рідкі жовтки, настоюйте яйця 2−4 хвилини в окропі. Білки при цьому також будуть досить м’які.
  • Якщо ви хочете м’які жовтки, але вже твердий білок, настоюйте яйця 6−8 хвилин.
  • Якщо ви хочете повністю тверді жовтки з білками, настоюйте яйця 10−15 хвилин.

Як зберігати зварені круто яйця?

Зберігайте зварені яйця в шкаралупі в холодильнику до одного тижня. Оболонка допоможе запобігти тому, щоб варений білок вбирав запахи холодильника. Якщо ви вже почистили зварені круто яйця, ви можете зберігати їх у герметичному контейнері з вологим паперовим рушником на дні до одного тижня. Щодня оновлюйте вологий рушник.

Показати ще новини
Радіо NV
X