Лайфхаки для ідеального смаку. Помилки, які ви робите під час приготування цвітної капусти

Не бійтеся коричневої скоринки при запіканні, недоготовлена капуста набагато гірша (Фото:tosca olivi / unsplash)
Розповідаємо, що може зіпсувати смак цього простого, але дуже універсального продукта.
Цвітна капуста надзвичайно цінується за те, наскільки різноманітною в своїх смаках може бути, як добре вона заміняє вуглеводи, наприклад, рис, картоплю чи панірувальні сухарі. Однак деякі речі в процесі приготування капусти можуть зіпсувати смак і текстуру овоча. Щоб цього не сталося, достатньо притримуватися кількох простих порад.
1 Не переварюйте: якщо ви готуєте рис із цвітної капусти, він легко може перетворитися на кашу, якщо ви переварите страву. Цвітну капусту потріно проварювати впродовж 3−4 хвилин, а потім обсмажувати ще 2−3 хвилни на сковороді. Якщо ви робитимете це довше, зернинки просто втратять структуру.
2 Недоготовані суцвіття: під час запікання чи смажіння суцвіть чи стейків з капусти, досить популярною помилкою є поспіх, через який овоч не просмажуєься до кінця. Таким чином ви отримуєте теплі шматочки капусти, котрі абсолютно неприємно їсти. Зазвичай капуста потребує 20−25 хвилин у розігрітій до 200 °C духовці. Однак готовність варто перевіряти, розрізаючи овоч, і в разі необхідности давати ще трохи часу. Трохи коричневої скоринки нікому не завадить.

3 Недостатньо приправ: безперечно, капуста має свій чудовий смак, однак насправді смачні страви з нею таки потребують спецій чи смакових добавок типу пармезану чи соусу. Саме ці додаткові нотки виводять страви з цвітної капусти на новий рівень, де всі обожнюють цей овоч.
4 Не ті олії: не всі олії пасують усім стравам. Так, зокрема, оливкова олія не дуже підходить для приготування на високих температурах, а цвітна капуста потребує саме цього. Ідеальна олія для цвітної капусти — авокадо, а також кокосова. Також можна використовувати олії з низькою точкою димлення (рафіновані кукурудзяна та соняшникова).
5 Запікання чи обсмажування: хоча певні страви, як, наприклад, рис із цвітної капусти, потребують обсмажування, в інших випадках капусту краще запікати. Справа в тім, що під час пасерування на сковороді капуста просмажується нерівномірно, натомість у духовці досягти рівномірного рівня приготування значно легше.

6 Скупчення суцвіть: цвітна капуста має дуже високий вміст води, тому вона не стане хрусткою та гарно пропеченою, якщо запікати суцвіття поруч. Розкладайте суцвіття чи стейки з капусти на відстані одне від одного на деку й уникайте багатошаровості під час приготування цього овоча.
7 Використання лише суцвіть: ціла смажена цвітна капуста — чудова вегетаріанська основна страва, котра, за потреби, може замінити м’ясо чи рибу. Просто спробуйте замаринувати капусту в спеціях, запечіть її цілою чи наріжте на стейки.
8 Надлишок води: якщо ви хочете приготувати рис із цвітної капусти чи подібну страву з хрумкою чи розсипчастою структурою, не забувайте прибирати воду. Перед викладанням на сковороду просто відіжміть капусту. Якщо ви цього не зробите, ваша цвітна капуста буде занадто м’якою, щоб імітувати вуглеводи, які ви намагаєтеся замінити.
