Маленькі хитрощі. Як зберігати авокадо, щоб воно не темнішало

Головне завдання — мінімізувати контакт із киснем (Фото:marine sintes / unsplash)
Зберегти половинку авокадо зеленою впродовж довгого часу легше, ніж здається на перший погляд.
Авокадо доволі вибагливий плід, адже буквально одразу після розрізання темнішає. І хоча таке авокадо все ще є їстівним, а за смаком не особливо відрізняється від свіжого, приємніше все ж їсти красивий зелений плід, а не його обвітрену м’яку версію. Тому, якщо ви не з'їдаєте авокадо за раз (а ідеальна порція, часто, — це половинка), виникає випробування зі збереження кольору решти плоду.
Чому авокадо темнішає?
Авокадо стає коричневим, коли воно контактує з киснем. М’якоть авокадо містить феноли (рослинні сполуки) і поліфенолоксидазу (фермент), котрий при контакті з киснем змінює хімічну структуру перших. Ця реакція виробляє меланін, коричнево-чорний пігмент. У результаті колись зелена м’якоть авокадо стає темною.

Як зберегти авокадо зеленим?
Отже, для того, щоб зберегти авокадо зеленим, потрібно мінімізувати його контакт із киснем. Досить популярним є метод накриття половинки авокадо харчовою плівкою, однак це не дуже екологічно, і плівка під рукою є не завжди. Тому є кілька не менш дієвих і простих методів боротьби з потемнінням:
1. Лимонний сік: вичавіть трохи лимонного чи лаймового соку на зрізану поверхню авокадо та розподіліть. Кислотність соку буде перешкоджати активності ферменту, гальмуючи потемніння.
2. Оливкова олія: змастіть поверхню олією; вона створить масляний бар'єр між плодом і повітрям.
3. Контейнер + холодильник: ізоляція та низькі температури створюють додаткові бар'єри для кисню.
4. Друга половинка: накрийте цілу половинку авокадо тією, що вичистили для їжі (м’якоть потрібно діставати акуратно, щоб зберегти шкірку цілою). Ізоляція, вірогідно, буде не така надійна, як у харчової плівки, але це все ще дуже дієво й не потребує додаткових зусиль.
5. Вощанки: промащені воском серветки — це хороший і екологічний аналог харчових плівок, котрі спрацьовують не гірше, але можуть використовуватися повторно.
Зауважте, що розрізане авокадо не варто зберігати довше трьох — максимум п’яти днів.