Тарілка правильного харчування. Гарвардська дієта для довголіття та здорового старіння

21 березня 2023, 19:05

Експерти з питань харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Т. Чан працювали разом із дослідниками Harvard Health Publications, щоб скласти план харчування для оптимального здоров’я.

«З точки зору основних хронічних захворювань, таких як профілактика серцево-судинних захворювань, різних типів раку та діабету 2 типу, такий спосіб харчування буде корисним для запобігання хворобам, які поширені в світі», — каже Ліліан Ченг, викладач дієтології в Гарвардській школі громадського здоров’я. Тепер, коли теми довголіття та здорового старіння популярні як ніколи, люди шукають більше способів жити довше, і Гарвардська дієта знову знайшла свій шлях до циклу новин.

Реклама

Що таке гарвардська дієта

Гарвардська дієта насправді є Гарвардською тарілкою здорового харчування, і її можна використовувати як посібник для створення здорової, збалансованої їжі. Для дієти вам слід віддавати перевагу овочам і фруктам у половині кожного прийому їжі, а іншу половину доповнювати цільнозерновими продуктами та корисними білками.

Ось докладна розбивка того, як наповнити тарілку:

1. Овочі та фрукти мають займати основне місце в більшості страв (½ вашої тарілки)

Розміщуючи овочі, прагніть до кольору та різноманітності та їжте трохи більше овочів, ніж фруктів, радять дослідники. Майте на увазі, що для цієї дієти картопля не є овочем з поживної точки зору. Картопля поводиться майже як рафінований вуглевод. Це підвищує рівень цукру в крові. Цілі фрукти важливо додавати в їжу, і Чеунг особливо рекомендує вживати їх замість соку.

2. Додайте цільні зерна (¼ вашої тарілки)

Гарвардська дієта визначає тип зерна, який ви повинні їсти. План настійно заохочує вживання цільного зерна, на відміну від рафінованого. «Цільні зерна містять набагато більше вітамінів, а також фітохімічних речовин і мінералів, що набагато корисніше для нас і не підвищує наш цукор у крові так швидко», — говорить Ченг. Кілька цільних зерен, які ви повинні розглянути:

  • Овес
  • Кіноа
  • Ячмінь
  • Цільна пшениця (включаючи цільнозерновий хліб і макарони)
  • Коричневий рис

3. Отримайте корисний білок (¼ вашої тарілки)

Ця дієта занурюється в те, які білки корисні для вас, а які слід обмежити у своєму раціоні. Деякі здорові білки включають:

  • Рибу
  • Курку
  • Квасолю
  • Горіхи
  • Качку

Ви повинні прагнути обмежити споживання червоного м’яса та уникати обробленого м’яса, наприклад бекону та ковбаси, якщо це можливо.

4. Готуйте з корисними оліями (в помірних кількостях)

Щоб уникнути споживання шкідливих для здоров’я транс-жирів, експерти радять не готувати їжу з використанням частково гідрогенізованих олій, таких як маргарин і деякі рослинні олії. Натомість Ченг рекомендує шукати більш здорові варіанти, як-от:

  • Оливкова
  • Соя
  • Кукурудзяна
  • Соняшникова
  • Арахісова

5. Пийте воду, чай і каву з молоком

«Ми дуже обдумано підходили до напоїв. Протягом багатьох років людям рекомендувалося випивати три чашки молока щодня. Ми не думали, що це найрозсудливіший спосіб, особливо тому, що в США є деякі групи населення з непереносимістю лактози», — каже Ченг. Гарвардська дієта заохочує вас чергувати воду, чай і каву під час їжі, особливо з невеликою кількістю цукру або без нього. Крім того, вони пропонують скоротити споживання молока та молочних продуктів до однієї-двох порцій на день і соку до однієї маленької склянки на день. Ви повинні повністю уникати солодких напоїв, якщо це можливо.

6. Рухайте тілом

Що робить план харчування видатним, так це застереження залишатися активним, яке є майже таким же помітним, як розподіл їжі та напоїв. «Нам потрібно активно займатися протягом півгодини на день або принаймні п’ять разів на тиждень», — зазначає Ченг. Вона заохочує розглянути можливість залучення до фізичної активності шляхом швидкої ходьби та занять фітнесом. Головне — уникати сидячого життєдіяльності протягом більшої частини дня. «Ми всі старіємо, і ми повинні формувати хороші звички, коли ми молоді, — каже Ченг, — щоб вони стали частиною нашої звички та нашої рутини».

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини