Що знає сомельє? Винна експертка про жінок у професії і фестиваль Be Wine у Києві

18 вересня 2021, 06:04

Перший Винний академік України та аспірант Інституту Майстрів вина Ірина Гридіна розповіла про те, як пройшов перший форум Be Wine International Show і про те, чого вимагає професія сомельє.

У шоу Картата потата на Радіо НВ Ірина Гридіна поділилася вражаючими цифрами першого Be wine International Show: було проведено 120 дегустацій, виступили 90 спікерів, відбулося 10 виступів на великій Sparkling Stage, було випито 16 тисяч келихів вина.

Відео дня

НВ публікує скорочену версію інтерв'ю Ірини Гридіної, повна версія доступна в подкасті.

Слухайте подкаст на цю тему

Ірина Гридіна

Винний академік (Австрійська Винна академія), аспірант Інституту Майстрів вина, винний консультант

Перший Be wine International Show: що особливого?

Це лекції, де спікерами були Джеймі Гуд, де був Пітер Лім, Шарль Фурні, була я в тому числі. Джеймі Гуд — він вчений, потрібно не забувати, що він не просто винний експерт, ця людина вчений, який десятиліття свого життя віддала науці. А потім вже він став винним експертом. І це людина, яка говорить на дуже складні технічні та наукові теми людською нормальною мовою.

Джеймі Гуд на Be Wine (Фото: Be Wine International Show)
Джеймі Гуд на Be Wine / Фото: Be Wine International Show

Насправді, взагалі той факт, що ці люди до нас приїхали — це вже диво для України. Тому що коли ми взимку почали з Андрієм Скіпьяном планувати фестивалі, він розповів про свої плани, я йому сказала, що це дуже амбітно, ці люди, як правило, нікуди не їздять. Коли ми почали їх запрошувати, і сталося це, природно, тільки за три місяці. Тому що карантинні обмеження, вся ось ця невизначеність, і дуже багато хто, в тому числі наші «добрі» сусіди сказали, що «у вас нічого не вийде». Тому що ви не можете Джеймі Гуда і Пітера Ліма запросити за три місяці. І ми сказали, що у нас немає нічого, ми повинні спробувати. Ми це зробили, ми були дуже переконливими. І ці люди приїхали.

Пітер Лім - провідний спеціаліст світу з Шампані, автор бестселерів про Шампань (Фото: Be wine International Show)
Пітер Лім - провідний спеціаліст світу з Шампані, автор бестселерів про Шампань / Фото: Be wine International Show

Уже коли подія відбулася, трошки забігаючи вперед, то багато світових виробників, відомі дуже, написали мені: «у вас були такі люди, ви ж такі молодці». Чому ці люди важливі для України? По-перше, це люди, які формують винну моду, винну індустрію світу. Тобто, це люди, думка яких і слово яких дуже вагоме в світі. І це, умовно кажучи, та золота двадцятка людей, яка існує, ось ці люди сюди входять.

Вони приїхали перший раз в Україну. Для них Україна була темною конячкою. Тобто, якщо до цього при питанні про Україну у них виникало в голові велика якась туманна пляма, то зараз вони дійсно поїхали в повному захваті від країни, від людей, від культури, від гастро-культури, вони сказали: «слухайте, так у вас класна європейська країна, у вас класні люди, у вас люди, які багато знають».

Тому що ми постаралися їх занурити ось в таку не тільки безодню, скажімо так, Be Wine а, ми спілкувалися з нашими друзями, ми запрошували їх у гості до наших друзів, які п’ють вино.

Вони написали, що в цьому році це був найбільший винний захід у Європі

І коли вони бачили, як люди в Україні розбираються у вині, — так, нехай це невеликий відсоток людей, але це винна культура. Вони сказали: «слухайте, так це ж круто». І, взагалі-то, ці люди після від'їзду написали в своєму Твіттері, в своєму Інстаграмі, що Україна — класна країна, вони написали, що в цьому році це був найбільший захід в Європі винний. Тобто, ми в Україні зробили найкрутіший винний івент.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Джеймі Гуд, Ірина Гридіна, Пітер Лім в Києві (Фото: Citronelle / Facebook)
Джеймі Гуд, Ірина Гридіна, Пітер Лім в Києві / Фото: Citronelle / Facebook

Сомельє — він чи вона? Що потрібно вчити, щоб стати сомельє?

Ще буквально років 10 тому в цій професії було дуже мало жінок. Вважалося, що сомельє - це чоловік, який одягнений в костюм, при краватці, і він обслуговує гостей в ресторані. Коли ось рік тому я поступала в Інститут Майстрів вина, то колеги мені сказали: «дуже класно, що ти прийшла, тому що нам потрібно більше жінок». Тому що якщо ти подивишся на цей нещасний список з 400 осіб, які Майстри вина, то велика частина, левова частка — це чоловіки.

Найкращий сомельє України 2020 року - Марина Ревкова - церемонія нагородження (Фото: Be wine International Show)
Найкращий сомельє України 2020 року - Марина Ревкова - церемонія нагородження / Фото: Be wine International Show

Майстри вина — це вершина винного мистецтва. Майстри вина і Майстри сомельє, їх в цілому 600 осіб, тих і інших. І практично всі чоловіки. І те, що Марина перемогла в конкурсі сомельє України — це, звичайно, круто.

Вчитися на сомельє — це як стрілянина по рухомій мішені

Що стосується навчання, я завжди говорю, що вчитися на сомельє або вчитися бути винним експертом — це приблизно як стрілянина по рухомій мішені. Тобто, ти ніколи не можеш її наздогнати. І люди, які вважають, що ти один раз отримав освіту, неважливо, яку школу ти закінчив, і ти можеш, умовно кажучи, монетизувати, експлуатувати освіту, абсолютно все не так.

Тобі потрібно вчитися буквально щодня. Тому що те, що відбувається зараз і те, що було п’ять років тому, наприклад, це два різних винних світи. Змінюється законодавство, змінюється клімат. Слухайте, зараз взагалі тема номер один в світовому виноробстві - це зміна клімату, це втрата старих апелласьонів, і це прихід нових апеласьонів. Апеласьон — це географічно захищене найменування, яке відрізняється певними своїми характеристиками.

Не будемо, звичайно, заглиблюватися сильно в класифікації, але насправді винний світ зараз знаходиться під ударом, тому що клімат, як ми вже сказали, змінюється, ці зміни незворотні.

Професія небезпечна, професія шкідлива

До слова, коли сомельє або винний професіонал п'є, дегустує вино, як правило, він його спльовує. Це не та ситуація, що людина за день випила 300 келихів вина, ні, звичайно, просто це неможливо фізично. І це один, до речі, з наріжних каменів, коли людина підходить до цієї професії. Якщо їй пощастило зустріти хорошого вчителя, то якщо у людини є схильність до алкоголізму, цей учитель їй про це скаже. Таких випадків багато, давайте чесно скажемо. Професія небезпечна, професія шкідлива. Не всі можуть утриматися, це нормально.

Я нічого нового не скажу, але я точно скажу ось ці думки, що викристалізувалися, і які є в голові у світових експертів, і те, що я на своєму досвіді, на своїй шкірі, що називається, сама відчула. Перше, потрібно безумовно розвивати смак, і для цього потрібно багато дегустувати. Друге, потрібно абсолютно точно відвідувати виноробні регіони, якомога більше, тому що в цих регіонах самі винороби вам краще, ніж хто б то не було розкажуть про те, чому і як виходить саме таке вино, стилістика і так далі. Третє - потрібно зовсім точно розвивати пам’ять — вчити мови. Тому що сомельє зараз без знання мов — це може бути, але це дуже сильно тебе обмежує від решти світу.

Переходимо тепер до четвертого пункту, потрібно дуже багато читати. Інформація винна, як не крути, зараз буду говорити чесно, вона є в основному в більшій мірі - англійською, навіть французькою. Якщо ти знаєш англійську мову, ти можеш все прочитати. Тому що всі передові винні ресурси англійською мовою.Ось той же Джеймі Гуд — жодна його книжка не перекладена ані російською, ані українською мовою.

Показати ще новини
Радіо НВ
X