Французький десерт. Ліза Глінська поділилася тонкощами приготування крем-брюле карамель

1 жовтня 2020, 04:55

Кондитер і кулінарний експерт Єлизавета Глінська поділилася зі своїми підписниками рецептом карамельного крем-брюле.

Дослівно з французької назва десерту перекладається «обпалені вершки». А все тому, що в основі крем-брюле вершковий крем англез.

«Класичний варіант крем-брюле має вершковий смак з ноткою ванілі. Але оскільки в ньому яскраво виражений смак жовтків, які складають основу рецепта, я вважаю за краще готувати цей десерт на основі карамелі. Вона чудово маскує смак жовтка!», — розповіла Ліза Глінська в своєму Instagram.

Відео дня

Рецепт крем-брюле

Інгредієнти:

  • 500 мл вершків (жирність 18−21%)
  • 120 г яєчного жовтка (6 шт.)
  • стручок ванілі (насіння)
  • 140 г цукру
  • 30 мл води

Приготування:

Залийте в сотейник воду, цукор і поставте вашу майбутню карамель на вогонь. Мішати суміш не потрібно. На низьких градусах є ймовірність кристалізації цукру, тому трохи розмішати суміш можна лише злегка нахиляючи сотейник.

Варіть суміш до стану коричневої карамелі. У цей час змішайте жовтки з ¼ вершків.

Зніміть карамель із вогню і відразу ж, тонкою цівкою, залийте в карамель решту гарячих вершки з насінням ванілі. Добре все перемішайте.

Потім процідіть карамельні вершки через сито і з'єднайте з жовтками.

Отриманий крем, який по початку буде нагадувати соус, розлийте по керамічних формочках.

Запікати крем-брюле потрібно на водяній бані. Поставте формочки з кремом у глибоку ємність (глибоке деко), залийте її окропом до середини формочок і відправляйте в уже розігріту до 130° C духовку на 25−30 хвилин.

Вимкніть духовку та злегка відкрийте дверцята, не виймаючи десерт з духовки. Дайте йому повністю охолонути.

Не переживайте: у гарячому стані крем-брюле злегка «тремтить» у центрі.

Коли крем охолоне, поставте його в холодильник ще на кілька годин або на ніч.

Перед подачею присипте крем-брюле тростинним цукром і, якщо у вас є газовий пальник, обпаліть поверхню десерту для створення тонкої карамельної скоринки.

Зберігати крем-брюле можна в холодильнику до трьох діб.

Смачного!

Книги Єлизавети Глінської з кондитерського мистецтва можна знайти на сайті glinskaya.com.ua.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X