«Усі питали: що ти їси?». Фуд-блогер Олена Єрмоленко розкрила секрет схуднення на 23 кг і поділилася рецептами

10 квітня 2021, 19:05

В ефірі програми Картата потата кулінар, фуд-блогер і фуд-фотограф розповіла, як схудла, що готувати з черемші, а також, як урізноманітнити страви з капусти.

Олена Єрмоленко

Фуд-фотограф, фуд-блогер, автор книги Легко і смачно

В умовах пандемії Олена Єрмоленко не падає духом, намагається бачити позитив і закликає використовувати час, щоб краще готувати та краще харчуватися. За карантин фуд-блогер придумала і сама відзняла 55 рецептів, які потім видала в книзі Легко і смачно. За любов до смачної їжі Олена отримала від Даші Малахової, ведучої програми Картата потата, звання «амбасадор їжі».

Відео дня

Фуд-фотографом і блогером Олена Єрмоленко стала завдяки своєму схудненню:

«На самому початку я схудла і, коли мої друзі зустрічали мене на вулиці, вони мене не впізнавали. І ніхто не питав, які вправи в залі я роблю, скільки роблю віджимань, скільки бігаю, як займаюся кардіо… Усі питали „що ти їси?“. Тому я почала фотографувати ту їжу, яку їла, і викладати. Так я стала фуд-фотографом і завела свій блог».

Кулінар зізнається, що в залі займалася дійсно мало, а в основному все схуднення було про їжу:

«Я дуже люблю смачно поїсти, для мене це дуже важливо. Але насправді хочеться легкої їжі. Тому ось така моя релігія, яку проповідую, — легко і смачно: легко для фігури і в приготуванні, тому що всі рецепти до п’яти інгредієнтів і до 30 хвилин в приготуванні. А моя „фішка“ — це незвичайні поєднання звичайних продуктів».

Як урізноманітнити страви з капусти?

Готувати красиво, смачно і корисно найскладніше тим, хто робить це кожен день. Тому Олена Єрмоленко на прикладі червонокачанної або, як її ще називають, синьої капусти розповіла, як урізноманітнити звичайні страви. Адже капуста — той продукт, який легко по-різному поєднувати, який можна сміливо назвати дієтичним, і який при цьому легкодоступний.

«Звичайно, є багато стереотипів про їжу, які у нас залишилися ще з часів Радянського Союзу і часів бабусь-дідусів. І синя капуста асоціюється тільки з салатом, коли її перетирали з сіллю і додавали сметану. Але насправді дуже багато смачних швидких страв можна зробити з синьої капусти, наприклад, запекти її в духовці стейками. Це моя найголовніша і найсмачніша страва. Але тут ще важливо те, з чим вона поєднується. Я часто запікаю синю капусту, наприклад, з ріб-стейками. Або можна зробити з хурмою, щоб був більш фруктовий смак. Хурма, до речі, чудово поєднується з куркою: запікаєте в духовці філе, хурму, нарізану кубиками, і стейки синьої капусти — це дуже смачно. Ще одне смачне поєднання — тушкована капуста з гречкою та з яблучним оцтом або вином. Спочатку відварити гречку, а потім протушкувати з капустою і вином. І останнє відкриття тижня — синя капуста в поєднанні з медом і корицею, це теж дуже смачно».

Що робити з черемшею?

Зараз йде весняний сезон, вже є черемша, і кулінари почали публікувати різні рецепти з нею в головній ролі. Олена Єрмоленко теж поділилася кількома варіантами приготування черемші:

По-перше, черемшу можна одну хвилинку припустити на кокосовій олії: «Після термообробки у неї немає термоядерного смаку, такого ось часникового, вона стає трохи м’якшою. А поєднання з кокосовим маслом — одне з моїх останніх відкриттів».

По-друге, її можна з зеленню додавати в омлети.

Можна зробити з черемші песто, перекрутити, додати туди масла трошки, додати волоських горіхів, пармезану. І це буде прекрасна заправка для салатів, пасти чи інших страв.

Чим заміняти майонез і сіль?

«Я противник майонезу і сметани, я більше за йогурти. Знову ж таки, це стереотипи, коли заправка в салат — це або майонез, або масло. Я, наприклад, люблю песто і вважаю, що якщо є песто в холодильнику — є вже і 90% вечері. Можна будь-який салат, будь-яку кашу, будь-яку пасту заправити, і це просто фантастично смачно. Песто можна зробити з різної зелені, додати руколу, не тільки базилік. А песто з черемші просто чарівне», — поділилася Олена Єрмоленко.

Ще один ворог здорового харчування — сіль. Адже людині можна з'їдати 2 г солі в день, а люди в середньому їдять 5−6 г. І це одна з головних причин набору ваги, адже сіль сприяє накопиченню води. Тому Олена Єрмоленко в своїх стравах сіль майже не використовує, замінюючи її іншими яскравими смаками:

«Якщо є якийсь насичений інгредієнт у страві, наприклад, черемша в песто, мені здається, сіль туди вже ніяк не пасуватиме. Тому що він настільки насичений, яскравий, що сіль, мені здається, навіть заважає».

Як смачно їсти і худнути?

«Найголовніше в схудненні взагалі загалом — міняти харчові звички. Наприклад, те, що ми говорили, заміна майонезу, заміна солі. Взагалі переглянути все своє харчування. Адже залишилися у нас з минулого стереотипи, з якими треба боротися. Наприклад, „у мене немає часу готувати“. Немає часу, тому я зайду куплю пельмені, ще що-небудь швидке таке. Але можна ж зробити нормальні страви за той же час, за 15 хвилин запекти якісь овочі, ту ж капусту. Я взагалі 90% рецептів запікаю, тому що тоді використовую мінімальну кількість жиру. І це смачно. Взагалі не люблю, коли в сковорідці все смажать, і пів сковорідки олії, мені здається, вже треба від цього відходити, це старі стереотипи і так не буде в майбутньому», — радить Олена Єрмоленко.

Окрім того фуд-блогер щотижня влаштовує собі дні чит-мілів, в які дозволяє собі їсти взагалі все, що завгодно, щоб відчувати повноту життя і свободу у виборі їжі.

«З чого починати? Починати з будь-якого дня, можна не чекати понеділка, можна з суботи почати або з четверга, або з середи. Зараз якраз починається ідеальний період для того, щоб змінити своє життя, тому що скоро почнуться нові овочі, буде літо, буде сезон, це все буде коштувати три копійки».

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X