Мармурова, матча та безглютенові. Чотири перевірені рецепти оригінальних пасок

1 травня 2021, 08:15

Анастасія Цибуляк поділилася чотирма незвичайними органічними рецептами великодньої випічки.

Анастасія Цибуляк

Засновниця Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation

«Цього року на Великдень я вирішила зібрати традиції нашої великої родини, яка живе у різних частинах світу. Адже, незважаючи на відстані, ми разом, а традиції — це те важливе, що нас об'єднує. Протягом півтора місяця я експериментувала на кухні з пасками та крашанками, і цей час допоміг мені заново прожити найпрекрасніші моменти дитинства. Я багато спілкувалася з рідними через скайп і зум — з бабусею, тіткою і дядьком, що живуть в Італії, трансформувала наші родинні традиції, об'єднала та пропустила їх через себе», — розповіла Анастасія Цибуляк.

Реклама

Також вона зазначила, що всі інгредієнти обирала виключно серед сертифікованої органіки.

Мармурова сирна паска «Три шоколади»

«У моїй родині дуже люблять сир, тому у мене є не один фірмовий рецепт із ним. Наприклад, щовихідних я готую сирну запіканку, а також давно мріяла про сирну паску. І ось нарешті реалізувала свою мрію. Вона нагадує улюблений з дитинства смак глазурованого сирку. А ще дуже гарна».

Окрім того, Анастасія Цибуляк зауважує, що цю паску можна готувати і як звичайний сирний десерт поза святами.

Анастасія Цибуляк
Фото: Анастасія Цибуляк

Інгредієнти:

  • 0,5 кг сиру 9% або 18% жирності
  • 150 мл вершків 33%
  • 100 г цукрової пудри
  • 50 г вершкового масла
  • 35 г білого шоколаду
  • 55 г молочного шоколаду
  • 65 г чорного шоколаду
  • 3 жовтка
  • 1 ч. л. ванільного цукру

Глазур

  • 40 г чорного шоколаду
  • 3 ст. л. молока

Приготування:

1. Ретельно перетираємо сир через сито, щоб надати йому кремової текстури.

2. Додаємо жовтки, м’яке масло, ванільний цукор і цукрову пудру. Збиваємо все міксером до однорідної маси.

3. Ставимо тісто в каструлю на водяну баню, постійно помішуємо, але не доводимо до кипіння.

4. Розділяємо масу на 3 на рівні частини. Найменша — це верхівка, буде з білим шоколадом, середня — з молочним, нижня найбільша — з чорним.

5. Розтоплюємо три види шоколаду на водяній бані (кожен окремо), ділимо вершки на 3 частини та поєднуємо з шоколадом. Додаємо 3 шоколадно-вершкових соуси до 3 частин нашої паски і лишаємо холонути при кімнатній температурі.

6. Форму для паски перевертаємо догори дном і ставимо у широку чашу. Застеляємо вологою марлею у 2 шари. Заповнюємо форму сиром: спочатку масою з білим шоколадом, далі — з молочним, наприкінці - з чорним.

7. Краї марлі загортаємо, згори кладемо пласку тарілку, ставимо форму під прес. Ховаємо у холодильник не менш, ніж на 12 годин.

8. Акуратно перекладаємо паску на тарілку. Знімаємо форму та марлю.

9. Для шоколадної глазурі розтоплюємо на водяній бані шоколад. Додаємо молоко, перемішуємо, знімаємо з вогню. Трохи охолоджуємо та поливаємо паску глазур’ю.

Веганська сироїдна паска у білому шоколаді

«Відомо, що глютен є сильним алергеном. Як і інші віруси, covid також спричиняє набряки, тож зниження глютену у раціоні дозволить легше пройти через цей період. Також я намагаюся обмежувати кількість цукру у меню дітей. Сироїдна паска його не містить, що робить її кориснішою. Разом із тим вона буде смачною не лише для адептів здорового способу життя — тільки спробуйте! Ще плюс: її не потрібно випікати, отже — економія часу та сил», — поділилася Анастасія Цибуляк.

Анастасія Цибуляк
Фото: Анастасія Цибуляк

Інгредієнти:

  • 1 скибочка гарбуза
  • 2 моркви
  • 150 г волоських горіхів
  • 10 фініків
  • 10 шт. кураги
  • 10 г какао боби
  • 10 г меленої кориці
  • 50 г насіння льону
  • 50 г родзинок

Приготування:

1. Змішуємо волоські горіхи, корицю, какао, льон і пробиваємо в блендері. Також подрібнюємо у блендері гарбуз, нарізаний шматочками, слідом — моркву, курагу та фініки.

2. Перемішуємо всі інгредієнти у глибокій тарілці, має вийти однорідна консистенція. Додаємо родзинки.

3. Змочуємо руки та ліпимо паску з нашого «тіста».

4. Встеляємо дно та боки форми для паски (13 см діаметр) пергаментним папером, ретельно заповнюємо її «тістом». Тісто повинно настоятися 8 годин.

5. Готову паску можна вкрити глазур’ю з розтопленого білого шоколаду (веганського). Для глазурі нагріваємо 60−70 грамів білого шоколаду до 40С, охолоджуємо приблизно до 25С, щоб отримати густу консистенцію як у глазурі.

6. Покриваємо глазур’ю паску та прикрашаємо ароматним розмарином або лавандою.

До паски Анастасія ЦИбуляк радить подавати бананово-апельсиновий крем із сиропом агави.

Крем бананово-апельсиновий (на дві порції)

  • 50 г банану
  • 20 г мигдалевого молока
  • 80 г тофу
  • 13 г сиропу агави
  • 13 г соку лимону
  • 1 ч.л. есенції лимону
  • 1 ч.л. есенції апельсину

Всі інгредієнти збиваємо у блендері до однорідної кремової консистенції.

Веганська паска без глютену у рожевій глазурі на малиновому соку

Ще один варіант паски без глютену. Хоча вона містить багато інгредієнтів, але готується дуже просто.

Анастасія Цибуляк
Фото: Анастасія Цибуляк
  • ¾ склянки цільнозернового рисового борошна
  • ¼ склянки вівсянки чи вівсяного борошна (без глютену)
  • ¼ склянки кокосової стружки
  • ¼ склянки кокосового цукру
  • 1 ч. л. розпушувача
  • ¼ склянки кукурудзяної олії (чи будь-якої іншої без запаху)
  • ¼ склянки мигдалевого молока
  • ¼ склянки апельсинового соку
  • 1 ст. л. меленого насіння льону
  • 1 велика морква
  • 1 середній банан
  • ½ склянки світлих родзинок
  • 1 жменя волоських горіхів
  • 1 жменя гарбузового насіння
  • 1 ст. л. кориці
  • ½ ст. л. сухого імбиру

Приготування:

1. Розігріваємо духовку до 175 С.

2. Подрібнену в блендері вівсянку змішуємо з борошном і кокосовою стружкою, додаємо цукор, розрихлювач і спеції.

3. Натираємо моркву, розминаємо виделкою банан.

4. З'єднуємо всі рідкі інгредієнти: олію, сік, молоко. Сюди ж додаємо насіння льону та виливаємо в суху суміш.

5. Додаємо родзинки, горіхи, гарбузове насіння, добре перемішуємо та складаємо у форму для випікання, змащену олією. Діаметр форми — 90 мм, заввишки — 110 мм. Важливо дотримуватися цих розмірів, адже безглютенові паски досить примхливі у випіканні.

6. Випікаємо приблизно 50 хвилин.

7. Цю паску Анастасія Цибуляк вкриває рожевою веганською глазур’ю. Щоб її приготувати, візьміть 55 г цукрової пудри, додайте до неї ½ ч.л. трояндової води та 1,5 ст.л. соку малини і збийте до однорідної консистенції.

Великодній матча-крафін

«Тісто нагадує бріош, його можна місити руками, але так ви ризикуєте всипати забагато борошна і крафін буде не таким пухким» — уточнила Анастасія Цибуляк і поділилася трьома секретами:

Секрет 1: Краще вимішувати тісто міксером. Почніть з 320 г борошна і у процесі додавайте не більше 2 столових ложок борошна.

Секрет 2: Замісіть тісто до стану пухкої маси та залиште його на 10−20 хвилин, а потім продовжіть заміс. Так тісто встигає виробити достатньо клейковини.

Секрет 3: Якщо у вас є додаткове деко для духовки, встановіть решітку посередині, покладіть на неї тісто, а знизу розташуйте додаткове деко, накрите фольгою, на випадок, якщо начинка крапатиме.

Анастасія Цибуляк
Фото: Анастасія Цибуляк

Інгредієнти:

  • 7 г (1 упаковка або 2 ч. л.) активних сухих дріжджів
  • 1 ч.л. цукру
  • 200 мл (13,5 ст.л.) молока, підігрітого до 38С
  • 320−360 г (3 склянки) борошна
  • 75 г (6 ст.л.) цукру
  • 1/8 ч.л. солі
  • 2 жовтки
  • 35 г (2,5 ст.л.) м’якого вершкового масла

Матча-крем

  • 60 г (4 ст. л.) м’якого вершкового масла
  • 100 г (½ склянки) цукру
  • 1 ст.л. матчі

Приготування:

1. Змішуємо активні сухі дріжджі, 5 г цукру і тепле молоко. Відкладаємо до утворення піни приблизно на 10 хвилин.

2. У мисці просіюємо борошно, цукор і сіль. Робимо лунку, додаємо жовтки, масло і дріжджову суміш. Вимішуємо до однорідності та м’якості, за необхідності додаючи трохи борошна. Час замісу — близько 20−30 хвилин.

3. Тісто в мисці накриваємо вологим кухонним рушником. Залишаємо приблизно на 1 годину в теплій кухні, поки його об'єм не збільшиться майже вдвічі.

4. Тим часом готуємо матча-крем. Збиваємо масло, цукор і матчу до однорідного стану. Відкладаємо.

5. Коли тісто підніметься, трохи його розминаємо, щоб видалити бульбашки повітря. Далі перекладаємо на злегка притрушену борошном робочу поверхню. Вимішуємо протягом 2 хвилин, розкачуємо в прямокутник 25×38 см.

6. Намащуємо матча-крем на розкачане тісто, залишивши 2,5 см по краях. Згортаємо тісто в рулет, розрізаємо його на 2 частини, розміщуємо дві половинки поруч начинкою вгору та «заплітаємо».

7. Перекладаємо тісто з начинкою у форму 23×12см. Накриваємо вологим кухонним рушником і знову залишаємо приблизно на 1 годину в теплій кухні, поки тісто не заповнить форму.

8. Розігріваємо духовку до 170 С. Змащуємо верх крафіна сумішшю жовтка та молока, запікаємо в розігрітій духовці протягом 40 хвилин. Приблизно через 25−30 хвилин, якщо верх паски надто підрум'янився, накриваємо його фольгою.

9. Дістаємо крафін з духовки. Даємо постояти у формі 10 хвилин, далі акуратно виймаємо та охолоджуємо на решітці. Найкраще смакує теплим.
Гарних свят!

Показати ще новини