Швидко і смачно. Три рецепти пончиків на Хануку

16 грудня 2022, 04:34
Пончики (Фото:Marcus Wallis / Unsplash)

Пончики (Фото:Marcus Wallis / Unsplash)

Напередодні Хануки 2022 розповідаємо, як приготувати суфганієт — пончики, які в Ізраїлі прийнято готувати до єврейського Свята свічок.

Хануку називають Святом вогнів, Святом світла та Святом восьми свічок. 2022 року його відзначають з вечора 18 по 26 грудня. Протягом усіх восьми днів святкування прийняти запалювати свічки в ханукії на згадку про диво, що сталося під час освячення Храму після перемоги війська Єгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до нашої ери.

Відео дня

Найчастіше ці пончики смажать в гарячому маслі, однак є й інший варіант приготування — запікання булочок в духовці. Суфганіет можна приготувати як з начинкою, так і без неї. Щасливої Хануки і смачного!

Суфганіет зі смаком коньяку (бренді)

Інгредієнти

Борошно для випічки 350 гр

Яйця 2 шт

Кисляк 2 баночки (по 200 гр)

Цукор 6 столових ложок

Сіль 1/4 ч. ложки

Ванільна есенція 1/2 ч. ложки

Коньяк або бренді 1 ложка

Рослинна олія 1 літр
Цукрова пудра для прикраси

Інструкція приготування

  1. Змішайте кисле молоко і яйця. Додайте цукор, сіль, коньяк, ваніль і перемішайте знову. Якщо ви використовуєте звичайну муку, то спершу змішайте її з розпушувачем, а потім додайте в суміш. Ретельно перемішайте. Тісто готове.
  2. Нагрійте літр олії в залізній або чавунній каструлі. Температура фритюру дуже важлива для успішного приготування. Необхідна температура - 180 градусів. Літр олії нагрівається до цієї температури приблизно за 6-7 хвилин на сильному вогні. Після закипання зменшіть вогонь.
  3. Після цього починайте зачерпувати тісто і за допомогою чайної ложки опускати кульки в масло. Будьте обережні! Обсмажуйте пончики по 2-3 хвилини з кожного боку.
  4. Дістаньте готові пончики шумівкою, дайте маслу стекти і викладіть їх на тарілку з паперовою серветкою. Після того як всі пончики будуть готові, перекладіть їх на блюдо і прикрасьте їх цукровою пудрою.
пончики (Фото: Claudiu Pusuc)
пончики / Фото: Claudiu Pusuc

Суфганіет з джемом в духовці

Інгредієнти

Цукор 50 г

Вода 180 мл

Курячі яйця 2 шт

Рослинна рафінована олія 30 мл

Борошно 500 г

Ванільний цукор 10 г

Сіль половина чайної ложки

Джем 100 г

Свіжі дріжджі 25 г

Інструкція приготування

  1. Змішайте дріжджі, цукор і злегка теплу воду. Додайте яйця, масло, ванільний цукор. Поступово всипайте борошно і сіль. Замісіть тісто так, щоб вийшла однорідна маса.
  2. Перекладіть тісто в змащену маслом чашку, накрийте плівкою і поставте в тепле місце на 30 хвилин. Тісто збільшиться вдвічі.
  3. Присипте поверхню борошном, викладіть готове тісто і розділіть його на 12 частин. Сформуйте кульки, викладіть їх на застелене пергаментом деко, накрийте плівкою і залиште тісто на 30-45 хвилин до збільшення вдвічі.
  4. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте пончики 15-18 хвилин до рум'яного кольору. Потім охолодіть і начиніть джемом. Посипте цукровою пудрою.
Пончики з джемом (Фото: Leon Ephraïm / Unsplash)
Пончики з джемом / Фото: Leon Ephraïm / Unsplash

Сирні пончики Суфганіет

Інгредієнти

Однорідний, протертий сир 9% 200 г

Борошно 130 г (7 ст. л.)

Цукор 3 ст. л.

Яйця 3 штуки

Сода 0,5 ч.л.

Оцет 0,5 ст.л

Рафінована соняшникова олія 1 л

Інструкція приготування

  1. З'єднайте сир і яйця. Додайте 7 ст.л. борошна (130 г борошна). Всипте 3 ст.л. цукру. Вимішайте ложкою тісто до повної однорідності. Воно повинно вийти в'язким, еластичним, тягучим.
  2. Влийте погашену оцтом соду. На 0,5 ч.л. соди візьміть 0,5 ст.л. оцту. Знову ретельно вимішайте до повної однорідності.
  3. На плиті нагрійте 1 літр рафінованої олії для смаження. Масло має бути добре нагрітим, але не розжареним. Кинутий в нього пончик повинен шипіти, але не підгорати. Якщо масло буде погано розігрітим тісто миттєво просочиться жиром, і пончики будуть жирними.
  4. Занурте столову ложку в гарячу олію потім зачерпніть тісто, воно повинно займати десь 1/3 частину ложки. Опустіть тісто на ложці в гаряче масло. Смажте пончики по 4 хвилини з кожного боку, перевертаючи виделкою. Якщо масло занадто розпечене і пончики за меншу кількість хвилин стають коричневими - температуру треба знизити, інакше серединки залишаться рідкими і не просмаженими. Шумівкою або щипцями викладіть пончики на блюдо, кожен шар пересипаючи цукровою пудрою.
Показати ще новини
Радіо NV
X