Сезон у розпалі. Чому і яким чином варто включити помідори в свій раціон
Дієтологи цінують томати за низьку калорійність і велика кількість лікопіну, а шефи використовують їх як натуральний підсилювач смаку. Розповідаємо, як скористатися всіма перевагами цього чи фрукта, то чи овоча.
Помідор, або томат (Solanum lycopersicum) —рослина з родини пасльонових, родом з Південної Америки. Незважаючи на те, що ботанічно помідор — це фрукт, його зазвичай їдять і готують як овочі. Зрілі помідори мають червоний колір, проте зустрічаються і рожеві, жовті, помаранчеві, зелені, фіолетові і навіть чорні помідори. Різні сорти помідорів відрізняються смаком і складом корисних речовин. При цьому помідори їдять як стиглими, так і зеленими.
Помідори: сорти
Найбільш популярні в Україні сорти червоних помідорів — це Каста (Супернова), Багіра, П'єтра Росса, Руфус, Апгрейт F1. Вони досить соковиті і м’ясисті. Одні з найбільш затребуваних томатів в Україні — рожеві помідори з Калинівки. У них ніжний, але виразний смак і вони доступні цілий рік. Популярний сорт Чорний Принц відрізняється темним забарвленням і яскравим, насиченим смаком. В кінці літа на ринках домінують помідори сливи. Зовні з ними схожі італійські сорти: Сан-Марцано, з якого готують італійську піцу, і Рома. У салатах і тушкованих блюдах у вигляді конфі використовують помідори черрі з яскравим солодким смаком. Цінителі полюють в сезон на томати Волове серце, а дачники поважають помідор Де Барао, який буває червоним, чорним, рожевим і жовтим.

Помідор: калорійність
У 100 г помідору від 15 до 18 ккал. На 95% помідор складається з води. Це низькокалорійний і низьковуглеводний продукт. Решта 5% — це в основному вуглеводи, насамперед глюкоза і фруктоза, і нерозчинна клітковина (близько 1,5 г на один середній помідор, переважно це гемицеллюлоза, целюлоза і лігнін).
Помідори: користь
Помідори багаті вітаміном С, калієм, фолатами і вітаміном К. Однак найбільше томати цінні тим, що вони є основним джерелом потужного антиоксиданту лікопіну, який знижує ризик серцевих захворювань і раку.
Корисні речовини в помідорах
Вітамін С. Важлива поживна речовина і антиоксидант. Один томат середнього розміру може забезпечити близько 28% добової норми споживання (RDI).
Калій. Незамінний мінерал, який корисний для контролю артеріального тиску та профілактики серцевих захворювань.
Вітамін К1, також відомий як філлохинон. Вітамін К важливий для згортання крові і здоров’я кісток.
Вітамін В9 (фолат). Важливий для нормального росту тканин і функціонування клітин, що особливо актуально для вагітних.
Лікопін. Червоний пігмент і антиоксидант лікопін — найпоширеніший каротиноїд в дозрілих помідорах. Найвища концентрація його в шкірці. Детальніше про його вплив йдеться нижче.
Бета-каротин. Антиоксидант, який надає їжі жовтий або помаранчевий відтінок, перетворюється на вітамін А в вашому організмі.
Нарінгенін. Виявлено, що цей флавоноїд, виявлений в шкірці томатів, зменшує запалення і захищає від різних захворювань, що підтвердилося дослідженням на мишах.
Хлорогенова кислота. Потужне антиоксидантнез'єднання, яке знижує кров’яний тиск у гіпертоніків.
Лікопін
Як правило, що червоніший помідор, то більше в ньому лікопіну. При цьому він зберігається і в приготованих томатах, причому за рахунок випаровування вологи концентрація лікопіну в них зростає. Тому такі продукти як помідорний соус, кетчуп, томатний сік, томатна паста є багатими джерелами лікопіну. Наприклад, в 100 г кетчупу міститься 10−14 мг лікопіну, тоді як тієї ж ваги свіжий помідор (100 г) містить лише 1−8 мг. Однак не варто забувати, що і калорійність кетчупу набагато вища. Наш травний тракт здатний переробляти лише невелика кількість лікопіну — експерти рекомендують 22 мг в день. Для цього достатньо з'їсти не більше двох столових ложок томатного пюре.
Окремі продукти у вашому раціоні можуть чинити сильний вплив на всмоктування лікопіну. Так, його засвоєння разом з джерелом жиру зростає в чотири рази.
Дослідження, проведене серед чоловіків середнього віку, зв’язало низькі рівні лікопіну і бета-каротину в крові з підвищеним ризиком серцевих нападів і інсультів. Таким чином, користь лікопіну полягає в тому, що він допомагає запобігти захворюванням серця. Вживання томатів також знижує рівень поганого холестерину, підвищує еластичність стінок артерій, а також він показав ефективність в профілактиці раку простати, легенів, шлунка і молочної залози.
Помідор і здоров’я шкіри
Продукти на основі томатів, багаті на лікопін та інші рослинні з'єднання, можуть захищати від сонячних опіків. Згідно з дослідженням, люди, які вживали 40 г томатної пасти (що відповідає 16 мг лікопіну) з оливковою олією щодня протягом 10 тижнів, відчували на 40% менше сонячних опіків.
Помідори: шкода
Помідори, як правило, добре переносяться, і алергія на томати зустрічається дуже рідко. Люди, які страждають алергією на пилок трав, частіше мають алергію на помідори, і виражається вона аналогічно: свербіж у роті, в горлі або набряк рота чи горла. А ось листя томатної лози токсичне, його їсти не варто — це може викликати сильне роздратування рота і горла, блювоту, діарею, запаморочення, головний біль, легкі судоми і навіть летальний результат.
Помідори: кулінарні ідеї і рецепти
Помідори — важлива складова здорового харчування. Ці плоди соковиті і солодкі, сповнені антиоксидантів і можуть допомогти в запобіганні та боротьбі із захворюваннями. Як же їх їсти? На щастя, це один з найяскравіших продуктів в кулінарії, одне з головних джерел п’ятого смаку — умамі. Цей смак забезпечується природним вмістом глутамату натрію в помідорах. Тому помідори і томатну пасту можна назвати натуральним підсилювачем смаку страв, де вони використовуються.

Найбільш популярні такі рецепти приготування томатів як аджика з помідорів, різноманітні консервації на зиму, мариновані, квашені та солоні помідори, домашній кетчуп, помідорний соус, лечо. При цьому помідори в кулінарії використовуються не тільки стиглі, але і зелені. Зелені помідори солять на зиму, варять з них варення, готують салат із зелених помідорів, ікру.
Ідеї для літніх помідорів
- Їжте їх, нарізавши шматочками й окропивши оливковою олією, злегка присоливши морською сіллю.
- Використовуйте в салат, заправлений оливковою олією і приправлений сіллю, перцем, сухим орегано або прованськими травами. Для поживності додайте в салат підсушені шматочки чорного хліба.
- Приготуйте салат з томатів і моцарелли, використовуючи помідори всіх кольорів і розмірів, які побачите на ринку. Це додасть йому нові відтінки смаку.
- Приготуйте холодний суп гаспачо. Експериментуйте з кольорами, наприклад, приготуйте гаспачо з жовтих помідорів.
- Білий томатний суп. Натріть смачні стиглі помідори на терку й відділіть рідину від макухи за допомогою марлі. Додайте прозорий сік у вершки й проваріть до кремової консистенції. Приправте за смаком сіллю і часником. Подавайте з креветками або бебі-морепродуктами на грилі, прикрасьте помідорами чері.
Салат Зелені помідори по-корейськи

Інгредієнти на 2 порції:
4 зелені помідори
½ цибулі
1−2 пера зеленої цибулі або цибулі шніт
1 зубчик часнику, пропустити через прес
1 столова ложка меленого кунжуту
2 столові ложки соєвого соусу
2 столові ложки білого винного оцту
1 столова ложка цукру
1 столова ложка кунжутної олії
Приготування. Наріжте помідори тонкими кружальцями. Тонко наріжте цибулю і покладіть в миску з холодною водою, щоб позбутися різких пахощів. Подрібніть зелену цибулю. Змішайте останні шість інгредієнтів зі списку. Викладіть помідори на блюдо, покладіть цибулю, яку слід просушити від вологи, в середину, і посипте нарізаною зеленою цибулею. Полийте соусом — готово.
Швидкі мариновані помідори
Інгредієнти:
2 кг дрібних помідорів типу сливки
1 пучок кропу
10 часток часнику
маринад:
1 л води
2 ст.л. солі з невеликою гіркою
3 ст.л. цукру з невеликою гіркою
100 мл 9% оцту
Опускати помідори на 30 секунд в окріп, потім у холодну воду, очистити від шкірки. Скласти в посуд для маринування, переклавши подрібненим кропом і часником.
Приготувати маринад: змішати сіль, цукор і воду, помішуючи, закип’ятити суміш і вимкнути вогонь. У теплий маринад влити оцет. Повністю остудити маринад. Залити помідори трохи теплим маринадом і накрити кришкою. Час маринування 12 годин. Подавати охолодженими і зберігати в холодильнику.
Аджика з помідорів

Складові:
11/2 кг помідорів
250 г болгарського перцю
5−6 перців чилі, очистити від кісточок
21/2 головки часнику
50 г кореня хрону
½ ст.л. солі
1 ст. ложка цукру
11/2 ч.л. оцту
Вимиті овочі нарізати часточками, перець очистити від кісточок і подрібнити. Почистити часник. Всі овочі разом з часником і чилі пропустити через м’ясорубку. Додати тертий хрін і перемішати. Перекласти суміш в емальований посуд і додати всі спеції і приправи, перемішати і залишити на ніч в холодильнику. Вранці обережно злити всю рідину, а овочеве пюре розкласти в баночки. Аджика готова. Зберігати в холодильнику.

Смачного!
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.