Привіт з Іспанії. Як швидко і легко приготувати гаспачо

25 червня 2020, 07:56

Цей холодний суп рятує від літньої спеки і сподобається всій родині. Ми розповімо, як приготувати гаспачо швидко і смачно.

Гаспачо — це холодний суп зі свіжих овочів. Блюдо є класикою іспанської кухні. Воно виникло в південному регіоні Андалусії. Гаспачо широко вживають в їжу в Іспанії і Португалії, особливо в спекотне літо, оскільки цей суп освіжаючий і прохолодний.

Відео дня

У страви gazpacho старовинне коріння. Існує ряд теорій його походження. Вважається, що рецепт супу з хліба, оливкової олії, води і часнику прибув до Іспанії і Португалії разом з римлянами. Потрапивши в Іспанію, він став частиною кухні Андалузії, особливо в Кордові, Севільї і Гранаді.

У 19 столітті червоний гаспачо отримав свій теперішній вигляд, коли до інгредієнтів стали додавати помідори. Існує багато сучасних варіацій гаспачо. Іноді в суп не додають хліб і томати на користь авокадо, огірків, петрушки, кавуна, винограду, м’ясного бульйону, морепродуктів та інших інгредієнтів.

Гаспачо: рецепти

Класичний гаспачо

Складові:

1 огірок, очищений і нарізаний

1 нарізаний червоний перець

1 нарізаний зелений перець

1 кг м’яких стиглих томатів, очищених і нарізаних

2 зубчики часнику, очищених і подрібнених

Шматочок гострого перцю

75 г черствого білого хліба

2−21 / 2 столових ложки хересного оцту або за смаком

Для тостів (за бажанням):

8 тонких скибочок білого хліба

Оливкова олія

Класичний гаспачо. (Фото: pixabay.com)
Класичний гаспачо. / Фото: pixabay.com

Приготування:

Помістіть огірок, перець, помідори, часник у велику миску. Додайте хліб і добре приправте сіллю і перцем. Додайте хересний оцет і пару столових ложок оливкової олії і змішайте руками, притискаючи, щоб вичавити соки. Накрийте і охолодіть. По можливості залиште в маринаді на 30 хвилин.

Покладіть овочеву суміш в блендер і збийте до однорідної маси. Перевірте консистенцію — якщо вона все ще досить густа, додайте ще трохи води і оливкового масла. Спробуйте і відрегулюйте приправи, якщо необхідно. Накрийте кришкою і охолодіть знову, поки він не буде готовий до подачі.

Для тостів: щедро змастіть скибочки хліба оливковою олією. Поставте велику сковороду на середній вогонь. Після того, як вона нагріється, обсмажте тост з обох боків до золотистого кольору і хрусткої скоринки. Приправте невеликою кількістю солі і перцю.

Для подачі розмішайте гаспачо. Не забудьте спробувати знову — смак приправ міг змінитися, оскільки суп тепер холодний. Подавайте гаспачо з базиліком, додатковою краплею оливкової олії і тостами.

Жовтий гаспачо

Складові:

700 г жовтих помідорів

1 стакан нарізаного очищеного від шкірки огірка

1 стакан нарізаного жовтого болгарського перцю

½ склянки дрібно нарізаної цибулі

½ склянки апельсинового соку

3 столові ложки оливкової олії

2 столові ложки шампанського або білого винного оцту

2 зубчики часнику, нарізані

1 середній перець халапеньо з насінням, нарізаний (близько 1 столової ложки)

Масло кінзи (оливкова олія, збита з кінзою і проціджена)

1 авокадо, очищений і нарізаний, без кісточок

Жовтий гаспачо. (Фото: pinterest.com)
Жовтий гаспачо. / Фото: pinterest.com

Приготування:

Вичавіть томатний сік в сито, поставлене над склянкою. Наріжте помідори. Відкладіть ½ склянки нарізаних помідорів, ¼ чашки огірка і ¼ чашки болгарського перцю.

Змішайте помідори, огірки і солодкий перець, що залишились, в комбайні. Додайте томатний сік, цибулю, апельсиновий сік, масло, оцет, часник і халапеньйо; збийте до однорідної маси. Приправте сіллю і перцем. Перенесіть суп в миску; додайте овочі, що залишилися. Накрийте кришкою і охолодіть вночі. Перед подачею збризніть маслом кінзи і посипте авокадо.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X