З користю для здоров’я. Рецепт запеченого фалафеля з зеленню від нутриціолога
На честь міжнародного дня вегана 1 листопада НВ згадує чудовий рецепт фалафеля, яким поділилася нутриціолог, консультант з харчування та блогер Анастасія Голобородько у кулінарному блозі Томати та Сіль.
Фалафель, чи котлети з нуту, — дуже популярна близькосхідна вулична їжа, яка підкорила не тільки веганів, але й завзятих м’ясоїдів.
«Найчастіше їх смажать в нещадному фритюрі, що вбиває корисні властивості продуктів. Це нам не підходить, тому давайте приготуємо його нетрадиційним корисним способом, а точніше — двома: запечений фалафель і підсмажений на сковороді з краплею олії. А ще — використовуємо максимум доступної зелені, щоб зробити страву ще смачнішою та здоровішою», — уточнила Анастасія Голобородько.
Рецепт фалафеля
Складові:
- Нут — 225 г
- Цибуля — 1 шт
- Часник — 2 зубчики
- 2 зубчики часнику
- Зелень (м'ята, петрушка, зелена цибуля) — щедро
- Нутове або горіхове борошно — 3−4 столових ложки
- Сіль
- Розпушувач — 1 чайна ложка
- Кумин (зіра) — ½ чайної ложки
- Гарбузове насіння
- Оливкова олія
Приготування
Замочіть нут, мінімум на ніч, краще на 40 годин.
Очистіть і наріжте великими шматками цибулю і часник. Потім наріжте зелень і відправте все в блендер. Зверху додайте сіль, кумін, насіння та горіхове чи нутове борошно. Якщо у вас немає борошна, ви можете перемолоти в кавомолці або ступці сухий нут і використовувати отриману суміш.
Додайте до інших інгредієнтів нут, трохи води, щоб полегшити завдання для блендера, оливкову олію та розпушувач. Перебийте все до однорідної консистенції. Під час збивання тримайте поруч склянку з водою, щоб у разі потреби додати рідину в тісто, якщо блендер не справлятиметься.
Викладіть тісто в миску і, якщо воно вийшло рідкуватим, додайте трохи нутового борошна.
Щоб фалафель не пригорів, застеліть форму для випікання пергаментним папером. Сформуйте з тіста невеликі котлетки і викладіть їх у форму. Готове тісто може зберігатися в холодильнику близько 3 днів, тому ви можете готувати не весь фалафель одразу.
Поставте фалафель випікатися в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
Також ви можете підсмажити фалафель. Але краще робити це не у фритюрі, а на невеликій кількості оливкової олії.
Смачного!