Життя без м’яса є. Чому не варто боятися вегетаріанства — пояснює зіркова дієтологиня Мирослава Ульяніна

1 жовтня 2020, 14:16

Відома українська дієтологиня Мирослава Ульяніна розповіла Радіо НВ, чому в питанні переходу на вегетаріанство більше «за», ніж «проти».

Мирослава Ульяніна

дієтологиня

У якийсь момент всіх вегетаріанців стає дуже шкода, оскільки, як на мене, найважче у вегетаріанстві - це постійно, по кілька разів на день відповідати на коментарі: «О боже, ти не їси м’яса! А де ж ти береш білок?!».

Відео дня

Але у вегетаріанстві абсолютно немає жодних складнощів — воно передбачає абсолютно здоровий і збалансований раціон. Білок, крім м’яса, є у великій кількості продуктів, навіть рослинних, — достатньо трошечки погуглити, щоби дізнатися, що цей елемент міститься в горіхах, насінні. Варто просто додати їх до салату, почати любити сочевицю, квасолю, горошок, іноді готувати собі кіноа, час від часу — гречку, додавати броколі і шпинат. І вуаля — у вас вже буде повноцінний раціон з достатньою кількістю білка.

Водночас рослинний білок, якщо ми отримуємо його лише з одної групи продуктів, не є повноцінним. Але у нас є прекрасна можливість комбінувати їх: недарма прекрасно поєднуються бобові із злаковими (тобто каша, — наприклад, кіноа, — в яку ми додаємо чечевицю). І різні амінокислоти, які є і там, і там, доповнюють одне одного, тож ми отримуємо весь спектр необхідних речовин.

Щодо побоювань стосовно можливої нестачі вітамінів групи B: вони прекрасно синтезуються нашою мікрофлорою, яка є нашим мікробіомом. Дуже часто я як консультант із харчування стикаюсь з тим, що люди, які навіть їдять м’ясо та рибу, приходять до мене, здають аналізи, і ми бачимо недостатню кількість того ж вітаміну В, оскільки він у них просто не засвоюється.

Ще одне складне питання для вегетаріанців, — чи не буде проблем із залізом. Насправді, вони часто виникають саме у м’ясоїдів. Залізо міститься у всіх вищеперелічених продуктах — головне, щоб ваш мікробіом, кишечник був здоровим, тоді все засвоюватиметься.

Проте люди, яким не можна ставати вегетаріанцями, однозначно є — це ті, у кого в організмі погано засвоюються вітаміни, хто має проблеми з кишківником, страждає низькою вагою. Також різко ставати вегетаріанцями не варто вагітним жінкам.

Не дарма Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує їсти м’ясо не частіше, ніж два рази на тиждень; рибу — тричі. Порахуйте, скільки у нас за тиждень прийомів їжі (сніданок, обід, вечеря) щодня, помножте на сім і подивіться, скільки разів рекомендується споживати рослинну їжу.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X