Запечені вареники і млинці зі сливами. Які страви Масляної можна приготувати після свята

16 березня 2021, 02:34

Великий піст почався, однак якщо ви не дотримуєтеся його і не встигли вдосталь насолодитися Масляною, побалуйте себе стравами, якими пригощалися наші предки.

Галина Олійник

Український етнограф

Етнограф Галина Олійник розповіла, як українські господині відзначали тиждень Масляної. Так, незважаючи на млинцеві традиції, вареники залишалися основою в кожному будинку.

Відео дня

«Є згадки, що по чотири рази на день варили вареники. Вареники варили з понеділка і до неділі. Вареники з сиром, вареники з картоплею, з капустою, навіть з ягодами, закручені або пісні. Їх готували до прийому гостей".

Олійник зазначила, що в різних регіонах до Масляної готували не тільки млинці і вареники. Звісно, під час Великого посту різноманітність на столах припинялася, але зараз всі, хто не дотримується посту, можуть спробувати традиційні страви наших предків.

«Вареники, млинці, налиснички. У неділю перед постом робили банош - це кукурудзяна каша зі сметаною і з сиром. Робили млинці з варенням, перетертими солодкими сливами. А коли їх загортали, то називали млинці налисниками. Але не просто загортали, а залишали на сковороді, заливали олією і сметаною, і запікали. І вони готувалися з такою скоринкою. Запікали також вареники, вони так і називаються - запечені вареники. Робили їх на сироватці, потім додавали трохи соди, гасили. Вони були завжди свіжі, гарячі, і кожна господиня подавала їх якнайкраще», - ділиться Олійник.

Показати ще новини
Радіо NV
X