Види молока та термін придатності. Як правильно зберігати молоко після відкриття

30 липня, 05:50
Як зберігати молоко в холодильнику після відкриття (Фото:cookelma / depositphotos)

Як зберігати молоко в холодильнику після відкриття (Фото:cookelma / depositphotos)

Молоко — природний продукт, без якого не обходиться жоден раціон. У всіх регіонах України молоко посідає лідируючі позиції на ринку, адже його люблять як дорослі, так і діти.

Свіже молоко містить багато корисних речовин, таких як вуглеводи, жири, білки, вітаміни і мінерали. Продукт збагачений кальцієм, магнієм, фтором, калієм, фосфором, залізом, йодом та іншими макро та мікроелементами, вітамінами D, В1, В12, В2, А. На сьогоднішній день найбільш популярним залишається коров’яче молоко, поживні речовини якого майже повністю засвоюються людським організмом. Однак через активні дії бактерій і мікробів, які змушують молоко киснути, потрібно пам’ятати, що воно має властивість швидко псуватися. У магазинах можна купити як свіже, так і пастеризоване, ультрапастеризоване та стерилізоване молоко. В останніх випадках термін зберігання молока продовжується, так як воно піддається термічній обробці. Сьогодні ми розповімо, як зберігати молоко у холодильнику після його відкриття.

Відео дня

Види молока

За ГОСТами молоко буває:

  • Цілісним — це натуральне молоко, яке процідили, але не регулювали за жирністю.
  • Нормалізованим — це молоко, розділене на рідину з нульовою жирністю та вершки, після чого ці два компоненти відновлюються до потрібних параметрів.
  • Знежиреним — це молоко, з якого у процесі сепарування виділено вершки.
  • Відновленим є молоко, виготовлене з концентрованого або сухого молока і води.

Залежно від термічної обробки молоко ділиться на:

Пастеризоване — таке молоко нагрівають один раз до 60 °C, під час чого всі мікроорганізми гинуть, але залишаються їх спори, тому бактерії знову можуть розмножуватися за сприятливих умов.

Ультрапастеризоване — це молоко швидко нагрівається до 150 °C і відразу охолоджується. Під час такого процесу бактерії, через які молоко може скиснути, гинуть, але смак та аромат зберігаються.

Стерилізоване молоко в такій обробці тривалий час нагрівають до 100 °C і вище. Під час такого кип’ятіння усі бактерії гинуть. З такого продукту неможливо зробити сир, але його термін зберігання максимально довгий.

Як довго можна зберігати молоко після відкриття

  • У холодильнику молоко у відкритому пакеті може зберігатись не більше 5 діб. Це максимальний термін, коли поживна цінність і смакові властивості молока залишаються незмінними.
  • При кімнатній температурі молоко після відкриття може зберігатися трохи більше 10 годин, потім поступово скисає. Щоб збільшити тривалість зберігання молока до 18 годин, його можна прокип’ятити.
  • У морозильнику термін зберігання відкритого молока складе близько 5 тижнів.
Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X