Антипригарне покриття. Як правильно мити жирну і сковороду, що пригоріла, і чому не можна це робити холодною водою

27 липня, 10:32
Чи зашкодить розпеченим каструлям і сковорідкам миття під холодною водою (Фото:IgorVetushko / depositphotos)

Чи зашкодить розпеченим каструлям і сковорідкам миття під холодною водою (Фото:IgorVetushko / depositphotos)

Багато господарок втомлюються після приготування їжі, тому не особливо замислюються над тим, як і коли помити брудний посуд. Деякі миють у міру можливості, деякі тільки коли закінчиться весь чистий посуд, але є й ті, хто миє гарячий кухонний посуд із плити.

Є популярна помилка, що якщо поставити гарячу сковорідку, каструлю або інший гарячий посуд у раковину і відразу залити його водою, додавши засіб для миття, то частинки їжі, що обгоріли, самі розчиняться до їх повного знищення. Але потрібно знати, що такий метод категорично не правильний і руйнує ваш посуд. Після такого миття, внаслідок занадто різкого перепаду температури, сковорода може деформуватися, покритися тріщинами, а антипригарне покриття піти пухирями. Крім того, якщо в сковороді залишилося гаряче масло, при додаванні холодної води краплі, що обпалюють, розлетяться в сторони.

Відео дня

Як правильно мити сковороду

Мити сковорідку та інший посуд потрібно лише тоді, коли він досягне кімнатної температури. Якщо сковорода ще тепла, але її потрібно терміново помити, робити це можна виключно гарячою водою. Охолоджені сковорідки і каструлі з керамічним покриттям, навпаки, потрібно мити тільки під холодним або трохи теплим струменем води. Ніколи не мийте сковороду жорсткою стороною губки — так ви подряпаєте її і це ускладнить подальше очищення. Вибирайте засоби для чищення без відбілювача або цитрусових добавок. Також для миття сковорідок експерти рекомендують не використовувати засоби для чищення або чистячі серветки, харчову соду, рідкі побутові засоби для чищення. Вони можуть пошкодити поверхню, після чого вся їжа пригорятиме.

Як правильно очистити жирну сковороду або сковороду, що пригоріла.

Щоб максимально правильно помити брудну жирну сковороду, що пригоріла, з мінімальним впливом на антипригарне покриття, потрібно дотримуватися цих дій:

  1. Наповніть сковороду водою та дайте постояти 5 хвилин на вогні. Тепло розм’якшить залишки їжі та жир, що значно полегшить очищення.
  2. Зніміть сковороду з вогню, дайте їй повністю охолонути, потім очистіть залишки їжі та жиру м’якою губкою з миючим засобом.

Якщо цей спосіб не допоміг, є ще один лайфхак від досвідчених господинь: наповніть сковороду водою і доведіть до кипіння. Як тільки вода почне кипіти, додайте столову ложку харчової соди та півсклянки оцту, проваріть 10 хвилин. Зачекайте, поки сковорода охолоне, вилийте воду та очистіть сковороду звичайним способом.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X