Спас 2021. Дати і традиції Медового, Макового, Яблучного та Горіхового Спаса

5 серпня 2021, 14:33

У серпні православні відзначають три церковних Спаса: медовий або маковий, яблучний і горіховий. Всі вони пов’язані з вшануванням пам’яті Ісуса Христа Спасителя (від того і відповідні назви).

Кожне з трьох свят має власні традиції, правила, звичаї і заборони. Вони пов’язані не тільки з релігією, але і з природою, кінцем літа та наближенням осені.

Перший Спас — Медовий

Відео дня

Перший Спас, який відзначатимуть християни в 2021 році - Медовий, Маковий або Маковей. Свято припадає на суботу, 14 серпня.

За традицією, з цього дня пасічники починають збирати і святити мед. Крім того, в цей період починається збір маку. Тому з цього часу прийнято готувати різну випічку з маком — пироги, булочки. Віруючі також святять цілющі трави і воду, так що в побуті є й третя назва — Мокрий Спас.

Другий Спас — Яблучний

Друге свято припадає на четвер, 19 серпня. У цей день православні відзначають день Преображення Господнього.

Яблучний Спас символізує прихід осені (Фото: MicEnin / Depositphotos)
Яблучний Спас символізує прихід осені / Фото: MicEnin / Depositphotos

Яблучний Спас з часів наших предків залишився першим святом збору врожаю — Святом перших плодів. Що святити на Спаса? За традицією люди несуть до церки яблука, груші, сливи, овочі, мед і колосся пшениці, щоб благословити багатство природи і подякувати за урожай. Цей день символізує настання осені і перетворення природи.

Третій Спас — Горіховий

Завершальний з трьох, Горіховий Спас, приходить в останню неділю літа, 29 серпня. Він має ще кілька імен: Холодний, Хлібний або Малий Спас.

Горіховий Спас також називають Хлібним (Фото: paulgrecaud / depositphotos)
Горіховий Спас також називають Хлібним / Фото: paulgrecaud / depositphotos

У цей день віруючі відзначають Перенесення Нерукотворного Образу Господнього, а ще дякують природі за дари і урожай, який заготовляють на зиму. До кінця літа дозрівають волоські і лісові горіхи. Їх збирали, святили у церкві, а потім частину з них запасали на зиму, а частину вживали в їжу. І, оскільки добігає кінця сезон збору врожаю, в цей день печуть хліб з свіжозібраного зерна. Одна з важливих традицій свята — сідати ввечері до столу, де повинні бути горіхова настоянка, хліб і пироги.

Редактор: Лілія Вітюк

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X