На будь-який смак. Три рецепти пасок

7 квітня, 23:50
Паска а-ля панетоне з маком (Фото:klopotenko.com)

Паска а-ля панетоне з маком (Фото:klopotenko.com)

Внесіть різноманіття у ваше святкове меню

Великдень — це чи не найулюбленіше свято українців, з яким конкурувати може хіба що Різдво. І майже у кожного в родині є свій перевірений роками рецепт паски. Але я був би не я, якби не запропонував внести різноманіття у ваше святкове меню, спробувати щось нове та розширити свої смакові горизонти. Я підготував добірку з трьох пасок на будь-який смак. Процес приготування паски допоможе провести такий безцінний час разом, насолодитися спілкуванням та створити цю неймовірну затишну атмосферу любові та турботи. Це свято об'єднує сім'ї, і навіть якщо через війну ви не в повному складі, я вірю, що поруч все одно будуть люди, які підтримають, допоможуть та створять святковий настрій.

Відео дня

Сирна паска

Яке щастя, що існує багато варіантів пасок! На будь-який смак та рівень кулінарної кваліфікації. Можна не стримувати себе і готувати по-різному, щоразу відкриваючи для себе щось нове. Звісно, класична дріжджова — завжди в топі. Але якщо ви не дуже дружите з дріжджами, то щиро раджу вам рецепт паски на сирній основі, дуже простий, але класний. Цю чудову сирну паску навіть не треба випікати. Вона виходить красивою та ніжною, з м’яким вершковим смаком, ароматом ванілі й цедри на додачу. Така паска точно стане окрасою вашого великоднього стола та здивує гостей своїм витонченим смаком.

Час приготування — 30 хвилин (+6 годин для охолодження)

Порції — 6

Інгредієнти

  • 700 г кисломолочного сиру  9%
  • 350 мл вершків не менше 33% жирності
  • 5 жовтків
  • 150 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • 100 г вершкового масла 85,2%
  • 1 лимон (цедра)
  • 50−75 г смаженого мигдалю
  • дрібка солі

Покроковий рецепт

Дістаньте 100 г масла 82,5% з холодильника за декілька годин до початку приготування. Йому потрібен час, аби розм’якшитись.  Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером.

Відділіть жовтки від білків. З'єднайте в мисці 5 жовтків зі 150 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Добре перетріть їх віничком до білого кольору. Можете скористатися кухонною машиною з відповідною насадкою, робіть це на середніх обертах. Щодо цукру, то зауважу, що моя паска вийшла помірно солодкою. Якщо хочете солодшу, то додайте більше цукру на цьому етапі.

Налийте в сотейник 200 мл вершків та прогрійте на невеликому вогні, постійно помішуючи, до появи пари над поверхнею. Якщо у вас є градусник, то він має показувати 70 градусів. Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте віничком.

Поверніть отриману суміш у сотейник. Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно помішуючи. Доведіть її до легкого загустіння. У вас має вийти консистенція рідкої сметани.

Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм’якшеного вершкового масла 82,5%. Добре перемішайте до повного об'єднання усіх інгредієнтів. На цьому етапі можете додати дрібно натерту цедру одного лимона — так паска набуде приємного цитрусового аромату. Натирайте шкірку, не зачіпаючи білу частину цитрусу, інакше вона гірчитиме. За бажання можете використати апельсин.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Решту вершків (у вас повинно було залишитися 150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків.  Робіть це у сухій чистій ємності, бажано металевій чи скляній.

Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової лопатки.

Порубайте 50−75 г обсмаженого мигдалю чи інших горіхів досить великими шматочками і додайте до маси. Знову перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілилися по «тісту». Горіхи можна замінити родзинками або цукатами, чи міксувати все до свого смаку.

У форму викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть у неї сирну масу. Використовуйте пасківник заввишки 15 см (а я взяв форму для рікоти). Злегка утрамбуйте сирну масу й закрийте марлею.  Установіть форму на тарілку, зверху викладіть ще одну та встановіть банку з водою, аби вона притиснула тісто, або покладіть щось інше, важке. Поставте в холодильник щонайменше на 6 години для застигання, краще — на ніч. Готову сирну паску прикрасьте, і чекайте на свято. Очікування робить її ще смачнішою.

Сирна паска (Фото: klopotenko.com)
Сирна паска / Фото: klopotenko.com

Паска за рецептом моєї мами

Мабуть, у кожного є страви, які переносять в дитинство. Для мене це великодній хліб моєї мами — ароматний, легкий, насичений любов’ю та ніжністю найріднішої людини.

Час приготування — 3 години

Порції — 3

Інгредієнти

На 3−5 пасок в залежності від розміру форм:

  • 1,5 кг пшеничного борошна
  • 750 г цукру
  • 330 мл молока
  • 500 г вершкового масла (+для змащування форм)
  • 7 яєць
  • 100 г «живих» дріжджів
  • 100 мл теплої води
  • родзинки (до смаку)
  • 50 г цукатів
  • 30 г ванільного цукру
  • половина апельсина (цедра)
  • кілька крапель ромової есенції

Покроковий рецепт

З холодильника дістаньте 500 г вершкового масла 82,5%, аби воно розм’якло. Родзинки добре помийте та обсушіть паперовим рушником. Приготуйте опару. Візьміть глибоку миску, влийте 100 мл теплої води, додайте 100 г «живих» дріжджів та 2 ст. л. борошна. Добре перемішайте, аби дріжджі розчинилися. Накрийте рушником та поставте в тепле місце на 30 хвилин.  За бажанням використовуйте сухі дріжджі, але самі порахуйте, в якій пропорції додавати.

Візьміть 7 яєць, білки відокремте від жовтків. Я завжди використовую з позначкою С1, вагою 55−64 г, якщо у вас менші, беріть 8−9 штук. Жовтки влийте в чашу кухонної машини, додайте 500 г розм’якшеного масла та всипте 750 г цукру. Збийте до отримання однорідної маси. Цукор може не розчинитися весь на цьому етапі, але це нормально.

Коли опара вже піднялася, додайте масляну суміш до неї та всипте решту борошна. Почніть вливати молоко невеликими порціями. Всього 330 мл. Беріть не менше 2,5% жирності. Замішуйте тісто, воно має вийти досить густим.  Робіть це руками чи використовуйте насадку кухонної машини «гак».

Білки збийте в пишну піну та введіть в тісто. Накрийте ємність рушником та залиште в теплому місці на 60 хвилин, щоб воно піднялося.

Додайте кілька крапель ромової есенції, половину натертої на дрібній тертці цедри апельсина, 30 г ванільного цукру — це 2 пакетики, родзинки до смаку та 50 г цукатів. Ми взяли 100 г родзинок. Добре вимісіть тісто. Чим довше ви його будете місити, тим краще. Воно має стати пружним і не липнути до рук.

Розігрійте духовку до 170 градусів. Тісто розділіть на порції та розкладіть по формах, займаючи 1/3 об'єму форми. Важливо, аби родзинок та цукатів не було зверху, бо вони пригорять. Якщо у вас металеві форми, змастіть їх розм’якшеним вершковим маслом. Паперові не потрібно змащувати. Накрийте хліб рушником та залиште на 30 хвилин, аби він підійшов у формах. Випікайте до готовності за температури 170 градусів, поки верхівки не стануть насиченого золотавого кольору, в режимі конвекції чи верхнього та нижнього нагріву. Час буде залежати від розміру форм. Готовність ще перевіряйте дерев’яною шпажкою. Дістаньте хліб з духовки і дайте трохи охолонути у формі, якщо використовували металеві, а потім дістаньте.

Паска за маминим рецептом (Фото: klopotenko.com)
Паска за маминим рецептом / Фото: klopotenko.com

Паска а-ля панетоне з маком

Панетоне в Італії - традиційний різдвяний хліб, який починають продавати по всій країні напередодні свята. Я пофантазував на тему італійського різдвяного хліба і пропоную випекти до Великодня паску а-ля панетоне на основі дріжджового тіста. Вона проста в приготуванні й завжди чудово виходить.

Час приготування — 3 години 40 хвилин

Порції — 2

Інгредієнти

На 2 пасхи діаметром близько 15 см:

  • 600 г борошна
  • 1 пакет швидкодіючих дріжджів
  • 150 г цукру (для більш солодкої паски додайте ще 50−70 г цукру)
  • ½ ч. л. солі
  • 120 мл натурального йогурту
  • 220 мл теплої води
  • 50 г вершкового масла
  • 1 ст. л. маку
  • 2 жовтки (+1 для змащування паски)
  • 100 г родзинок
  • 10 г ванільного цукру
  • 1 ст. л. цедри апельсина (цедра половини апельсина або лимона)
  • 1 ст. л. молока

Для глазурі:

  • 100 г цукрової пудри (і ще трохи для родзинок)
  • 1−2 ст. л. лимонного соку
  • 1 ст. л. цедри апельсина (цедра половини апельсина або лимона)

Покроковий рецепт

Відміряйте 600 г борошна і просійте його через сито. Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Родзинки помийте та висушіть на паперовому рушнику.

У невеликій ємності змішайте 1 пакетик дріжджів з 220 мл теплої води, 10 г ванільного цукру і 75 г звичайного цукру. Накрийте кухонним рушником і залиште на 20 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.

У мисці змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру (75 г), 120 мл йогурту, 50 г розм’якшеного вершкового масла і ½ ч. л. солі. Додайте 1 ст. л. натертої апельсинової цедри та 1 ст. л. маку. Добре перемішайте лопаткою або віничком до отримання однорідної маси.

Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями, всього 600 г. Ви можете використовувати міксер або кухонний комбайн з насадками для замішування тіста. Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією. Накрийте рушником і поставте в тепле місце без протягів приблизно на годину-півтори. За цей час тісто має значно збільшитися в розмірах.

Родзинки змішайте із невеликою кількістю цукрової пудри. Цей нехитрий прийом потрібен для того, щоб суміш рівномірно розподілилася в усьому тісті. Почніть акуратно обминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть тісто на ту кількість частин, що відповідає вашим формам. Головне, що ви повинні пам’ятати — форму для випічки потрібно заповнити не більше, ніж на третину. Розкладіть тісто по формах, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце без протягів на годину-півтори. За цей час тісто має піднятися до країв форми. Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст. л. молока. Слідкуйте за тим, щоб родзинок не було на поверхні пасок, бо вони можуть пригоріти.

Духовку розігрійте до 180 градусів. Використовуйте режим верхнього та нижнього нагріву. Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте протягом 30−45 хвилин, в залежності від параметрів духовки і розміру форми. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою.

Готові паски дістаньте з духовки. Поки вони охолоджуються у формах, зробіть глазур. У сотейнику змішайте 100 г цукрової пудри та 1−2 ст. л. лимонного соку. Змастіть шляпки пасок та посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X