День подяки: історія й традиції свята

26 листопада 2020, 03:43

Щоразу у четвертий четвер листопада, який цього року припадає на 26 число, в США традиційно святкують День подяки.

Це свято спочатку мало релігійне значення, а сьогодні перетворилося на загальнонародні гуляння без прив’язки до вірувань.

Коли святкують День подяки? Сьогодні його відзначають у Канаді та в США, причому дати свята різні. Американці збираються за столом у четвертий четвер листопада, а жителі Канади — у другий понеділок жовтня.

Відео дня

День подяки: Історія свята

День подяки, або по-англійськи Thanksgiving Day, який став святом висловлення вдячності Богу, своїми витоками сягає в американську історію. Він пов’язаний з першими переселенцями з Англії, які припливли до берегів Америки в 1620 році і заснували в нинішньому штаті Массачусетс Плімутську колонію.

Більше половини з прибулих не змогли пережити зиму і загинули, а ті, що вижили, за допомогою місцевих індіанців зайнялися землеробством. Отримавши багатий урожай, восени 1621 року колоністи запросили на вечерю принесення подяки Господу вождя й індіанців племені, яке допомогло їм вижити. Це і стало першим святкуванням Дня подяки.

Через століття, один з батьків-засновників і перший президент США Джордж Вашингтон запропонував відзначати День подяки щорічно 26 листопада. Змінювали один одного наступні президенти США і змінювалася дата, коли, на їхню думку, слід було усією країною святкувати цей день, а в 1941 році було затверджено нинішній порядок святкування — кожен четвертий четвер листопада.

День подяки в США: традиції

Це свято відзначають, зібравшись в будинку представників найстаршого покоління родини. За святковим обідом люди їдять ті ж страви, які були на столі під час першого свята в 1621 році, і кожен присутній вимовляє слова подяки за все хороше, що сталося в його житті за рік.

День подяки - це американський сімейне свято (Фото: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos)
День подяки - це американський сімейне свято / Фото: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Серед традиційних страв до Дня подяки — фарширована індичка, гарбузовий або яблучний пиріг, осінній урожай: яблука, каштани, горіхи, виноград.

Це удвічі приємне свято для всіх, хто його відзначає, адже фактично з Дня подяки починається святковий сезон, який включає в себе Різдво і триватиме аж до Нового року. Також після нього настає Чорна п’ятниця — день розпродажів і божевільних знижок в США.

У нашій країні це свято не отримало такого поширення, як, наприклад, традиційний для США Хелловін. В Україні скоріш чекають сезону знижок, що наступає після Дня подяки, — цю традицію наші магазини підтримують дуже охоче.

Традиція «помилування індички»

Це напівсерйозна-напівжартівлива церемонія напередодні Дня подяки, під час якої на галявині перед Білим Домом президент зачитує указ про Помилування індички. Так, у 2020 році Дональд Трамп уже помилував індичок Корн і Коб, які прибули з Айови. Після цього птахів зазвичай відправляють у зоопарк, де вони живуть до смерті.

Претендента на помилування вибирають самі американці. Для цього Білий дім щороку проводить спеціальне голосування, під час якого охочим пропонується вибрати найкращу птицю з 30 пернатих кандидатів.

Індичка, запечена з часником і травами

Якщо вам захочеться долучитися до атмосфери свята, пропонуємо рецепт ідеальної індички, а нижче за посиланням ви знайдете рецепт простого і дуже смачного гарбузового пирога на солодке.

Головна страва свята традиційно - індичка (Фото: bhofack2 / Depositphotos)
Головна страва свята традиційно - індичка / Фото: bhofack2 / Depositphotos

Інгредієнти:

індичка

2 головки часнику, розрізані посередині

1 лимон

4 невеликих цибулини

14 гілочок свіжого чебрецю

2 ст. л. оливкової олії

сіль

2 великі моркви

2 стебла селери

¾ склянки курячого бульйону

Приготування:

  1. Нагрійте духовку до 190 градусів. Видаліть нутрощі індички, вимийте і висушіть паперовими рушниками. Нафаршируйте її розрізаним навпіл часником, лимоном, двома розрізаними на чверті цибулинами і 10 гілками чебрецю.
  2. Натріть індичку олією і посипте чайною ложкою солі.
  3. Помістіть моркву, селеру, решту цибулі і чебрець у велике деко. Помістіть підставку для смаження в деко і поставте індичку на неї.
  4. Запікайте індичку 2,5−3 години. Накрийте птицю фольгою, якщо почне присмажуватися занадто швидко, і додайте бульйон у деко, якщо овочі почнуть пригорати.
  5. Після запікання вилийте сік з її порожнини в деко. Оберніть індичку фольгою і дайте охолонути протягом не менше ніж 25 хвилин. Після цього розріжте індичку і при подачі прикрасьте травами.
Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X