Великодній кошик: яке вино традиційно святять

20 квітня, 07:16
Освячення вина на Великдень 2025 (Фото: depositphotos.com)

Освячення вина на Великдень 2025 (Фото: depositphotos.com)

Великдень — це час духовного піднесення й затишку в сімейному колі, і навіть традиційний великодній кошик не обходиться без символічного вина. Але яке саме вино обрати для освячення?

Богослужіння на Великдень 2025 — дивитися онлайн пряму трансляцію

Яке вино святити у Великдень

На Великдень традиційно освячують кагор — червоне десертне вино, яке символізує кров Ісуса Христа. Його насичений темно-червоний колір асоціюється з жертовністю та любов’ю Христа до людства. Саме кагор є єдиним вином, яке церква визнає для використання в обрядах, включаючи освячення.

Реклама

Важливо обирати якісний кагор, виготовлений із червоних сортів винограду, таких як Каберне Совіньйон. Справжній кагор має густу текстуру, насичений смак і аромат чорних ягід, джему та шоколаду

Традиційні великодні страви — як підібрати до них вино?

Під час сімейних посиденьок завжди корисні універсальні, легкі, прості вина з низьким вмістом танінів (не дуже терпкі). Такі вина припадуть до смаку кожному гостю і чудово підійдуть до великоднього столу. На Великдень ми рекомендуємо вина з таких сортів як: Шардоне, Рислінг, Піно Нуар і Глера (Просекко). Каберне Совіньйон і Мерло також підійдуть.

Але якщо ми хочемо ретельно підібрати вина до кожної страви, кілька порад щодо кількох найпопулярніших великодніх страв стануть у нагоді:

  • Закуски — до них варто подати ігристе або більш міцне біле вино, наприклад. наприклад Шардоне. Тут також добре підійде сухий Рислінг.
  • Печена ковбаса — найкраще смакує з делікатними червоними винами, наприклад Піно Нуар
  • Паштет — подавати паштет потрібно з червоним сухим вином, наприклад, чилійським Мерло.
  • Свіжа шинка — ідеальний компаньйон до свіжої шинки — біле вино сорту Шардоне або Рислінг.
  • Яйця та страви з яєць — найкраще з шампанським або ігристим вином та просекко. Тут також добре підійде біле вино Совіньйон Блан.
  • Запечена шинка, свиняча корейка — тут ми рекомендуємо червоне вино, напр. Каберне Совіньон або Мерло
  • Баранина — до смаженої баранини найкраще подавати червоне вино Бордо або Каберне.
  • Біле м’ясо — страви з білого м’яса слід подавати з ароматним, злегка кислуватим білим вином, таким як Рислінг.

Вино на Великдень і солодка випічка

Великдень — це також час випікання. Перелік десертів практично нескінченний: починаючи від дріжджових бабок, переходячи до мазурок і сирників, закінчуючи смачними шоколадними десертами. Ці солодощі слід підкреслити відповідним вином, яке посилить їхній смак і покращить враження наших смакових рецепторів. Але як вибрати вино до солодкої паски?

Вибираючи вино для десертів, пам’ятайте, що блюдо має бути менш солодким, ніж вино, що подається. В іншому випадку напій здається неприємним на смак з сильно підкресленим алкогольним присмаком.

Солодкі білі вина ідеально підійдуть до кремових тортів і фруктових тортів. Солодке вино сорту Рислінг ідеально підходить як гарнір до мазурок і бісквітів. Мускат підійде до лимонних коржів.

Шоколад і шоколадні десерти слід подавати з солодким червоним вином. Правило полягає в тому, що чим важчий десерт, тим важче червоне вино до нього поєднується.

До дріжджової випічки, в тому числі і до великодньої паски, ми суперечливо подаємо сухе вино Prosecco, яке своєю сухістю чудово доповнює смак злегка солодкуватої паски.

Здобна паска на Великдень: ідеальний рецепт до святкового столу

Рецепт без зайвих клопотів — просто готуйте, прикрашайте білковою глазур'ю та насолоджуйтеся результатом! Порція невелика, тому паска виходить ідеально для сімейних свят.

Вологий та м'який: рецепт великоднього крафіна

Паска крафін — один із найпопулярніших видів великодньої випічки. Така паска виходить дуже незвичайною і неймовірно смачною.
Редактор: Діана Костюк
Показати ще новини