З рису, пшениці або булгуру. Рецепт голодної куті на Водохреще
19 січня християни відзначають велике свято — Хрещення Господнє. У його Святвечір відзначають другий Святий вечір, коли на стіл прийнято подавати голодну кутю.
Голодна кутя — це страва, яку обов’язково готують на Святвечір Хрещення. Її першою подають на стіл і трапезу починають саме з неї. Голодною її називають тому, що з вечора 18 січня і до моменту освячення води в водоймах, заборонено їсти будь-яку їжу.
Рецепт голодної куті на Водохреща
Кутя з пшениці

Інгредієнти:
- 350 г пшениці
- 100 г маку
- 100 г волоських горіхів
- 100 г родзинок
- 2 ст. л. рідкого меду
- вода
Приготування:
1. Пшеницю попередньо промити і замочити у холодній воді на три години. Потім її потрібно варити на невеликому вогні до готовності - щоб вона стала м’якою, але не розварилася.
2. Мак залити окропом і залишити на півгодини. Потім воду злити, а мак розтирати до появи «молочка».
3. Роздинки промити, горіхи очистити від шкарлупи, трохи підсушити в духовці і порубати ножем на великі шматочки.
4. У великій ємності змішати кашу, родзинки, горіхи і мед. Залити водою і розмішати.
Кутя з рису

Інгредієнти:
- 1 склянка рису
- 100 г родзинок
- 1 ст. л. цукру
- кориця на смак
Приготування:
1. Рис промити, залити холодною водою і варити до закипання води. Потім відкинути на друшляк і промити холодною водою. Перекладіть його в каструлю, залийте холодною водою і варіть до готовності не помішуючи. Коли крупа буде готова, потрібно дати їй охолонути.
2. Цукор розвести в невеликій кількості теплої води. Родзинки промити.
3. У глибокій мисці змішати рис, солодку воду, родзинки і додати корицю до смаку. Ретельно перемішати.
Кутя з булгуру

Інгредієнти:
- 200 г булгуру
- 2 ст. л. кунжуту
- 2 ст. л. насіння соняшнику
- 2 ст. л. меду
- 100 г родзинок
- 100 г маку
- 100 г волоських горіхів
- дрібка солі
Приготування:
1. Відварити булгур до м’якості протягом 15−20 хвилин. Дати охолонути.
2. Підготуйте наповнення: запарьте мак, промийте родзинки, порубіть волоські горіхи.
3. Розпарений мак потрібно подрібнити у блендері або розтерти і перемішати з медом до однорідності.
4. В окремій ємності змішати всі інгредієнти і перемішати.