Від Римської імперії до мультика Pixar. Справжня історія французького рататуя і його рецепт

8 серпня 2021, 07:05

Ця страва стала популярною серед широких мас завдяки анімаційному фільму PIXAR 2007 року. Але прованський рецепт тушкованих овочів має більш старовинне походження.

Рататуй — культова страва для всіх, хто займається кухнею, від кухарів до кулінарних критиків, а також для простих гурманів, які шукають в їжі спогади та емоції. При цьому, головна асоціація зі словом «рататуй» все ще пов’язана з милим мишеням, яке вчило готувати молодого кулінара Ремі в мультику.

Відео дня

Знаменитою є сцена приготування рататуя, обраного Ремі, щоб завоювати прихильність жорсткого кулінарного критика Антуана Его: проста страва, яка викликала глибокі емоції в експерта з вишуканої кухні, нагадуючи йому про його дитинство. Але яка реальна історія цієї страви?

Як і звідки з’явився рататуй

Популярна сільська страва рататуй — це літнє овочеве рагу з кабачків, баклажанів, червоного і жовтого перцю, помідорів і цибулі, до якого можна додати інші овочі. Ця страва родом із Провансу, регіону на південному сході Франції, який відрізняється своєю середземноморською кухнею, що складається з ароматних трав і великої кількості овочів. Назва походить від французьких слів rata, що означає тушковане м’ясо шматочками, і touiller, що відноситься до змішування інгредієнтів. Рецепт з’явився в XVIII столітті в сільській місцевості Провансу, завдяки винахідливості фермерів, яким потрібно було використовувати весь урожай кінця сезону. І, перш за все, вони хотіли повернути гідність перестиглим овочам, які починали псуватися, за допомогою повільного приготування й інтенсивного аромату.

З Франції до Іспанії

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X