До Дня взяття Бастилії. 10 класичних страв французької кухні, які варто приготувати вдома

14 липня, 05:37
Кіш — традиційний французький пиріг на пісочному тісті (Фото:keriliwi / unsplash)

Кіш — традиційний французький пиріг на пісочному тісті (Фото:keriliwi / unsplash)

До національного французького свята ділимося найкращими рецептами страв кухні цієї країни, які давно стали світовою класикою.

14 липня у Франції відзначається національне свято — День взяття Бастилії. Для французів це свято, як День подяки в Америці, наповнене традиціями, гуляннями та сімейними вечерями з найкращими стравами багатої французької кухні.

Відео дня

В Україні свято ніяк не відзначається, однак День взяття Бастилії чудовий привід влаштувати тематичну французьку вечерю зі стравами кухні цієї країни.

Почати день можна з ароматних французьких тостів. Їх можна готувати солоними з сиром, шинкою і соусом бешамель — така страва називається крок-месьє, а якщо додати яйце — крок-мадам. Або ж можна приготувати французькі солодкі грінки, які обсмажують і подають з фруктами чи ягодами.

Рецептом крок-месьє і крок-мадам поділився Володимир Ярославський, а рецептом французьких грінок — Ольга Сумська.

На першу страву варто приготувати класичний французький цибулевий суп, який у Франції готували всі: від бідняків до королів. Дві найголовніші речі в супі - цибуля і бульйон. Приготувати його можна за рецептом Володимира Ярославського або за з грінками за рецептом Лізи Глінської.

sheri silver / unsplash
Фото: sheri silver / unsplash

Якщо ж у спеку вам категорично не хочеться нічого теплого, приготуйте холодний цибулево-картопляний суп вішісуаз, навколо якого теж є безліч легенд, пов’язаних, у тому числі, з королем Людовіком XV.

Рецепт холодного супу вішісуаз.

На основну блюдо можна приготувати півня у вині, смак якого відтіняють цитрусові. Кок-о-вен, як його називають у Франції, готується в глибокому керамічному посуді, а найкраще його подавати з овочами, наприклад, класичним рататуєм.

Рецептом півня у вині поділився Діма Борисов, а по цьому рецепту можна приготувати рататуй.

Мультфільм Рататуй підніс селянський гарнір із сезонних літніх овочів на п'єдестал високої французької кухні. Поєднання літнього кабачка, баклажана, солодкого перцю, помідора та середземноморських прянощів — справді те, що чудово насичує влітку. Збережіть собі рецепт рататуя від зіркового судді МастерШефа — Ектора Хіменеса-Браво.

Ще одна відома й обожнювана в усьому світі французька страва — пиріг кіш лорен, в начинку якого можна додати все, чого душа забажає. Класичним рецептом з куркою, цибулею і шпинатом поділилася Ольга Мартиновська.

taisiia shestopal / unsplash
Фото: taisiia shestopal / unsplash

Класичний соус у Франції - майонез, тому його сьогодні можна легально використовувати в багатьох стравах і улюблених салатах. Звичайно, його краще готувати самостійно, за рецептом Сави Лібкіна, наприклад.

Профітролі — улюблена страва багатьох французів, у тому числі - Наполеона. Адже вони набагато легші за хліб, а подаватися можуть і як солона закуска, і як десерт з різними кремами. Варіанти і солоних, і солодких профитролів є у Тетяни Литвинової.

Також традиційно французи готують фруктові пироги: перевернутий яблучний пиріг тарт татен і клафуті, пиріг з черешнею. Поки сезон черешні не закінчився, рекомендуємо вам приготувати пиріг з нею за рецептом Андрія Величко. Якщо ж вам більше подобаються яблучні пироги, класичний рецепт тарт татена є у Лізи Глінської, а Тетяна Литвинова пропонує готувати цей пиріг з персиками.

Показати ще новини
Радіо НВ
X