Здоров'я і безсоння. Вся правда про каву

24 січня 2019, 10:00

Кофеїн створює молекулярно-клітинну ілюзію того, що ми поїли і відпочили

Як я вже писав, кава — корисний продукт. Абсолютна більшість досліджень говорить про те, що прийом кави пов'язаний зі збільшенням тривалості життя і зниженням ризику захворювань. Приклади і винятки — у попередньому тексті.

Відео дня

Як подорожує кофеїн у нашому організмі

Ви випиваєте чашку кави, і 20% кофеїну з неї всмоктується в шлунку, а решта — в тонкому кишечнику. Це відбувається за 45 хвилин. Кофеїн всмоктується у всіх людей однаково, незалежно від статі, віку, генетичних показників і наявності захворювань. Оскільки кофеїн прекрасно розчинний і в воді, і в жирах, він легко проникає в усі органи, зокрема потрапляє в мозок і плаценту. Період напіврозпаду кофеїну в нашому тілі — від 2,5 до 5 годин. Головний фермент, який відповідає за нейтралізацію кофеїну — цитохром CYP1A2 в печінці, що перетворює кофеїн на параксантин, який надалі іншими ферментами перетворюється на форми, які ще легше виводяться з організму. Є нюанси з метаболізмом кофеїну у дітей: у них він уповільнений, але до 6 років досягає дорослого рівня.

Куріння підсилює метаболізм кофеїну. Це означає, що на курців кофеїн повинен справляти менший ефект. Відбувається це тому, що куріння підтримує підвищену активність одного з ферментів захисту організму від токсинів. Вірогідно, це треба пам'ятати тим, хто кидає курити: після відмови від куріння швидкість нейтралізації кофеїну знижується на 36%, що призводить до збільшення його концентрації в крові на 200%. П'єш чашку — отримуєш три.

Грейпфрутовий сік уповільнює "очищення крові" від кофеїну на 23%, алкоголь — на 36%, а брокколі і вітамін С його прискорюють. Прийом багатьох ліків теж збільшує час життя кофеїну в крові, за рахунок гальмування систем його детоксикації. В основному такий ефект справляють антибіотики. Історія ця працює в обидва боки: якщо щось гальмує розпад кофеїну, то і кофеїн гальмує розпад якихось препаратів. Це варто враховувати лікарям.

Після трьох-чотирьох чашок на день підвищується не тільки настрій, але й тривожність

Один з лайфхаків студентів-алкоголіків — випити кави для протверезіння, виявився міфом. Точніше, наполовину: це працює, але тільки в групі тих, хто в цей ефект вірить.

Від генетичних особливостей також залежить те, як довго буде залишатися кофеїн у нас в крові. В основному це гра двох генів CYP1A2 і NAT2, які відповідають за перший і другий етап метаболізму кофеїну. За формами гена CYP1A2 люди діляться на швидких і повільних метаболізаторов, у яких, відповідно, кофеїн нейтралізується швидше або повільніше. Треба сказати, що вплив генетики на концентрацію кофеїну в крові надзвичайно цікавий, але пояснює тільки 15% варіабельності цього показника. Те, запиваєте ви каву грейпфрутовим соком, заїдає брокколі чи сидите на антибіотиках або сигаретах, більшою мірою впливає на вміст кофеїну у вашій крові, ніж форма CYP1A2 гена.

Що робить кофеїн

Головний, але не єдиний ефект кофеїну пов'язаний з його впливом на аденозинові рецептори у мозку. Цей рецептор потрібен, щоб вловлювати аденозин – молекулу "залишок" АТФ. Аденозин запускає в клітинах мозку каскад реакцій і натякає: "АТФ мало, значить, ми давно не спали і не їли". Рецептор нейронів цей сигнал вловлює і бере участь в усуненні прикрої ситуації. А кофеїн блокує рецептор, не даючи аденозину з ним зв'язатися. Таким чином створюється молекулярно-клітинна ілюзія — ніби ми відпочили, поїли і поспали. Ну хоча б на рівні аденозину.

Душевні сили, що з'являються від кави — це не калорії, це борг на рівні клітин. Якщо гра затягується, організм накопичує борг і добре, якщо може сам його погасити.

Існує цілий перелік генів, які роблять внесок у швидкість метаболізму кофеїну і викликані ним небажані ефекти — такі як безсоння, тремор, тривожність. Комбінація цих генів і особливостей харчування, лікування, способу життя і фізіології породжує індивідуальну реакцію на кофеїн, схильність до його споживання і прогноз наслідків зловживання. На поточний момент не існує настільки комплексного вирішення питання індивідуальної діагностики реакції на кофеїн.

Чому я вже три місяці не п'ю каву, або п'ю каву без кофеїну

  1. Від звичайної кави мені зле. Я швидкий метаболізатор кофеїну, що дає мені 15% фори в його нейтралізації. Але, мабуть, мої нейронні мішені кофеїну не пристосовані до високих його концентрацій. Після трьох-чотирьох чашок на день у мене підвищується не тільки настрій, але й тривожність.
  2. Кава без кофеїну пов'язана зі збільшеною тривалістю життя так само, як і кава з кофеїном. Та й ризик діабету, за проспективним дослідженням, кава без кофеїну знижує майже так само, як і звичайна, хоча вивчається менш завзято. Корисні ефекти кави без кофеїну пов'язують з антиоксидантами, які у ній містяться.
  3. Усі проведені за участю людей дослідження харчування присвячені тим продуктам, які ці люди і так вживають. Людина — дуже незручний об'єкт для вивчення. Навіть якщо у вас в запасі є 20 років на дослідження віддалених ефектів, вам не вдасться умовити групу з тисячі осіб роками регулярно їсти брокколі, якщо вони її не люблять. І немає нічого дивного, що серед людей, які без проблем п'ють каву, знайдуться ті, у кого покращиться здоров'я. При цьому люди, яким в кінці дня погано від кави, довго пити її не стануть, в це дослідження не потраплять і залишаться невивченими.

Кофеїн корисний для здоров'я і довголіття. Але кава корисна навіть без кофеїну. І тим, у кого кофеїн викликає підвищену тривожність — а крім мене це ще багато людей, — пити напій з ним через силу не варто.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X