Здорова звичка. Яку користь може принести чашка кави на день

15 січня 2019, 22:38

Кава є потенційним геропротектором, тобто, за всіэю ймовірныстю, здатна продовжувати життя

Кофеїн придумав не Nescafé. Кофеїн винайшли рослини, щоб безжально вбивати комах, які ці рослини хочуть з'їсти. Це отрута рослин, що діє на нервову систему комах, за яку люди ці рослини люблять, щосили з рослин її виділяють та й хімічно синтезують.

Відео дня

Вплив кофеїну на здоров'я вивчено досить добре. Незважаючи на те, що це явний (і, можливо, єдиний працюючий) ноотроп, його токсична доза величезна. Добова доза кофеїну до 400 мг (4 чашки кави) вважається для більшості безпечною, 1 г кофеїну (10 чашок кави) є вже потенційно шкідливим, а 10 г (100 чашок) — смертельним. Це дає нам дуже широкий діапазон для обговорення його впливу, і звідси ж і безліч спекуляцій. Як з вітаміном С, наприклад.

У різних напоях міститься різна кількість кофеїну. Концентрація зростає так: кава без кофеїну — чай зелений — чай чорний — кола — кава/енергетик. Хоча все дуже залежить і від сорту чаю і кави, і від способу приготування. Зазвичай кофеїн у дослідженнях міряють за чашками кави, не заглиблюючись у деталі — тому що корисніше, лате чи макіато, ми не знаємо.

Найголовніший і найскладніший показник нашого життя — його тривалість. Вона надійний, хоч і не єдиний, критерій якості. Так ось, кава є потенційним геропротектором, тобто здатна продовжувати життя.

Потенційним — тому, що реальних геропротекторів поки не відомо. Якщо вам хтось скаже, що БАД N продовжує людям життя, сміливо плюйте йому в обличчя. Експериментів, під час яких одній групі людей неконтрольовано давали б БАД N, а іншій, контрольній, групі не давали б, а потім через 50 років підрахували б, що перші жили довше, — ніколи не ставили. Але це не означає, що у нас немає хороших підходів до продовження життя. Є дані дослідів на ссавцях, є спостережні експерименти, є дані, засновані на маркерах довголіття. І якщо щось нагадує качку, кахкає як качка і плаває як качка, то ймовірність, що це слон, дедалі менша.

В основному, коли йдеться про харчування, у нас є дані спостережних досліджень. І свідчать вони про те, що ті, хто п'є від однієї до чотирьох чашок кави на день, живуть довше за тих, хто кави не п'є зовсім або п'є в дуже великих дозах — більше ніж вісім чашок.

- 1 чашка кави на день пов'язана зі збільшенням тривалості життя на 8%;
- 2-3 чашки кави на день — на 12%;
- 4-5 чашок кави на день — на 12-17%.

Навіть більше, цей ефект, як виявилося, не залежить від відомих нам генетичних особливостей людини — так званого caffeine metabolism score. Тобто кофеїн з різною інтенсивністю метаболізується у різних людей з різними варіантами генів цитохромів, але на ефект продовження тривалості життя це не впливає.

Довголіття і здорове старіння — це комплексне явище. І жодна речовина, навіть в ароматній і гарячій упаковці, не здатна сама собою змусити вас жити довше і мати здоровіший вигляд. Як зазвичай буває з даними, отриманими у процесі наглядових досліджень, мова йде про «спосіб життя, який включає в себе...» — у цьому випадку каву. А який внесок саме кави в цю райдужну перспективу, допоможуть встановити експерименти з іншим дизайном.

Ті, хто п'є від однієї до чотирьох чашок кави на день, живуть довше за тих, хто кави не п'є

Доброта кофеїну впливає не тільки на тривалість нашого життя. З ризиком захворювань кофеїн теж грає на нашому боці. Найбільш значущі мета-аналізи показали, що різні дози кави знижують ризик виникнення раку грудей, колоректального раку, раку ендометрія, раку простати, серцевих захворювань, хвороби Паркінсона, когнітивних порушень і діабету 2-го типу. Цей список важливий як тим, що в нього увійшло, так і тим, чого в ньому немає. Те, чого немає, відповідно, не має такої доказової бази.

«Каву слід розглядати як один з компонентів здорового раціону», — цілком обґрунтовано пишуть автори деяких дуже серйозних робіт.

З негативних сторін усі мета-аналізи виділяють тільки підвищені ризики, викликані великими дозами кофеїну під час вагітності, ризики зниженою маси тіла при народженні в результаті прийому підвищених доз кофеїну матір'ю під час вагітності, підвищення ризику дитячої гострої лейкемії і раку шлунка. Словом, якщо ви вже закінчили школу і наразі не вагітні, то єдиний актуальний для вас ризик — рак шлунка, ймовірність якого трохи зростає в разі регулярного вживання більше ніж чотирьох чашок кави на день. Основна маса якісних даних свідчить про зниження ризику більшості вивчених у такому аспекті захворювань у разі споживання від однієї до чотирьох чашок.

Не оминув кофеїн стороною і фітнес з його єдністю і боротьбою протилежностей — набором м'язової маси і зниженням ваги. Тут загалом теж усе добре. І інтенсивність тренувань кава покращує, і фізичні показники піднімає. Що не дивно: сонним підтягнешся менше разів, ніж на кофеїн.

Далі буде.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X