Дуже груднева страва. Як приготувати курча
Це одна з тих страв, які потрібно встигнути приготувати у першому місяці зими
Перш ніж написати про мої улюблені грудневі страви, я хотів би зробити відступ, яка ж їжа, на мою думку, популярна в грудні. По-перше, грудень — місяць передсвятковий, а це означає, що і страви мають бути із «родзинкою». По-друге, у грудні вже досить холодно, тому їжа має бути поживною та відповідати сезону. Ну а по-третє, у грудні потрібно закінчити багато справ та проектів, встигнути все до Нового року. Тому і рецепти мають бути не з розряду «візьміть половину зарплати і цілий вихідний», а більш практичні. До таких страв я завжди відносив запечену, томлену, тушковану їжу. Їжу, приготування якої не потребує постійного багатогодинного перебування на кухні. Як правило, достатньо години на підготовку, а після цього можна займатися своїми справами, лише поглядаючи, наприклад, як запікається гусак або томиться у вині яловича гомілка.
Отже, почнемо. Для початку — мій список грудневих страв:
— Запечене курча з мандаринами та безсарабською паприкою
— Запечений з айвою та кислими яблуками гусак
— Тушкована в червоному вині яловича гомілка
— Свинячий бочок, тушкований з квашеною капустою та кмином
— Капуста брокколі з каперсами та білим вином
— Ребро коропа з картопляним пюре та соусом зі свіжої зелені
Почнемо з рецепту курча. Ну, чи молодої курочки. Як вам завгодно. Гарніром виступатиме ще одна зимова знаменитість — солодка картопля чи батат. Коренеплід популярний нині й справді дуже смачний. Має приємну солодкість, але не таку нав’язливу, як гарбуз, та й хороше поєднання з деякими спеціями дозволяє його використовувати як гарнір до багатьох продуктів.
Інгредієнти (на 2−3 персони):
- Середнього розміру бройлерне курча — 1 шт.
- Батат — 1 шт.
- Мандарини — 2 шт.
- Бессарабська паприка — 1 ч. л.
- Мед — 1 ст. л.
- Олія — 3 ст. л.
- Соєвий соус — 2 ст. л.
- Гірчиця — 1 ст. л.
- Оцет фруктовий (у мене айвовий, але не принципово) — 1 ст. л.
- Кілька коробочок кардамону та анісу (за бажанням)
- Сіль, перець за смаком
Крок 1. Підготуємо продукти
Щодо курчати, то я радше мав на увазі молодого півника або курочку. Навіть бройлерна підійде. А краще — домашній бройлер. Або не бройлер. Але вони, на жаль, витіснили курку, що виросла у більш природний спосіб. Я, наприклад, і досі мрію відшукати в Україні добротну курку, не бройлерну, а зі смаком. Ось у Франції зберегли «Бресську породу» і подають її в ресторані зі сморжами. А у нас із цим туго. До речі, якщо у вас є контакти фермерів зі справжніми курочками — з мене рецепт!
Так, відволіклися. Курочку підготували. За вагою вона має бути не більше кілограма, а ідеально — 600−800 грам. У неї потрібно видалити крайню фалангу крила і обпалити, якщо залишилося пір'я. Мити не слід.
Батат достатньо очистити і нарізати великими шматками розміру 3−4 см. І переходимо до маринаду.
Крок 2. Готуємо маринад
Змішуємо всі інгредієнти до однорідного стану, туди вичавлюємо сік мандаринів, та й самі мандарини залишаємо в маринаді. Ось цим усім добре й обмазуємо нашу курочку-курча. І так залишаємо на кілька годин. Ідеально — на ніч у холодильнику. Але й кількох годин перед запіканням вистачить.
Крок 3. Запікання
Тут є нюанс. Я рекомендую використовувати " рукав" — так виходить соковитіше. І запікати слід так, щоб батат був знизу та навколо курочки. А саму курочку слід покласти на грудку — так вона не висохне. І добре все перемішайте — маринад повинен бути на всіх продуктах — адже він швидко стікає. Варто використовувати пензлик.

Температура — перші 15 хвилин 200℃, потім слід знизити температуру до 170−180℃ та запікати до готовності — тобто близько 30−40 хвилин.
Пропечений батат, який розім'яли в пюре разом із соками курочки та маринаду після запікання — особливого смаку гарнір! Впевнений, ви збожеволієте від нього. Ну а аромат трохи «димний» бессарабської паприки перетворить гарну курочку на ідеальну.
Ось таку нескладну, але дуже грудневу страву можна приготувати на вечерю. Ну, а якщо цікаві й інші зимові рецепти — пишіть які саме, і я намагатимусь встигнути їх докладно описати.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут