Дуже груднева страва. Як приготувати курча

6 грудня 2021, 23:03

Це одна з тих страв, які потрібно встигнути приготувати у першому місяці зими

Перш ніж написати про мої улюблені грудневі страви, я хотів би зробити відступ, яка ж їжа, на мою думку, популярна в грудні. По-перше, грудень — місяць передсвятковий, а це означає, що і страви мають бути із «родзинкою». По-друге, у грудні вже досить холодно, тому їжа має бути поживною та відповідати сезону. Ну а по-третє, у грудні потрібно закінчити багато справ та проектів, встигнути все до Нового року. Тому і рецепти мають бути не з розряду «візьміть половину зарплати і цілий вихідний», а більш практичні. До таких страв я завжди відносив запечену, томлену, тушковану їжу. Їжу, приготування якої не потребує постійного багатогодинного перебування на кухні. Як правило, достатньо години на підготовку, а після цього можна займатися своїми справами, лише поглядаючи, наприклад, як запікається гусак або томиться у вині яловича гомілка.

Відео дня

Отже, почнемо. Для початку — мій список грудневих страв:

— Запечене курча з мандаринами та безсарабською паприкою

— Запечений з айвою та кислими яблуками гусак

— Тушкована в червоному вині яловича гомілка

— Свинячий бочок, тушкований з квашеною капустою та кмином

— Капуста брокколі з каперсами та білим вином

— Ребро коропа з картопляним пюре та соусом зі свіжої зелені

Почнемо з рецепту курча. Ну, чи молодої курочки. Як вам завгодно. Гарніром виступатиме ще одна зимова знаменитість — солодка картопля чи батат. Коренеплід популярний нині й справді дуже смачний. Має приємну солодкість, але не таку нав’язливу, як гарбуз, та й хороше поєднання з деякими спеціями дозволяє його використовувати як гарнір до багатьох продуктів.

Інгредієнти а 2−3 персони):

  • Середнього розміру бройлерне курча — 1 шт.
  • Батат — 1 шт.
  • Мандарини — 2 шт.
  • Бессарабська паприка — 1 ч. л.
  • Мед — 1 ст. л.
  • Олія — 3 ст. л.
  • Соєвий соус — 2 ст. л.
  • Гірчиця — 1 ст. л.
  • Оцет фруктовий мене айвовий, але не принципово) — 1 ст. л.
  • Кілька коробочок кардамону та анісу (за бажанням)
  • Сіль, перець за смаком

Крок 1. Підготуємо продукти

Щодо курчати, то я радше мав на увазі молодого півника або курочку. Навіть бройлерна підійде. А краще — домашній бройлер. Або не бройлер. Але вони, на жаль, витіснили курку, що виросла у більш природний спосіб. Я, наприклад, і досі мрію відшукати в Україні добротну курку, не бройлерну, а зі смаком. Ось у Франції зберегли «Бресську породу» і подають її в ресторані зі сморжами. А у нас із цим туго. До речі, якщо у вас є контакти фермерів зі справжніми курочками — з мене рецепт!

Так, відволіклися. Курочку підготували. За вагою вона має бути не більше кілограма, а ідеально — 600−800 грам. У неї потрібно видалити крайню фалангу крила і обпалити, якщо залишилося пір'я. Мити не слід.

Батат достатньо очистити і нарізати великими шматками розміру 3−4 см. І переходимо до маринаду.

Крок 2. Готуємо маринад

Змішуємо всі інгредієнти до однорідного стану, туди вичавлюємо сік мандаринів, та й самі мандарини залишаємо в маринаді. Ось цим усім добре й обмазуємо нашу курочку-курча. І так залишаємо на кілька годин. Ідеально — на ніч у холодильнику. Але й кількох годин перед запіканням вистачить.

Крок 3. Запікання

Тут є нюанс. Я рекомендую використовувати " рукав" — так виходить соковитіше. І запікати слід так, щоб батат був знизу та навколо курочки. А саму курочку слід покласти на грудку — так вона не висохне. І добре все перемішайте — маринад повинен бути на всіх продуктах — адже він швидко стікає. Варто використовувати пензлик.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Температура — перші 15 хвилин 200℃, потім слід знизити температуру до 170−180℃ та запікати до готовності — тобто близько 30−40 хвилин.

Пропечений батат, який розім'яли в пюре разом із соками курочки та маринаду після запікання — особливого смаку гарнір! Впевнений, ви збожеволієте від нього. Ну а аромат трохи «димний» бессарабської паприки перетворить гарну курочку на ідеальну.

Ось таку нескладну, але дуже грудневу страву можна приготувати на вечерю. Ну, а якщо цікаві й інші зимові рецепти — пишіть які саме, і я намагатимусь встигнути їх докладно описати.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X