Не лише для зору. Чим корисна чорниця
Насправді в плодах чорниці немає високого вмісту вітамінів, однак темно-сині ягоди наділені значною кількістю інших корисних властивостей
Нещодавно на прийомі одна з моїх пацієнток сказала, що їй призначили препарат для поліпшення зору на основі чорниці. І задала логічне запитання: «Може я все-таки ягоди поїм активно? Тим більше їх сезон ще не закінчився». І я, звичайно ж, з нею погодилася.
Але порадила ще не забувати повноцінно харчуватися, тому що для зору потрібні ще цинк, вітаміни, А і вітаміни групи В, аскорбінова кислота, а також лютеїн і зеаксантин — каротиноїди, які накопичуються в сітківці ока і підтримують зорову функцію. Але ось тільки в чорниці цих каратиноїдів мало, тому треба додавати інші продукти, які їх містять багато. Наприклад огірки, кабачки чи патисони. До того ж їх сезон також триває.
Я волію не використовувати ліки і добавки у своїй практиці, тому що вважаю, що природа подарувала нам величезну кількість продуктів, які при їх регулярному вживанні, в достатній кількості допоможуть нам бути здоровими.
І якщо вже мова зайшла про препарат на основі чорниці, з додаванням синтетичних вітамінних преміксів, розповім, чому треба їсти цю ягоду в натуральному вигляді та яку користь приносить нашому організму.
Насправді в плодах чорниці немає високого вмісту вітамінів, крім аскорбінової кислоти (в 100 г — 46,9% добової норми) і вітаміну К (філохінон) (відповідно — 16,1%). І всупереч усталеній думці, в складі чорниці невисокий вміст каротиноїдів, у тому числі - лютеїну і його ізомеру зеаксантину (в 100 г — всього 1,3% добової норми). Набагато більше лютеїну містять 100 г кабачків — 35,4% від добової потреби, в 100 г патисонів — 25%, а в 100 г огірків 383% його добової норми.
Однак темно-сині ягоди чорниці наділені значною кількістю інших корисних властивостей.
І найбільш важливим компонентом цих ягід є поліфеноли, а саме антоціани, які придають ягоді насичений темний синій колір. Це потужні антиоксиданти. Вони захищають колаген, зменшують запалення, «борються» зі зморшками і тьмяним кольором обличчя.
Крім того, весь склад ягід чорниці знижує ризик розвитку захворювань нервової системи, серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також має гіполіпідемічні, імуномодулюючі та гепатопротекторні властивості.
Ще до складу пагонів цієї ягоди входить глікозид миртилін — речовина, що діє за принципом інсуліну, який зменшує вміст цукру в крові. Тому пагони чорниці входять до складу багатьох протидіабетичних зборів.
Завдяки дубильним речовинам, їх в’язким властивостям, чорницю використовують при гострому і хронічному розладі функцій травного тракту, особливо при проносі у дітей і дорослих.
Крім того, в чорниці є йод, залізо, марганець і кремній. Їх вміст не дуже високий, але при збалансованому і різноманітному складі раціону харчування, чорниця буде додавати свій внесок в загальне надходження цих елементів у наш організм.
Купувати і їсти ягоди чорниці дійсно варто, зараз їх сезон.
200−250 г чорниці можна з'їдати, якщо нормально переносите. Але все добре в міру, не забувайте про різноманітність в харчуванні.
Крім того, я рекомендую заморожувати ягоди, щоб запастися ними і взимку також мати цей цінний продукт в своєму раціоні. Це набагато смачніше і корисніше, ніж таблетки.
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life