Краса, здоров’я і молодість. Чим корисні ягоди

12 липня 2021, 19:53

Будь-які ягоди потрібно їсти або за півгодини до основного прийому їжі, або як перекус

Ягоди — не тільки смачі ласощі, але і відмінне джерело вітамінів, мінералів, клітковини, антиоксидантів та інших важливих для організму речовин. Кожна ягода також корисна по-своєму і, як будь-який «живий» природний продукт, може стати відмінним ліками — і для здоров’я, і для краси.

Відео дня

Малина

Практично все літо можна ласувати малиною, насиченою вітаміном С. Всі знають, що це прекрасний засіб від застуди з жарознижуючим і потогінним ефектом, але є у цієї ягоди багато й інших корисних властивостей. Вона чистить судини і виводить «поганий» холестерин. Завдяки високому вмісту магнію, покращує роботу серцевого м’яза, а вітамін K зміцнює капіляри.

Малина допомагає при харчових отруєннях, що влітку дуже актуально, а також благотворно впливає на роботу шлунка, нирок, знімає набряклість і болі в суглобах.

Оскільки в малині є пектини, вона відмінно очищує організм, виводить токсини і солі важких металів. Це не тільки корисно для здоров’я, але і для краси, бо поліпшується стан шкіри. А фруктові кислоти малини швидко виводять з організму продукти розпаду алкоголю і лікують від похмілля.

Далеко не всі знають, що малина прекрасно знімає стрес і зміцнює нервову систему — завдяки вмісту в ній міді.

Вважається, що ліполітичні ферменти малини розщеплюють жирові запаси. Крім того, у неї невисокий глікемічний індекс, так що ласувати ягодою можна навіть на суворій дієті.

З малини роблять омолоджуючі маски від зморшок і прищів. Вони роблять шкіру еластичною, зволожують її та живлять.

Смородина

У червоній, білій та чорній смородині, як і в малині, велика кількість вітаміну С (особливо в чорній). Ягода захищає від старіння, допомагає шкірі виробляти колаген, зміцнює імунітет. Багаті ягоди і цінним для серця калієм, знижують цукор у крові.

Ожина покращує пам’ять і сон

Чорна смородина — один з продуктових лідерів за вмістом антиоксидантів. А це запорука здоров’я і краси. Відвари з ягід чорної смородини допомагають при виразці шлунка та дванадцятипалої кишки, гастритах.

Головна цінність червоної смородини — йод, а за вмістом заліза вона перевершує більшість овочів і фруктів. Тут також достаток кумаринів, що оберігають від тромбів та інсультів.

Біла смородина багата на вітамін Е — еліксир молодості. Він уповільнює процеси старіння, зміцнює судини головного мозку, покращує пам’ять. А вітаміни групи В добре розщеплюють жири.

Чорниця

Всі знають, що чорниця, перш за все, корисна для зору. Доведено, що для здоров’я очей дорослої людини нормою вважається надходження з продуктами харчування щодня 50−150 мг антоціанів. Така кількість цих речовин міститься в 15−20 г свіжої чорниці.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Органічні кислоти ягід нормалізують мікрофлору кишечника, обмін речовин. Ягоди містять пектин, що зв’язує солі важких металів, що забезпечує відмінний детокс-ефект. А це краса, здоров’я і молодість.

Флавоноїди-антоціани чорниці мають гіпоглікемічний ефект, що дозволяє вживати ягоди при цукровому діабеті та включати їх у різні протидіабетичні комплекси. Вітаміни та мінерали ягід зміцнюють імунітет і нервову систему, насичують енергією і дарують чудовий настрій.

Косметичні маски на основі чорниці покращують стан шкіри: прекрасно її живлять і зволожують, знімають запалення.

Ожина

Ця ягода — чемпіон за змістом всіляких органічних кислот і антиоксидантів, найкращих компонентів для краси і здоров’я. Ожина зміцнює центральну нервову систему, покращує мозковий кровообіг, пам’ять і сон.

Багато досліджень також доводять користь ягоди для зниження ризику виникнення ракових пухлин. Поліфенольні сполуки — відмінна профілактика онкології, захист від старіння.

Катехіни ожини знижують рівень цукру в крові та рівень холестерину, знищують шкідливі бактерії. Калій та залізо корисні для серця, ягода допомагає позбутися набряків і нормалізує артеріальний тиск.

За допомогою ожини лікують цистит, ягоди регулюють кислотність сечі, щоб в нирках не утворювалися пісок і камені. Ягода розганяє жовч, не дозволяє їй застоюватися, перешкоджає появі каменів.

Ожина має проносну дію, оздоровлює кишечник, лікує хронічні виразки і запалення.

Вона також активно використовується і в косметології. Ожинові маски надають шкірі свіжості та допомагають розгладити дрібні зморшки. Екстракт ожини застосовують при лікуванні дерматитів, подразнень, екзем та інших шкірних захворювань.

Агрус

Ця ягода покращує обмін речовин, корисна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гіпертонії, атеросклерозі, хворобах нирок, печінки і сечового міхура.

Плоди мають протипухлинний, протизапальний, сечогінний, протинабряковий, жовчогінний ефект, що також благотворно відбивається на стані шкіри. Сік агрусу виводить з організму солі важких металів, радіонукліди. Плоди рекомендуються при варикозній хворобі, вони зменшують капілярні зірочки.

У цих ягодах також є речовини, що сприяють виробленню серотоніну, тому агрус покращує настрій.

Шкода ягід

Шкода ягід мінімальна, але кожен організм унікальний, з його індивідуальними потребами. Навіть здоровим людям вживати занадто багато ягід не варто — не виключена діарея. Та й для зубів органічні кислоти не корисні: вони роз'їдають емаль. Тому після того, як з'їли ягоди, необхідно або почистити зуби, або добре прополоскати рот.

При захворюваннях шлунка та кишечника варто замінити свіжі ягоди на злегка проварені. Не забувайте також про базові правила вживання ягід і фруктів: їх потрібно їсти або за півгодини до основної їжі, або як перекус. Якщо з'їсти відразу після їжі, може розболітися живіт.

Інші поради Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X