Густий та наваристий. Як зварити справжній куліш

Куліш (ілюстративна фотографія) (Фото:tanyakdesign/Depositphotos)
Цю страву бажано готувати у казані
Кому що, а курці — просо. Я обожнюю українські продукти, з яких готували наші бабусі, які мають особливе духовне значення для кожного українця. Тому постійно вивчаю багато наших рецептів і відбираю найкращі. Для мене це дуже важливо — зберігати нашу культуру.
ООН проголосила 2023 рік роком проса. Тож будемо готувати більше страв із крупи, яку виробляють із цього злаку — пшона. Сьогодні — куліш.
Інгредієнти:
- 200 г сала
- 500−600 г свинячої грудинки
- 500 г моркви
- 500 г цибулі
- 500 г пшона
- 3−5 яєць
- чорний перець, сіль
- майже 3 літри води
- 50 г петрушки та 50 г зеленої цибулі
- кріп за бажанням
Також знадобиться казан.
Готуємо.
Спочатку дрібно ріжу сало і на маленькому вогні добре його висмажую. Потім додаю порізану шматочками грудинку (можна замінити на сало + лопаткова частина), також обсмажую, додаю сіль та перець.
Окремо шматочками ріжу моркву, додаю до м’яса і тримаю поки обсмажиться.
Додаю нарізну цибулю і знов все обсмажую. Вогонь середній та менше, дивіться, щоб не пригорало.
Коли всі інгредієнти красиві й вже пахнуть, додаю пшоно і воду (не усю одразу — 2−2,5 л), доводжу до кипіння, зменшую вогонь до маленького і томлю під кришкою приблизно 1,5 години — але періодично помішую, щоб не пристало. При необхідності можна ще додати води. Виходить такий собі досить густий суп.
Коли м’ясо та каша приготувались, перевіряю на сіль та перець і ще досолюю. Перемішую та додаю яйця. Даю закипіти, перемішуючи.
Куліш має стати більш густим і наваристим. Тоді кладу багато рубленої зелені, ще раз перемішую і подаю. Це дуже смачно!
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут