Цінність ідентифікації. Три українські страви, які варто приготувати

28 квітня 2022, 23:50

Вірю, що через їжу можна зміцнити країну

У нашій війні з Росією є один важливий момент. Це — цінність ідентифікації себе українцями. Ворог не тільки зазіхає на суверенітет України, а й намагається знищити її ідентичність, зокрема мову, культуру та історію. Це війна різних фронтів. І на цій війні ми мусимо воювати всі разом.

Відео дня

Ми всі щодня воюємо. Навіть тоді, коли знімаємо фільми, фотографуємо, створюємо музику, займаємося політикою, проектуємо будинки, випікаємо хліб, робимо історичні дослідження, вчимо дітей чи надаємо першу допомогу. Площина діяльності неважлива. Треба просто брати і робити те, що вмієш і можеш. Я, наприклад, вірю, що через їжу можна зміцнити країну. Тому відроджую українські страви та популяризую їх у всьому світі. Сьогодні хочу познайомити вас з декількома з них.

Гартаначка

Гартаначка — українська страва родом із Чернігівської області. Незвичайну назву ця страва отримала, бо її готували всією сім'єю — гуртом. Гартаначка може бути як гарніром, так і супом. Страву готують із м’яса або сала, пшона, картоплі, яєць, зеленої цибулі та петрушки.

Пшоно попередньо заливають окропом і залишають замочуватися, щоб прибрати можливу гіркоту в крупі. Потім воду зливають в окрему миску та за її допомогою регулюють консистенцію готової страви в тарілці. Для Гартаначки використовують будь-яку картоплю, але краще віддати перевагу овочу з низьким вмістом крохмалю, щоб добре та швидко розварився. М’ясо потрібно взяти жирне — свинину, але можна використовувати й сало з м’ясними прожилками.

В оригінальному рецепті гартаначку готують на вогнищі в казанку, щоб вийшов аромат і смак з димком. Але страву можна адаптувати під сучасні реалії та приготувати вдома на плиті. Тож, ми так і зробили та додали в’ялену грушу, щоб отримати цей аромат і смак багаття.

Час приготування — 55 хвилин

Порції — 4

Гартаначка (Фото: klopotenko.com)
Гартаначка / Фото: klopotenko.com

Інгредієнти

  • 5 картоплин (400−500 г)
  • 250 г пшона
  • 300 г сала з м’ясними прожилками
  • 5 яєць
  • 10 стебел зеленої цибулі
  • 150 г сметани (за бажанням)
  • 3 копчені груші
  • 1 лимон
  • 10 гілочок петрушки
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт

Викладіть 250 г пшона в миску та залийте 500 мл окропу, щоб усунути можливу гіркоту. Залишіть на 25 хвилин замочуватися.

Відваріть картоплю із в’яленою грушею. Візьміть п’ять однакових картоплин, очистьте і викладіть у каструлю, не розрізаючи. Додайте до картоплі три в’ялені груші. Інгредієнти залийте 1,5 л води та варіть на середньому вогні, не накриваючи кришкою 25 хвилин.

Візьміть 300 г сала з м’ясними прожилками та наріжте кубиками. Очистьте одну цибулю та теж наріжте середнім кубиком.

На суху пательню викладіть кубики сала та обсмажуйте приблизно 10 хвилин, доки не отримаєте шкварки. Додайте до сала нарізану цибулю та смажте приблизно 3 хвилини до м’якості та прозорості цибулі, періодично помішуючи.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Через 25 хвилин злийте в окрему ємність воду з пшона. Замочене пшоно пересипте в каструлю до картоплі, не зливаючи воду. Варіть разом ще приблизно 20 хвилин, доки не приготується пшоно. Картопля має добре розваритися. Коли пшоно буде готове, зробіть мінімальний вогонь та дістаньте груші. Якщо картопля погано розварилася, помніть її товкучкою.

Вбийте 5 яєць у каструлю з пшоном та картоплею, додаючи по одному. Перемішуйте віничком після додавання кожного яйця. Помийте 10 стебел зеленої цибулі та дрібно наріжте. Також помийте 10 гілочок петрушки, обірвіть листочки та дрібно порубайте.

У каструлю до пшона, картоплі та яйця додайте шкварки з цибулею та нарізану цибулю з петрушкою. Перемішайте та одразу подавайте до столу. Якщо хочете отримати більш рідку консистенцію Гартаначки, воду, що залишилася з пшона, додайте в порційні тарілки. Також за бажанням додайте сметану та полийте страву соком лимона.

Вареники з сиром та гречкою

У багатьох країнах світу є свої традиційні вироби з тіста із начинкою. В Італії готують равіолі, у Грузії обожнюють хінкалі, а в Середній Азії — манти. В Україні ж це, звісно, вареники. Хоч і за однією з версій вони потрапили до нас з Туреччини, але з того часу так видозмінилися, що вже давним-давно стали нашою традиційною та улюбленою стравою.

Одна з причин любові до вареників — це величезне розмаїття начинок. Адже завдяки цьому можна приготувати вареники до будь-якого столу. Це і насичені на смак вареники із м’ясом із заливкою зі шкварок та цибулі, і вареники із сиром та маком, солодкі вареники із ягодами та фруктами, пісні вареники з грибами, кашею чи капустою. Варіантів дуже багато. Рецепт, яким хочу поділитися сьогодні, я знайшов у одній зі своїх експедицій Україною. І я просто у захваті від цього незвичного поєднання інгредієнтів: у начинку йде кисломолочний сир та гречка, а соус робиться з меду та вершкового масла. Неймовірно смачно!

Час приготування — 50 хвилин

Порції — 24

Вареники з сиром та гречкою (Фото: klopotenko.com)
Вареники з сиром та гречкою / Фото: klopotenko.com

Інгредієнти

Для тіста:

  • 300 г борошна (+ для підпилу)
  • 200 мл термостатного кефіру 2,5% жирності
  • ½ ст. л. цукру
  • ½ ч. л. солі

Для начинки:

  • 330 г кисломолочного сиру 9%
  • 100 г гречки
  • 2 ст. л. цукру
  • 50 г вершкового масла 82%
  • 2 ст. л. меду

Покроковий рецепт

Спочатку запарте гречку. Для цього у невеличку миску висипте 100 г гречки та залийте окропом у співвідношенні 1:2. Додайте дрібку солі, перемішайте і залиште на 15−20 хвилин.

У велику миску всипте 300 г борошна, додайте ½ ст. л. цукру та ½ ч. л. солі. Влийте 200 мл термостатного кефіру 2,5% жирності. Спочатку перемішайте ложкою, а потім замісіть еластичне тісто. Залиште відпочити на 20 хвилин.

Для начинки об'єднайте запарену гречку із 330 г кисломолочного сиру 9% та 2 ст. л. цукру.

Трохи підпиліть робочу поверхню борошном та розкачайте тісто у пласт товщиною приблизно 2 мм.

За допомогою склянки чи будь-якого іншого посуду зробіть з тіста кружечки.

Трохи розщеплюйте кружечки руками, викладайте на один край начинку та заліплюйте іншим.

У киплячу підсолену воду вкидайте вареники та варіть приблизно ще 2 хвилини після того, як вони спливуть.

Розтопіть на пательні 50 г вершкового масла і додайте 2 ст. л. меду, прогрійте приблизно 1 хвилину до об'єднання.

Готові вареники викладіть на тарілку та полийте сумішшю вершкового масла із медом.

Буряковий квас

Я об'їздив усі регіони України і на «десерт» залишив Полтаву. Саме звідси я привіз рецепт ароматного й простого в приготуванні квасу. Квас можна не тільки пити, але й готувати на його основі смачні страви. Одна з таких — пісний борщ із «вушками» з тіста.

Час приготування — 16 хвилин (4 дні для бродіння)

Порції — 6

Буряковий квас (Фото: klopotenko.com)
Буряковий квас / Фото: klopotenko.com

Інгредієнти

  • 500 г буряка
  • 200 г цукру
  • вода

Покроковий рецепт

Візьміть 500 г буряка, вимийте й очистіть від шкірки, потім наріжте невеликими кубиками. Засипте в банку на 2/3 об'єму.

У банку додайте 200 г цукру та залийте охолодженою кип’яченою водою так, щоб вона покрила буряк на 3−5 см.

Банка не повинна бути повною, потрібно залишити місце для того, щоб квас бродив. Коли на поверхні з’являться бульбашки, це говоритиме про те, що процес бродіння пішов.

Накрийте банку марлею, складеною в 4 шари, та залиште в темному місці на 3−4 дні.

Готовий квас зберігайте в холодильнику.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X