Знакова книга про кохання. Рецензія на роман Нормальні люди

7 липня 2020, 20:43

Як складно написати в наш час щось нове про кохання. Але це вдалося 27-річній Саллі Руні

Як непросто розкрити стосунки між чоловіком і жінкою так, щоб історія читалася на одному диханні. Дивовижно це вдається зробити двадцятисемирічній Саллі Руні, чий роман Нормальні люди заслужив кілька премій і читацьку любов у 2018 році в 2020 році вийшов знятий за ним серіал — ред.).

Маленьке тихе містечко в Ірландії ідеальне для того, щоб ростити в ньому дітей. Маріанна — відмінниця, одиначка, багачка і шкільний ізгой, жертва буллінгу, хоча сама вона цілком вміє дати відсіч. Коннелл — супер-популярний хлопець, спортсмен, відмінник, улюбленець дівчат і син самотньої матері. У них починаються стосунки, які вони приховують від «громадськості».

Руні переносить акцент на наші внутрішні перепони і табу

Молоді люди вступають до одного і того ж престижного коледжу в Дубліні, і раптово ролі повністю змінюються. Маріанну обожнюють, її оточують шанувальники, що жадають уваги, до її думки прислухаються в будь-яких дискусіях. А Коннелл втрачає шкільну чарівність «свого хлопака» і сприймається як culchie — «селюк»: в Ірландії так називають тих, хто не з Дубліна.

Виникає чітке відчуття, що все це ми десь бачили. Але ні. «Між двома людьми відбувається стільки потаємних речей». Здається, що саме ця цитата прояснює, чому книга Руні так чіпляє.

Чітко розуміючи, що люди думають одне, а роблять насправді інше, вона будує роман на своєрідному підгляданні за головними героями, оголюючи як їхню зовнішню ошатну частину, так і потаємний темний бік страхів, болю і жорстокості. Стібок за стібком Руні плете візерункову тканину особистої історії, від якої неможливо відірватися. Яка вражає то блакитними спалахами ніжності, то багряними спалахами еротики, то ліловими синцями насильства.

У кожному десятилітті є знакова книга про стосунки. У 70-х такою була новела Love Story Еріка Сігала з нескінченною людською зворушливістю і падінням класовості та зовнішніх обставин перед силою кохання. Ця ж знаковість відрізняє і Нормальних людей Саллі Руні, які сміливо можуть претендувати на те, щоб представляти межі й аспекти стосунків між людьми в 2010-х. З однією великою різницею: у Сігала основний фокус був на подоланні зовнішніх обставин, в той час як Руні переносить акцент на наші внутрішні перепони і табу.

Часи змінюються, ми змінюємося разом з ними. І це чудово.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал