Невідомі факти про яблука: чому їх потрібно їсти щодня
Ви впевнені, що знаєте про яблука все?
Є речі, які ми мало цінуємо лише тому, що вони завжди поруч. Ми віримо у надзвичайні властивості «суперфудів», і так мало знаємо про справді цілющі продукти, які є навколо нас.
То що ми знаємо про яблука?
Вони багаті клітковиною, зокрема пектином, який поглинає токсини, радіонукліди, канцерогени, дарує свіжий колір обличчю, запобігає атеросклерозу, багатьом видам раку, є хорошою профілактикою алергій, зміцнює імунітет, бо живить корисні бактерії в кишечнику.
Що ще?
Яблуко багате на вітамін С і тартронову кислоту, яка сповільнює перетворення вуглеводів на жир. Тому яблука є хорошим замінником солодощів, коли настає «ломка» при відмові від цукру.
Крім того, яблука — це:
- Міцний сон. Містять мелатонін, який допомагає міцно спати та відновлювати й омолоджувати організм під час сну.
- Ефективний антидепресант. Фітонутрієнти яблук «гасять» надмірну активність ферменту, який розщеплює серотонін та дофамін (нейромедіатори, дефіцит котрих зумовлює появу «сірого» настрою та депресії). Тому від депресії яблука дуже допомагають: одна-дві штуки в день.
- Профілактика раку молочної залози. «Чи правда, що одне яблуко в день — і онколог не потрібен?» Під такою назвою було опубліковане дослідження в журналі Annals of Oncology. Вчені досліджували зв’язок між вживанням лише одного яблука в день для профілактики раку молочної залози. Виявилось, що у порівнянні з людьми, які вживали менше одного яблука, у тих, хто їв одне або більше яблук, ризик був на 24% нижчим. Також нижчим був ризик раку яєчників, гортані, колоректального раку та раку підшлункової залози.
Особливо важливо вживати яблука із шкіркою. Комплекс антиоксидантів та фітонутрієнтів є першою лінією захисту фруктів від агресивного зовнішнього середовища. В шкірці яблук знайдено особливу речовину, яка активує ген маспін, який використовується організмом для запобігання пухлин молочної залози.
Коли розвивається рак молочної залози, ракові клітини відключають цей ген, а компоненти яблучної шкірки здатні активувати його знову. Тому в жодному випадку не викидайте яблучну шкірку.
І обов’язково купуйте місцеві яблука.
Наостанок хочу поділитися оздоровлюючим рецептом на основі яблук.
Запіканка яблучно-гарбузово-висівково-шоколадна.
- Гарбуз — 500 г. Запікаємо.
- Яблука — 500 г. Очищаємо, ріжемо пластинками.
- Фініки або банан (замість цукру; кому відразу важко відмовитися — одна повна столова ложка допускається, бо клітковина її поглине і глікемічний індекс буде невисоким).
- Висівки вівсяні — півсклянки.
- Пластівці дрібні вівсяні — півсклянки.
- Сіль — дрібку.
- Кориця — за смаком.
- Лимон — половина зі шкіркою, кісточки витягнути.
- Яйця — 3 штуки.
Збиваємо яйця у блендері, додаємо тонко нарізаний лимон, збиваємо знову, потім — банан або фініки і печений гарбуз, ще збиваємо, потім — висівки і пластівці.
Форму змащуємо оливковою олією або маслом, посипаємо висівками, накладаємо шар яблук, нарізаних тонкими пластинками, зверху посипаємо корицею, виливаємо гарбузово-яєчно-висівкову масу і випікаємо у духовці при 170 градусах приблизно 30 хв (щоб підрум'янилося і з’явився приємний аромат).
Нарізаємо лише тоді, коли охолоне, тоді яблучна основа стане желейною (за рахунок пектину).
Розтоплюємо шоколад і поливаємо кожен порізаний шматочок.
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life