Морква, петрушка та селера. Чим корисні коренеплоди

23 грудня 2019, 20:43

Селера має речовини, які здатні гальмувати процеси старіння, топінамбур нормалізує рівень цукру в крові, а пастернак містить антиоксидантні сполуки

Морква, петрушка, пастернак, селера, буряк, а також менш популярні батат, біла ріпа і топінамбур — все це мега-корисні коренеплоди. Вони здаються нецікавими на вигляд, проте заслуговують більшої уваги і поваги до себе, завдяки багатьом позитивним властивостям.

Відео дня

Одне з головних достоїнств — доступність протягом всієї зими і весни, на відміну від інших овочів, наприклад, огірків або кабачків. Їх недорого можна купити в магазинах або легко виростити самим. Крім того, варіантів вживання багато: і свіжими, і обробленими — їх варять, тушкують, запікають.

Коренеплоди поєднують багато важливих якостей. Всі вони низькокалорійні і в той же час містять безліч корисних речовин — вітамінів, мінералів, багаті клітковиною і пектинами. Також до складу входить велика кількість кремнію, важливого макроелементу для людини. Він бере участь у формуванні сполучної і епітеліальної тканин, сприяє росту волосся і нігтів. Регулярне вживання коренеплодів сприяє виведенню з організму токсинів, в тому числі солей важких металів і радіонуклідів, надлишку холестерину. Коренеплоди поєднують багато важливих якостей, антиоксиданти здійснюють бактерицидну, протизапальну і протипухлинну дію.

Чим ще вони хороші?

Коренеплоди поєднують багато важливих якостей

100 г сирої або вареної моркви, наприклад, покривають майже 200% потреби у бета-каротині, який є провітаміном вітаміну А. Це важливий антиоксидант для зору та міцного імунітету. Важливо й те, що він краще діє, коли постачається у природній формі з їжі.

Буряк — джерело бетаїну, який знижує ризик деяких захворювань печінки, судин і покращує обмінні процеси. Ця речовина стійка до нагрівання і тому зберігається в вареному буряку.

Селера має речовини, які здатні гальмувати процеси старіння, позитивно впливають на стан шкіри, волосся, нігтів, регулюють водно-сольовий баланс, попереджають такі захворювання, як артрити, артрози, подагру.

Пастернак містить антиоксидантні сполуки, які мають протизапальну, антигрибкову і протипухлинну дію.

Топінамбур нормалізує рівень цукру в крові. У корені містяться вуглеводи у вигляді не крохмалю, а інуліну. Інулін, на відміну від крохмалю, при гідролізі практично не утворює глюкози, тому топінамбур рекомендують при діабеті.

Батат цілюще діє на стан нервової системи і діяльність головного мозку, його вживання допомагає впоратися з хронічною втомою і безсонням. Містить корисні каротиноїди і антоціани, яких особливо багато в фіолетовому бататі.

У 100 г ріпи міститься стільки ж вітаміну С (20 мг), як і половині середнього лимона, і в 4 рази більше ніж в 100 г моркви. В ній низький вміст простих вуглеводів, тому вона рекомендована людям, що страждають на діабет і ожиріння. Відвар коренеплодів ефективний при лікуванні подагри, тому що виводить сечову кислоту.

Петрушка — джерело каротиноїдів лютеїну і зеаксатину, що необхідні для здоров’я очей, та фітонутрієнта лікопену. А її ефірні масла — сильні антиоксиданти і мають спазмолітичну дію.

Разом з тим, є дуже важливий момент при використанні коренеплодів.

Доведено, що овочі, які вирощені в районах з поганою екологією можуть містити важкі метали, наприклад, кадмій або свинець, в кількості, що перевищує норму. Тому цікавтеся, де вони вирощені.

Якщо невідоме походження коренеплодів, щоб видалити шкідливі речовини варто замочити овочі у воді на дві години, а також очистити їх від шкірки.

Крім того на їх поверхні можуть перебувати патогенні мікроорганізми, незалежно від того, звідки коренеплоди: з магазину, ринку чи вирощені на дачі. Тому перед вживанням в сирому вигляді слід ретельно помити овочі під проточною водою, щоб видалити різного роду бактерії, такі як E. coli, сальмонелу або лістерію. Ефективним буде занурення їх на кілька секунд в гарячу воду з температурою близько 60 градусів.

Коренеплоди — вдячні продукти в приготуванні. Найчастіше ми використовуємо їх для супів або овочевого бульйону, салатів або вінегрету. З них можна робити пюре, запікати на грилі, деякі вживати сирими. Зі смаком коренеплодів добре поєднуються горіхи, натуральний йогурт, а також гриби, риба, сир.

Невеликі втрати вітамінів, безумовно, відбуваються при варінні в киплячій воді. Але каротиноїди і антиоксиданти, яких в коренеплодах багато, стійкі до впливу температури.

Вводьте коренеплоди — варені, смажені, тушковані або сирі в свій зимовий раціон. Це збагатить ваше харчування корисними речовинами, додасть ситість та різноманіття. Робимо свій раціон більш здоровим!

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Depositphotos

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X