Для здоров’я і фігури. Як правильно приготувати картоплю

18 вересня 2019, 23:03

Шкоди фігурі завдає не картопля, а масло і жирний соус, якими її зазвичай заливають

Картопля — один з продуктів, що часто спричиняє суперечки. Одні стверджують, що вживаючи картоплю можна худнути, інші на 100% впевнені у зворотному. Є такі, хто стверджує, що будь-яка картопля — шкідлива. Для інших це — улюблена їжа. Звичайно, це не модний суперпродукт, але картопля має вагомі аргументи на свою користь. У більшості гріхів звинувачувати її не варто.

Відео дня

Давайте розберемося, наскільки картопля корисна і чи можуть страви з неї нашкодити нашому здоров’ю та фігурі?

Коли ви не хочете набрати зайву вагу або худнете, що рекомендують в Інтернеті прибрати насамперед з раціону? Солодощі, хлібобулочні вироби, картоплю, макарони, білий рис… З солодощами і здобою я погоджуся, але до чого тут картопля (або макарони твердих сортів)?

Хочу відразу стати на захист цього овоча і розповісти чому.
Енергетична цінність 100 г вареної в шкірці картоплі без добавок — 86 ккал. Білки — 2 г, вуглеводи — 17,1 г, жири — 0,1 г, харчові волокна — 2 г.

Порівняємо її хімічний склад з гречаною кашею, наприклад.
Енергетична цінність 100 г приготовленої гречаної каші без добавок 102 ккал. Білки — 3,6 г, вуглеводи — 17,1 г, жири — 2,2 г, харчові волокна — 1 г.

Смаження — найгірший спосіб приготування, і не тільки картоплі

Адже всі знають, що корисно вживати складні вуглеводи. Хтось задумався, що відноситься до складних вуглеводів? Правильно: клітковина і крохмаль. Так чому ж, при практично однаковому вмісті крохмалю в гречаній каші і картоплі, прибирають картоплю? Кажуть, глікемічний індекс високий.

Але чи знаєте ви, що існує таке поняття, як глікемічне навантаження (далі ГН)? Вирахувати його просто:
ГН = (глікемічний індекс х вуглеводи, г): 100
У картоплі ГН — 11, у гречаній каші — 8,5.
У дієтології прийнята наступна шкала рівнів ГН окремих порцій їжі: низьким вважається показник глікемічного навантаження до 10, середнім — від 11 до 19, високим — понад 20. Добове ГН здорової людини не має перевищувати 100 одиниць. Тож не така страшна ця картопля.

А коли вона стає небезпечною для фігури? Коли перетворюється в…

…чипси. По суті, це пресований крохмаль, просочений олією, густо посолений і поперчений, часто з штучними ароматизаторами і смаковими добавками. Вітамінів немає, мінерали в такій формі, що краще не вживати. До того ж чипси викликають спрагу і подальше утримання рідини в організмі, що відразу позначається на вазі. Калорійність 100 г зашкалює: 500−550 ккал.

..картоплю фрі. Вітамін С і мінерали в ньому зберігаються, але все одно цю страву вкрай не рекомендують тим, хто піклується про здоровий шлунок і вагу. Калорійність — не менше 400 ккал на 100 г продукту.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Для здоров’я людини смаження — найгірший спосіб приготування, і не тільки картоплі. Так при нагріванні вище 120 градусів з крохмалю картоплі утворюється канцероген акриламід. І чим темніший колір рум’яної скоринки, тим вона шкідливіша. Крім того, смажена картопля — джерело небезпечних трансжирів.

…картопляне пюре з вершковим маслом, молоком і яйцем. Ось їх потрібно виключити зі свого харчування! Шкоди фігурі завдає не картопля, а масло і жирний соус, якими її зазвичай заливають, а також сумнівні страви з неї приготовані.

Картопля може бути корисним продуктом, якщо вживати її правильно. Що це означає? Готуйте картоплю в мундирі. Велика частина корисних елементів міститься ближче до шкірки.

До речі, картоплю часто використовують у разі печії — високий вміст крохмалю і клітковини обволікає і знижує кислотність. Саме тому картопляний сік вже давно застосовують для лікування гастритів, підвищеної кислотності, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Картопля не страшна. Але це не означає, що можна їсти її три рази на день, сім днів на тиждень. Я рекомендую вживати картоплю кілька разів на тиждень, по 80−120 г у поєднанні з овочами. Що може бути смачніше запеченої картоплі з квашеною капустою!

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X