Якість і смак. П’ять моїх улюблених ресторанів
У ресторанчик, загублений в істрійських лісах, цілий рік приїжджають гурмани з усього світу
1.Da Vittorio
Італія, Бергамо
Лише за годину їзди від столиці італійської моди, галасливого і норовливого Мілана, розташована інша Італія, сімейна, затишна і ситна, але водночас вишукана, в чому ви переконаєтеся, ледь перетнете кордони родового маєтку родини Череа.
Одного разу, завдяки своєму другові, я потрапив у Da Vittorio. І ресторан став моїм найкращим гастрономічним враженням за багато років. Повна відповідність очікуванням.
У 1966 році талановитий кухар Вітторіо Череа та його дружина Бруна відкрили свій власний ресторан. Сьогодні великою віллою з рестораном і готелем, який входить у престижну асоціацію Relais&Chateaux, керує Енріко Череа, старший син Вітторіо і Бруни, зі своїми сестрами і братами. Великий інтерес і любов до своєї справи, найсмачніша їжа з індивідуальним почерком і завжди дуже теплий прийом — і Da Vittorio стає моїм улюбленим рестораном у світі.

Завдяки високій майстерності братів шеф-кухарів Енріко і Роберто Череа, ресторан здобув безліч нагород і світову популярність. Брати злагоджено працюють один з одним, до того ж їхні авторські страви абсолютно унікальні.
Я ніколи не дивлюся в меню, просто прошу Чикко (так його називають друзі) принести все, що він сьогодні вважає за потрібне поставити на стіл. Ми стали великими друзями.
2. Konoba Stari Podrum
Хорватія, Істрія
Stari Podrum — затишна сімейна коноба (таверна) в мальовничих околицях містечка Мом’ян на півострові Істрія (Хорватія)
Чому в ресторанчик, загублений в істрійських лісах, цілий рік приїжджають гурмани з усього світу? Секрет — у винятково якісній і смачній їжі, яку ось уже понад 45 років готує Міра, мати сімейства Зрніц. З місцевих екологічно чистих продуктів вона творить диво. Її чоловік Драго з ранку до вечора працює на органічній фермі, розташованій тут таки, біля коноби. Дочки Інгрід і Маринка працюють у залі і допомагають на кухні.
Головне правило сім'ї Зрніц — «використовуйте те, що виросло сьогодні — на городі, в лісі, в полі». Мама Міра готує ароматні крем-супи з городніх овочів, тушкує лісові гриби, смажить соковиті стейки з істрійської яловичини в каміні на решітці, а на сковороді — рибу, виловлену сьогодні в струмку неподалік від будинку. І, звісно, щедро додає у страви істрійські трюфелі.

Stari Podrum — це історія про самобутність, якість і смак. Це домашня кухня рівня високої гастрономії.
3. The French Laundry
Yountville, California, USA
Напевно, багато хто чув про Томаса Келлера, якого називають «американським генієм», і його ресторан французької кухні The French Laundry, відкритий 1994 року в Каліфорнії, у самісінькому серці виноробного регіону Напа. Ресторан зобов’язаний своєю назвою французькій пральні, розташованій на цьому місці в минулому столітті.
Сьогодні ця скромна будівля 1900 року з вивіскою The French Laundry є справжньою Меккою для шанувальників високої кухні і місцевою визначною пам’яткою.

Французьку кухню Томас Келлер вивчав у США, а згодом довів до досконалості, працюючи в ресторанах Парижа. Він винайшов свій власний авторський стиль і отримав визнання одного з найкращих кулінарів сучасності. Всі інгредієнти, використовувані на кухні ресторану The French Laundry, вирощені без використання добрив, хімічних і гормональних речовин. Винотека налічує 15 000 пляшок. Три зірки Мішлен і Grand Award від Wine Spectator.
4. DANIEL
New York, USA
Один з найелегантніших ресторанів Нью-Йорка під керівництвом шефа Даніеля Булю.
Ліонець Даніель Булю, що живе на Мангеттені, — один з великих шеф-кухарів. Його серйозна міжнародна репутація анітрохи не позначилася на його персональному стилі і теплій натурі. Його основний принцип: «Використовувати найкращі американські продукти, поважаючи французькі гастрономічні традиції».

Тут дуже уважні до деталей — як-от, чистота бульйону, пелюстки квітів у кубиках льоду в деяких коктейлях і кошик теплих мадленів наприкінці трапези як комплімент.
Неокласичний вишуканий інтер'єр, тепле світло люстр, увага до деталей, розкішна винна карта.
5. Restaurant de l’Hotel de Ville
Швейцарія, Крісьє
У Крісьє, неподалік від Лозанни, шеф-кухар Франк Джованніні творить з продуктів найвищої якості і з повагою до кожного інгредієнта.
Високий рівень контролю продуктів, їх свіжість, баланс текстур, чистота смаків, постійний розвиток, чесна і смачна кухня — все це робить невеликий ресторан унікальним для мене. Ресторан на 7−8 столиків міститься при готелі, і кожен гість за бажання може попросити міні-екскурсію на кухню, подивитися, як працюють кухарі, поставити свої питання і зробити фото на пам’ять. Висока кухня і чудова винна карта в поєднанні з прекрасним сервісом.

Я зазвичай замовляю меню «а la carte», але особливо рекомендую рибний суп, стейк з тунця і фуа-гра (поки що найкраща з усіх, які я куштуав). Ресторан відзначено трьома зірками Мішлен.
Текст опубліковано в журналі НВ від 29 серпня 2019 року. Републікацію повної версії заборонено.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life