Гастротур по Україні: куди вирушити

6 травня 2017, 06:21
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Борщ і вареники — перше, що приходить в голову при згадці про традиційні українські страви. Але це лише вершина айсберга

За дерунами і форшмаком

Спочатку вирушаємо на захід від Києва, в Житомирську область. Полісся — батьківщина картопляних страв. Найбільшою популярністю тут користуються деруни. З різними начинками і підливою ці картопляні оладки стали брендом міста Коростень. Кожен вересень в Житомирській області відзначають День деруна — влаштовують великий фестиваль, де можна спробувати це просте блюдо в найнесподіваніших варіаціях.

Відео дня

Приблизно на такій же відстані від Києва, але в протилежній стороні, знаходиться Чернігів. Тутешнє традиційне блюдо складається з вже відомих нам компонентів: кислої капусти, м'яса й картоплі, але замість гасіння жителі Чернігівської області воліли запікати продукти в глиняних горщиках. Ситне і калорійне блюдо допомагало швидко відновити сили після важкої роботи.

А що ж готують на півдні? Вирушаємо в Одесу! Приморське місто знамените морською кухнею, на яку наклала відбиток не українська, а єврейська культура. Тут варто скуштувати рибу-фіш і форшмак. Гастротур по Одесі — один з найцікавіших в Україні.

На десерт

Настала черга відвідати старовинний Львів. Крім майстерень, в яких регулярно проходять шоколадні майстер-класи, цей місто знамените своїми штруделями. Смачні листкові рулети прийшли в українську кухню з Угорщини. Їх готують як з солодкими, так і з солоними начинками, але найбільшою популярністю користується штрудель з яблуками.

Наступний десерт не має певної регіональної приналежності, але спробувати його можна в Дніпропетровській області. Мова йде про соложениках. Це солодка випічка з тіста на основі яєць, вершків, цукру, олії і борошна. Можна посмажити оладки на сковороді, а потім запекти з кремом. Другий варіант — сформувати соложеники з густого тіста і відразу відправити в духовку без попередньої смаження.

Ще один різновид традиційної випічки — папошник. Він є українським аналогом російської паски і печеться на свята, в тому числі — на Великдень. Для папошника, який готують в Полтаві, використовуються вершки і велику кількість яєць.

На коня

Українські вина виробляють не тільки в південних регіонах — Одесі, Херсоні, Миколаєві, але і в Закарпатті. Саме туди варто відправитися в пошуках смачного домашнього вина. Крім традиційної виноградної основи, напій можуть приготувати з ягід смородини або чорниці, фруктів, родзинок або на основі соку кавунів, динь, берези або клена.

Лівобережна Україна також може похвалитися смачним алкоголем власного виробництва. Міцний напій під назвою варенуха відомий з XVI століття. Для нього використовують сушені фрукти і прянощі, які заливають водою і кладуть зверху шматочок житнього хліба. Потім ємність з напоєм відправляють в духовку на 10-12 годин. Пити варенуху можна як гарячою, так і холодною. За оригінальним напоєм варто відправитися в Запоріжжі, на малу батьківщину козаків.

Гастровпечатления в Україні тільки набирають популярність, незважаючи на свою універсальність: з незвичайного дозвілля вони можуть перерости в хобі або ж стати несподіваним подарунком.

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X